vknd
U VAZDUHU · svet

Danci imaju reč „hygge“, osećaj udobnosti koji proizilazi iz prijatnog vremena provedenog sa porodicom ili uz knjigu, uz neko dobro jelo i piće. Šveđani imaju reč „lagom“, ona označava baš pravu meru, ni previše ni premalo. Iz ovih primera jasno se da naslutiti kakva je životna filozofija ovih zemalja.

A šta imaju Finci? Sem što retko imaju priliku da uživaju u sunčevoj svetlosti, tačnije imaju je malo, imaju i reč kalsarikannit, koju bismo mogli da prevedemo kao „pijenje kod kuće, u samoći, u donjem vešu, bez tendencije da se izađe“. Ovo možemo da tumačimo i tako da su Finci suviše lenji da prave planove o izlasku. A zapravo, ovo je njihov plan, o kojem maštaju onda kada razmišljaju o tome šta će raditi recimo petkom ili subotom uveče.

Nego, da li je ovo imenica? Glagol? Nije baš jasno, ali smatra se da se kalsarikannit tumači više kao stvar uma a manje kao aktivnost. Svakako, lepota toga da si pijan u gaćama, u kući leži u tome što niti tebi neko smeta, niti ti nekom smetaš u takvom stanju.

Možda vam vaš plan za vikend uvek zvuči jadno, i verovatno jeste jadan, ali vi bar imate plan da odete negde. Finci imaju reč koja opisuje nameru da se ne ide nigde.

ak Ajfelova kula dobija zid od neprobojnog stakla trešnja U Japanu je procvetala trešnja i fotografije su magične Japanci vežbaju Japanci to rade najbolje evropa Kako da iznervirate Evropljane samo jednom rečenicom? · · ·