Arrival_SBgr4
KULTURA · film/TV

Komedije, film naučne fantastike, animirani film i domaći akcioni triler su sasvim dovoljni da vam prirede raznolik bioskopski ugođaj narednih nedelja. Upoznajte se bolje sa njihovim sadržajem kroz naš kratki prikaz pet filmova koji će početi da se prikazuju krajem ovog i početkom sledećeg meseca.

1. Dolazak

Konačno naučnofantastičan film koji potpuno opravdava svoju žanrovsku pripadost i koji se drastično pomera od uobičajene premise u poslednjih desetak godina o zlim vanzemaljcima koji pokušavaju da pokore zemlju, a hrabri (uglavnom) američki nacion ih u tome sprečava. U ovom filmu imamo sličnu situaciju kao npr. u Star Trek: Povratak kući, pa čak i Solaris. Entitet iz dubokog svemira koji nema nijedan poznat semiološki sistem po kome možemo da stupimo u kontakt s istima a da ne napravimo neku nepotrebnu svinjariju.

Fizičar i prevodilac (Ejmi Adams i Džeremi Rener) pokušavaju da naprave kontakt bilo kakve vrste pre nego što dođe do opšteg uništenja. Film koji na vrlo realističan način postavlja u fokus svu frustraciju našeg eventualnog i prvog susreta s vanzemaljcima. Trijumf kod svetske kritike. Publika je na potezu.

Uloge: Ejmi Adams, Džeremi Rener, Forest Vitaker, Majkl Stulbarg

Režiser: Denis Vilnev

Distributer: Con Film

Početak prikazivanja: 1. decembar

2. Stado

U najboljem duhu saradnje Sodeberg–Kluni odakle je potonji izašao i kao prominentni reditelj, dolazi nam varijacija Dragojević–Kojo. Kojo debituje kao reditelj (prvobitna ideja je bila Goran Gajić), i stvara kvalitetnu komediju karaktera vizuelno naslonjenu na sprdački diskurs ranog Dragojevića. Stado je fokusiran na magični realizam domanovićevske srpske komedije i predstavlja alegoriju kako filmskog esnafa tako i same države. Bravurozna glumačka ekipa osvedočenih Kojinih kolega i prijatelja tokom poslednjih trideset i kusur godina od ovog filma stvara zdravu komediju koja bi trebalo da se što više približi gledaocima.

Uloge: Nikola Kojo, Zoran Cvijanović, Nataša Ninković, Vesna Trivalić, Nikola Đuričko

Režiser: Nikola Kojo

Distributer: Con Film

Početak prikazivanja: 24. novembar

3. Vajana

Posle zamena teza i laganog dislociranja s pravog kursa i Pixara i Diznija, dolazi nam trijumf potonjih u vidu potpuno nepoznate kulturne diverzije. Naime, glavni junaci su drevni Havajćani u potrazi za granicama sveta i sopstvenih mogućnosti. Mudar, topao i duhovit, ovaj film nam donosi sasvim novu Diznijevu princezu u kraljevstvo i širi pogled na multikulturalnost u ovom ionako već tesnom svetu.

Glasovi: Marko Kon, Ivona Rambosek, Dejan Lutkić, Dragan Mićanović, Maja Odžaklijevska, Ivana Knežević

Distributer: Taramount

Početak prikazivanja: 24. novembar

4. Ludi Božić u kancu

Još jedan u nizu prigodnih blagdanskih filmova gde ostaje dilema da li je lokalizam „kanciš“ bolji nego „kanc“. Kakogod, svi smo imali (na ovim prostorima) ludu Novu godinu u kancišu, pa nije problem da se identifikujemo s više nego popularnim američkim komičarima na čelu s uvek svežom Dženifer Eniston i Džejsonom Bejtmanom. Naravno da je glavna dilema da li treba napraviti destruktivnu proslavu na datum svekolikog mira i prosperiteta. S irvasima ili bez njih, Deda Mrazovi su tu da pokvare slavlje.

Uloge: Dženifer Eniston, Džejson Bejtman, T.J. Miler, Kejt Mekinon

Režiser: Džoš Gordon i Vil Spek

Distributer: Blitz Film & Video Distribucija

Početak prikazivanja: 8. decembar

5. Inkarnacija

Beograd kakav ne znamo, ali i priča kakvu nismo navikli da gledamo ni u Beogradu kakvog znamo. Tajanstveni triler o repeticiji, zakulisnim radnjama lokalnog zdravstva, običnim svetom zapletenim u zavere. Vizuelno fascinantan, s mnogo novih glumačkih lica, ovaj film obećava neke drugačije paradigme savremenog srpskog filma.

Uloge: Stojan Đorđević, Dejan Cicmilović, Tihomir Stanić, Dača Vidosavljević, Sten Zendor, Vidan Dojčinović, Žarko Stepanov, Bogdan Petrović

Režiser: Filip Kovačević

Početak prikazivanja: 7. decembar

Detektivski filmovi Noviji detektivski filmovi koji su sasvim dobri Automatski nacrt Pogledajte prvi trejler za 6. sezonu serije „Girls“ Automatski nacrt Pogledajte trejler za novi film Martina Scorsesea „Silence“ glumci Glumci čija je moć transformacije neverovatna · · · · · ·