škola
U VAZDUHU · svet

Finski obrazovni sistem se smatra jednim od najboljih na svetu. Kada se ocenjuju takvi sistemi, finski je uvek u prvih deset! Međutim, Finska ne želi da spava na lovorikama, stoga su odlučili da izvedu još jednu revoluciju u školskom sistemu.

Finski zvaničnici žele da uklone školske predmete iz nastavnog programa. Dakle, nema više časova matematike, fizike, istorije, geografije…
Šef Odeljenja za obrazovanje u Helsinkiju Marjo Kyllonen objasnio je promene rečima: „Postoje škole koje uče na starinski način kao sa početka 20. veka, ali potrebe danas nisu iste kao tada, mi moramo biti spremni za 21. vek.“ Umesto pojedinačnih predmeta učenici će učiti događaje i pojave u interdisciplinarnom formatu. Na primer, Drugi svetski rat će biti saslušan iz perspektive istorije, geografije i matematike, a ako uzmu kurs Rad u kafiću učenici će apsorbovati čitav korpus znanja iz engleskog jezika, ekonomije i komunikacionih veština.

Ovaj sistem će biti uveden za učenike koji imaju 16 i više godina. Generalna ideja je da učenici treba da izaberu za sebe temu ili fenomen koji žele da studiraju, imajući u vidu svoje ambicije i sposobnosti. Na taj način nijedan učenik neće morati da prođe kroz čitav tok fizike ili hemije misleći: „Šta će meni ovo?!“.
Tradicionalni format komunikacije nastavnik-učenik će se takođe promeniti. učenici neće više sedeti zabrinuto u školskoj klupi čekajući da budu prozvani. Umesto toga, oni će raditi u malim grupama kako bi razgovarali o problemima.
Finski obrazovni sistem podstiče kolektivni rad pa će ove promene takođe uticati i na nastavnike. Reforma školstva će zahtevati veliku saradnju između nastavnika različitih predmeta. Promene u školskom sistemu trebalo bi da budu završene do 2020. godine.

Las Vegas klub (Foto: konbini.com) Kako izgleda najstariji striptiz klub na Novom Zelandu Kina u smogu Kina se guši u smogu indonezija Potresne fotografije iz ustanova za mentalno obolele u Indoneziji island Fascinantna priroda Islanda · · · ·