Kong_SBgr4_cover
KULTURA · film/TV

Osim filmova nominovanih za Oskara, na bioskopskom repertoaru u martu svoje mesto će pronaći i nekoliko novih popularnih ostvarenja namenjenih, pre svega, mlađim generacijama. Upoznajte se bolje sa njima u tekstu koji sledi.

1. Logan

U vremenu kad je teško pohvatati ko od Marvelovih heroja i dalje duguje studijima koji nisu Marvel i Dizni, dolazi nam sumrak sage o Vulverinu, metafori poremećenih, zatamljenih i izgubljenih sećanja čije kandže seku ko najoštriji žileti. Zahvalna uloga pomogla je Hjuu Džekmenu da postane jedno od najprepoznatljivijih lica planete, a i franšizi X-Men je dodala potrebnu dozu testosterona. Samostalni filmovi o Loganu možda nisu ispunili očekivanja, ali tu je sad treći i verovatno poslednji da završi dugu i poroznu priču. Bliska budućnost, nema više X-Mena, Logan više nije Vulverin, bar kad su njegove moći u pitanju, a profesor X je starac Fočo. U distopijskom okruženju potpunog uništenja rađa se skoro pa vestern narativ o usamljenom heroju otpadniku i njegovom klonu, malenoj devojčici koja tačno zna čija majka crnu vunu prede.

Logan nije tipičan Marvel film baš kao što Vulverin nije tipičan Marvel super heroj, da ne kažemo mutant. Reditelj Mangold je već imao iskustva s vesternima i čvrstim autodestruktivnim momcima. Tako da je red da kroz Loganovu starost i zaborav sagledamo sopstvene opcije sveta u kome živimo.

Uloge: Hju Džekmen, Patrik Stjuart, Bojd Holbruk, Ričard E. Grant

Režija: Džejms Mangold

Početak prikazivanja: 2. mart

2. Sedam minuta nakon ponoći

Jedan od onih filmova koji počnu kao tipično petarpanovsko bekstvo preadolescenta od tekućih problema, a zatim se razviju u stoprocentnu fantaziju bez stilskih figura koja objašnjava sve o odrastanju i gubitku. Snimljen po hvaljenom romanu Patrika Neša, ovaj film prati dvanaestogodišnjeg dečkića koga zlostavljaju u školi dok on ne može da se nosi sa činjenicom da mu majka umire od terminalne bolesti. U svojim uobičajenim košmarima pronalazi put do istinskog monstruma, ogromno sveznajuće drvo (performance capture Lijam Nison) koje mu pristupa iz potpuno neočekivane perspektive nudeći neku vrstu utehe. Sedam minuta nakon ponoći možda nije film o spasenju, ali svakako nudi spasenje. Obavezno za decu i odrasle i drveće.

Uloge: Tobi Kebel, Felisiti Džons, Lijam Nison, Sigurni Viver

Režiser: Huan Antonio Bajona

Početak prikazivanja: 2. mart

3. Kong: Ostrvo lobanja

Dok čekamo ultimativni sukob Godzile protiv Kinga Konga, stiže nam još jedna priča o džinovskom gorili koji zaokuplja pažnju filmofila još od prve polovine tridesetih. Ovog puta po tvrdnjama autora imamo ozbiljnu metaforu na rat u Vijetnamu i odnos Amerike prema istom, koji je odredio istoriju ove države. Skupina vucibatina i probisveta dolaze na nama dobro poznato ostrvo u potrazi za nečim ne baš običnim. Za razliku od ostalih filmova o Kingu Kongu, ovaj je podignut na nivo 11 od jedan do deset. Tako da pored izvanrednih glumaca imamo mogućnost da uživamo u svakakvim preterivanjima, ali zato smo i došli u bioskop.

Uloge: Tom Hidlston, Bri Larson, Kori Hokins

Režiser: Džordan Vogt Roberts

Početak prikazivanja: 9. mart

deca Da nisu ovi filmovi za decu malo čudni? immmage012 Počela prodaja ulaznica za film „Kong: Ostrvo lobanja“ "Na mlečnom putu" Filmska kritika: „Na mlečnom putu“ mancester_20170119_175037 Ekskluzivno na 45. FEST-u: Filmovi koje nećete imati prilike da pogledate kasnije · ·