1024px-national_library_of_finland
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Finska nacionalna biblioteka, nekada poznata pod nazivom Univerzitetska biblioteka u Helsinkiju, najstarija je građevina ove namene u zemlji, kao i najveća naučna biblioteka. Ovo pastelno žuto zdanje nalazi se na Trgu Senata u Helsinkiju, i unutar svojih umešno dekorisanih zidina krije nepregledan niz knjiga. Pored toga što čuva finsko kulturno nasleđe, ova biblioteka najveća je riznica spisa posvećenih Ruskom carstvu.

Glavno krilo biblioteke pravo je obeležje arhitekture ranog 19. veka, koja je slavila carsku vladavinu. Glavni arhitekta bio je Nemac Karl Ludvig Engel, koji je živeo od 1778. do 1840. godine. On je ostao upamćen i po veličanstvenom Trgu Senata, zatim Helsinškoj katedrali, kao i zgradi opštine.

Engel je najviše pažnje posvetio protivpožarnoj zaštiti, te su zidovi čvrsti, a prostorije biblioteke ukrašene lukovima. Fasadu i unutrašnjost zgrade krase motivi klasicizma i antičkog sveta. Zapravo, raspored hodnika liči na raspored kupatila rimskog cara Dioklecijana. Korintski stubovi zaslužni su za veličanstven izgled biblioteke. Na samom ulazu pruža se pogled ka središtu zdanja, holu sa kupolom, koji se nadovezuje na rotundu u stilu secesije, koja datira iz 1906. godine. Čitaonice i druge prostorije povezane su sa kupola holom, a stubovi su od gipsanog maltera.

Nacionalna biblioteka, kao i Trg Senata osmišljeni su tako da istaknu povezanost Finske i Rusije. Danas se trg može pohvaliti zaista očaravajućim izgledom. Izgrađen je pravolinijski, a krase ga simetrični beli stubovi, kao i pastelne fasade zgrada iz perioda velikih carstava. Naravno, Helsinška katedrala nadmašuje sve svojom visinom.

Kada zakoračite u ovu finsku biblioteku, zakoračićete u prošlost, u eru bogatu velikim umovima i idejama. Danas se možemo diviti zaostavštini tog vremena, neverovatnim zdanjima koja odišu domišljatošću i prefinjenošću.

Beautiful_Old_mystical_bridges_1_cover Prelepi stari mostovi kao iz bajke 23668375_130890144263924_5135832144920182784_n-5b4550ca390a0__700 Fantastične fotografije napuštenih građevina u Evropi Forma ideale Da mali stan ne bude tesan ZORKA 1200x900 ZORALUX Akrilni emajl lak: Promotivno pakovanje · · ·