KINGSMAN: THE GOLDEN CIRCLE
KULTURA · film/TV

Iskoristite ove hladne jesenje dane da posetite vaš lokalni bioskop i pogledate neki od ovih filmskih hitova koji će početi sa prikazivanjem krajem ovog i početkom sledećeg meseca. „Blejd Raner 2049“ je svakako najinteresantniji, ali i ostali filmovi zavređuju vašu pažnju.

KINGSMAN: ZLATNI KRUG

Očekivano neočekivani uspeh prvog dela pedantno je očistio stazu za nastavak. Taron Edžerton (ime i prezime kao da dolazi iz Igre prestola) u međuvremenu je postao veća mlada zvezda od Majlsa Telera, dok je najveće iznenađenje povratak Kolina Firta koji je dobio metak u glavu. U svakom slučaju opet je u pitanju smesa visokooktanske komedije i nasilja, s puno neočekivanih obrta.

Špijunski film u postbondovskoj i postbornovskoj epohi apsolutno mora da izgleda kao akcioni film visoke baletske stilizacije koji može da snimi samo Metju Von (Kick Ass). Ako tu dodamo još i Džefa Bridžisa, Hale Beri i Čeninga Tejtuma, onda opet imamo ingenioznog filmskog spavača koji će u ovoj mlakoj blokbaster godini dodati više dobrog holesterola u krvnu sliku. Naravno, u vreme Bregzita i Trampa, rivalstvo britanske i američke tajne organizacije biće potpuno novo iskustvo. Obavezno filmsko štivo za kraj septembra.

Glumci: Kolin Firt, Džulijen Mur, Taron Egerton, Mark Strong, Hale Beri

Režiser: Metju Von

MCF

Početak prikazivanja: 21. septembar

VIKTORIJA I ABDUL

Jedan od najboljih veteranskih britanskih reditelja poput Kena Louča ili Majkl Lija jeste Stiven Frirs. Čini se da je potonji više partijao i eksperimentisao u mladosti, pa mu filmovi nemaju dovoljno oštar socijalni komentar kao kod spomenute dvojice. Ipak, dovoljno je pogledati Frirsov film Filomena. Kako god, Frirs snima filmove kakve je nekad pravio Majkl Pauel. Vizuelno fascinantne, bazirane na jakim karakterima s mnogo svedene romantike i lišene jeftinog sentimenta.

Dama Džudi Denč je još jednom zaigrala najdugovečniju britansku kraljicu Viktoriju. Ovog puta u pitanju je zanimljiv multi-kulti zaplet. Odnos kraljice u dubokoj starosti i indijskog službenika postaje poseban i izuzetan, i kao takav, prst u oko birokratiji već senilnog oligarha. Izvanredan istorijski bedeker o vremenu međunacionalnog i međurasnog nerazumevanja. O lepoti različitosti. O vremenima koja dolaze u XX i XXI veku. Podsetnik o ljudskosti na najveličanstveniji način.

Glumci: Džudi Denč, Ali Fazal, Adil Aktar, Sajmon Kelou, Majkl Gambon

Režiser: Stiven Frirs

Taramount film

Početak prikazivanja: 21. septembar

BLEJD RANER 2049

Jedan od najkontroverznijih nastavaka epohe pripada pokušaju da se završi priča koju je filmski začelo sveto trojstvo Dik–Skot–Ford. Kako izvornik, s početka osamdesetih, nije uspeo da očara bioskopsku publiku da bi kasnije postao kultni klasik sa čak četiri legitimne verzije, u pitanju je eksperiment fenomena sećanja. A svi se sećamo Rudgera Hauera i možda najveličanstvenijeg upokojenja nekog filmskog lika. I Deril Hane i Šona Janga i Hanibala Slouta.

Novi Blejd Raner seže 30 godina kasnije i sada je glavni Rajan Gosling koji pokušava da nađe Rika Dekarta (Ford) ne bi li spasao svet od uništenja. A kako drugačije kada je Harison Ford u pitanju? Obaveza za sve dikovske nostalgičare i nove tehnološki zaslepljene generacije.

Glumci: Harison Ford, Rajan Gosling, Ana de Armas, Robin Rajt, Džared Leto

Režiser: Denis Vilnev

Con Film d.o.o.

Početak prikazivanja: 5. oktobar

MAMA

Ako bismo ovaj film nazvali „Mama Mia“, možda bi bilo adekvatnije. Makabrični i enigmatični Daren Arnofski ni vizuelno ni idejno ne beži od svog prepoznatljivog stila. Ovoga puta u pitanju je nejasna fabula o tenzičnom bračnom paru koji živi u dislociranoj kući i u kojoj se pojavljuju nezvani i zlonamerni gosti. Možda alegorija bračne zajednice, možda horor kao takav, možda velika velika sprdačina. Ali sprdačina koju je režirao Daren Arnofski.

Glumci: Dženifer Lorens, Havijer Bardem, Domnal Glison, Mišel Fajfer

Režiser: Daren Arnofski

Taramount film

Početak prikazivanja: 12. oktobar

hannibal-lecter-silence-lambscover Top 10: Najbolji filmski negativci game-of-thrones-season-7-9cover Game of Thrones: Šta sve znamo o sledećoj sezoni poznate serije Borg i Mekinro “Borg i Mekinro“ od četvrtka u preko 20 bioskopa it-pennywisecover 10 najstrašnijih filmskih klovnova · ·