tomb_raider_SBgr3_cover
KULTURA · film/TV

Mart je definitivno mesec filma! Već na samom početku meseca imali smo priliku da na FEST-u uživamo u favoritima za Oskara, a nakon toga nas u bioskopima očekuje i nekoliko zabavnih žanrovskih filmova, od kojih najviše iščekujemo „Tomb Raider“ sa Alisijom Vikander u ulozi poznate heroine Lare Kroft.

Preporučujemo iz Festa

Deset dana koncem februara i početkom marta cela Srbija, ili velika većina bioskopa u Srbiji, slavi Fest, najdugoročniji i najpoznatiji filmski festival u regionu. U tom smislu, procenat blokbastera u odnosu na tzv. misleće filmove biće indikativno mali. Neki od filmova koji su u poslednje vreme proslavljeni na Globusu i Oskaru biće prikazani i kod nas, s verovatno ograničenim bioskopskim životom. Pre svega LADY BIRD, debitantkinje Grete Gervig, inače glumice „ispod radara“. Naizgled još jedan u nizu filmova o teškom odrastanju tinejdžerke u nezdravom okruženju samohrane i dominantne majke (Keri) i oca koji je napustio porodicu. Ipak, šarm koji isijava pre svega iskričavim scenarijem a onda i glumom Sajirs Ronan i Metkalf čini od ovog filma nadogradnju na klasike Džona Hjuza.

ZOVI ME SVOJIM IMENOM

Po motivaciji sličan, makar kad je u pitanju odrastanje i sazrevanje, tu je ZOVI ME SVOJIM IMENOM, film s egzaltiranim kritikama i obožavanjem. U pitanju je tzv. tabu tematika koja je imala više digniteta u filmovima poput Lolita, Broukbek planina ili Plavo je najtoplija boja, a govori o nedozvoljenoj gej vezi sedamnaestogodišnjaka i odraslog muškarca. Naravno, kad se dodaju malo Mediterana, istorije, vina, grčko-rimskog stila, osamdesete, dekadencije i klasične muzike, dobijamo izvanrednu priču o tragikomičnosti prve velike ljubavi.

Svakako, ovom spisku treba dodati i film FANTOMSKA NIT, veličanstvenog Pola Tomasa Andersona, takođe jednu glamuroznu i kaskadnu melodramu iz epohe početka pedesetih o mladoženji u poznim godinama koji dominira u svetu visoke mode i iskrom istinske ljubavi koju niko nije očekivao. Glavni glumac Danijel Dej Luis je posle ovog filma otišao u penziju. Razlog više da se ne propusti…

Centar beogradskih festivala

Početak prikazivanja: LADYBIRD 1. mart, ZOVI ME SVOJIM IMENOM 3. mart, FANTOMSKA NIT 4. mart

TOMB RAIDER

Ponovno promišljanje Lare Kroft, preuzeto iz prepitovske glumačke faze Anđeline Džoli, donosi nam verodostojniju verziju makar kad je izvornik – video-igra u pitanju. Ovog puta Lara je na pragu dvadesetih, potpuno van dizgina fakulteta i bilo kakvih porodičnih obaveza prema bogatom ocu. Kako isti umire, Lara od buntovne šmizle postaje ozbiljni obijač grobnica i akciona heroina (Alisija Vikander). Mesto obračuna, skriveno ostrvo blizu Japana. Svrha, spasiti celokupni ljudski rod. A kako drugačije?

Blitz Film & Video Distribucija d.o.o.

Početak prikazivanja: 15. mart

BITKA ZA PACIFIK – POBUNA

Posle razmetljivog prvenca u režiji Giljerma del Tora, dolazi nam dinamičniji i još razmetljiviji nastavak o borbi superrobota s ogromnim čudovištima iz druge dimenzije. Kako odavno živimo u svetu gde je „što veće to bolje“, bioskopski utisak euforije neće izostati. Anima ugođaj, Spejs rendžeri za novu generaciju i Džon Bojega, oproban borac protiv čudovišta svih vrsta. Ko preživi, pričaće….

Taramount

Početak prikazivanja: 22. mart

STRANCI: PLEN U NOĆI

Drugi deo relativno uspešnog izvornika donosi nam saznanje da je radnja ovog filma bazirana na istinitim događajima. Znači, imamo porodicu koja čekira bizarnu kuću u zabiti i kreću da se događaju bizarne stvari, stokovanje, proganjanje, nasilje. Sve to uz pauer pop iz osamdesetih, tako da kliše priče dobija novo čitanje. Uobičajeno iskakanje iz stolice je dobitna deviza ovog zanimljivog horora. Za odmor od mnogo umnih festivalskih klasika…

Blitz Film & Video Distribucija d.o.o.

Početak prikazivanja: 22. mart

cover Filmovi sa inspirativnim ženskim likovima housecards-768x432 Prvi trejler za poslednju sezonu serije „House of Cards“ 5a9cce62487ff938008b4592-960-649-cover „Oblik vode“ trijmfovao na 90. dodeli Oskara (foto mpaa.org)-cover Zlatno doba televizije · · · ·