Deadpool Zoolander
KULTURA · film/TV

U domaće bioskope su, u isto vreme kada i u svetske, pristigla dva friška holivudska hita u kojima sve pršti od surovog humora. U tekstu koji sledi, saznajte ko izlazi kao pobednik u direktnoj konfrontaciji Dedpula i Zulendera.

Dedpul je u ovom trenutku apsolutni hit u svetskim i domaćim bioskopima – čini se da odavno jedan superherojski film nije privukao ovoliko pažnje i pohvala. U čemu je tajna? Najvažnije od svega, film je vraški zabavan. Uz to, krv šiklja na sve strane. Ovaj beskompromisni pristup je privukao gledaoce kojima su se smučili beskrvni, konfekcijski superherojski filmovi.  Dedpul pruža ono što filmovi rađeni po Marvelovim stripovima nisu smeli – zabavu namenjenu odrasloj publici. Konačno smo u prilici da u jednom visokobužetnom filmu rađenom po superherojskom stirpu vidimo eksplicitne scene seksa i nasilja. Uz to, baš kao i strip, filmska verzija je veoma meta. Četvrti zid se svako malo probija – uglavnom sa urnebesnim rezultatom. Dedpul se direktno obraća publici i ismeva postulate superherojskih akcijaša. Ovakva samoironičnost je osvežavajuća. Pored reditelja Tima Milera, ključnu zaslugu za uspeh filma ima glavni glumac Rajan Rejnolds koji je Vejda Vilsona/Dedpula prvi put tumačio pre sedam godina u filmu X-men: Poreklo Vulverina. Tada je protraćen u epizodi, ali sada, kada je u centru zbivanja, dominira kao nikad do sad. Raspoložen i vrhunskoj formi, Rejnolds je prosto neodoljiv kao naslovni antijunak.  Naravno, tu je i zanimljivost koja je posebno važna za Srbiju i okruženje… Stefan Kapičić pozajmljuje glas Kolososu, što ga čini prvim glumcem sa ovih prostora koji je dobio ulogu superheroja u holivudskom blokbasteru. Dedpul je krvavo zabavan film – prepustite se sveoptšoj pomami i pogledajte ga… Ne verujem da ćete zažalti.

Bez obzira što Dedpul i Zulender baštine sličnu vrstu humora, gledaoci su pohrlili da pogledaju prvi film, dok su nastavak Stilerove komedije gotovo u potpunosti ignorisali. Petnaestogodišnji razmak između prvog i drugog dela bio preveliki, Derek Zulender i njegova ekipa su izgubili na aktuelnosti. Nastavak je izmasakriran od strane kritike, a nije prošao dobro ni u bioskopima (prvog vikenda prikazivanja u američkim bioskopima se izborio tek za četvrto mesto na listi najgledanijih i zaradio svega 13 miliona $ – deset puta manje u odnosu na prvoplasiranog Dedpula). Da li je ovaj debak zasužen? Pa… Ne baš. Istina, humor u nastavku je povremeno veoma usiljen i Zulender 2 svakako ne uspeva da dostigne kvalitet originalnog filma, ali… Derek i Hansel su i dalje neodoljiv tandem i lepo je videti ih ponovo u akciji. Pored njih dvojice u filmu se pojavljuje čitav niz poznatih likova, gotovo svi glumci iz izvornika su pristali da se vrate, a tu je i sveža krv u vidu španske puslice Penelope Kruz. Imajući u vidu loš odziv publike, čini se da su šanse za treće druženje sa Zulenderom svedene na minimum… Šteta… Ali, dobro… To je život, to je Holivud… Ne mogu svi da budu pobednici. Neko mora i da izgubi. Takva su pravila igre.

720x405-Joffrey_2x04 10 najboljih negativaca iz TV serija Chet Baker Pogledajte Ethana Hawkea u ulozi Cheta Bakera u filmu „Born to be Blue“ U Lavirintu Laži „U lavirintu laži“ od danas u bioskopima Poslednji vuk Plazma Festić: Selekcija filmova posvećena mladoj publici