Folkk
PULS GRADA · dizajn

Nova iskra je prvi realizovani co-working prostor u zemlji i regionu koji je svoja vrata u velikom stilu otvorio 2012. godine. Pioniri u brojnim poljima, Dizajn inkubator Nova Iskra je nakon dve godine rada plasirao jedinstveni koncept na tržište koji čini spoj tradicionalnih zanata i mladih dizajnera regiona

Kao zaokružen koncept, FOLKK je plasiran tek pre nekoliko dana. U svojoj online ponudi proizvoda za kuću, homeware-a, FOLKK već nudi preko 27 proizvoda. Svi su nastali zajedničkim radom iskusnih zanatalija Srbije i dizajnera regiona.

Pod sloganom Crafting the everyday, FOLKK proizvodnja se fokusira na predmete sa kojima se srećemo u našoj svakodnevici, koji nas okružuju i čine nam svaki dan lepšim i prijatnijim. Svaki od njih predstavlja umetničko delo u koje je utkano mnogo iskustva i veština.

U Dizajn inkubatoru Nova Iskra ova ideja je razvijana protekle dve godine. U tom procesu mapirani su proizvođači i socijalna preduzeća širom Srbije. Čitav tim dizajnera, zanatlija, dizajn menadžera i kreativnih direktora razvili su od početnog koncepta do ideje nov model samoodrživosti i kvaliteta koji je predstavljen na web-siteu FOLKK, gde je moguće naručiti proizvode za bilo koji kraj sveta.

Dizajn-brend zasnovan je na jedinstvenom kulturološkom nasleđu, zanatima koji se prenose s kolena na koleno i dugih tradicija, kao i bogatstvu prirodnih materijala koji nas okružuju. Ideja je da se oni nastave i obogate upravo novim načinima razmišljanja, novim idejama i pristupima. Na taj način zanati nastavljaju da žive u novom obliku i da odgovaraju na izazove savremenog stvaralaštva koje se ojačava njihovim iskustvom i mudrošću. Blisko iskustvo dizajnera i zanatlija pruža dizajnerima vrednu priliku da upoznaju proces rada od same ideje sve do plasiranja na tržištu.

Jedna od osnova ovakvog koncepta je upravo ta socijalna dimenzija čiji prvi korak i jeste bilo mapiranje širom Srbije. Umrežavanje malih zanatlija i malih proizvožača sa jedne strane i dizajnera i kreativaca sa druge rezultuje proizvodima koji se mogu plasirati na svetskom tržištu, kao jedinstven i prepoznatljiv brend. Ne mali broj ljudi širom Srbije tako je uključen u proces proizvodnje što podržava i njihovu egzistenciju.

Prve dve linije proizvoda oslanjaju se na snažnu stolarsku tradiciju i veštine ručnog tkanja u Srbiji. Plodovi su pretežno ručne izrade što podrazumeva da je svaki komad zapravo unikat i da je svakom detalju posvećena pažnja. U pitanju su ćilimi, staze i jastuci i drveni objekti za serviranje hrane.

Prirodno, set ručno tkanih proizvoda nadovezuje se na tradicionalno nasleđe Pirota. Umirujući zanat ponovo oživljava na istim razbojima na kojima se tka već nekoliko vekova, a ovoga puta pod kreativnim perom Emira Šehanovića. Bosanski vizuelni umetnik i dizajner je već poznat internacionalnoj javnosti zahvaljujući svojim portretima i objektima za koje inspiraciju nalazi u balkanskom sujeveru.

U ručno tkane staze nazvane RESA i MENT jastuk izrađen istom tehnikom Emir je preneo svoj lični odnos prema specifičnom kulturnom nasleđu i otvorio ga čitavom svetu. Inspiran tradicionalnim motivima bosanskih i pirotskih ćilima, antropomorfni oblici nejasnih ivica spajaju geometrijsko sa amorfnim, i Emir ove šare i jake boje prepliće na nov način, dajući pirostkom vezu savremena značenja. U njihovu proizvodnju uloženo je 150 sati pažljivog ručnog rada. Oba proizvoda izrađena su od 100% prirodne vune koju obezbeđuju pastiri sa Stare Planine, dok se ista vuna koristi i za punjenje pufnastih ali mekih MENT jastuka, koje sa zadnje strane zatvara visoko-kvalitetni keper.

Beogradski multidisciplinarni arhitektonski studio čija su specijalnost uređivanje enterijera i produkt dizajn, Studio Antipod, kao i dizajnerka Tamara Švonja, ostvarili su saradnju sa Milanom Blagojevićem, stolarom iz Loznice. PLATO i TAPA su njegove kreacije, jednostavni drveni objekti za serviranje hrane, dovoljno suptilnog dizajna koji dozvoljava materijalu da ispriča svoju priču i izazovni toliko da serviranju hrane daju onu umetničku dubinu koja je neophodna. Sve njih moguće je upoznati na Designers & Makers sekciji FOLKK web-sitea.

PLATO objekte za serviranje je dizajnirao Studio Antipod, kao susret rafinirane forme, čiste funkcije i s pažnjom prema detaljima. Jednostavan ali moćan predmet dolazi u pet varijanti, od kojih, bilo da je u pitanju svetli javor, topli orah ili njegova parena varijanta čiji godovi naglašavaju nasleđe vremešnosti, svaka veliča lepotu drveta. Svi tanjiri su dvostrani i izuzetno su multifunkcionalni, što ih čini idealnim za serviranje svakodnevnih obroka, ili pak specijalnih aranžmana za večere ili ketering.

Tamara Švonja je susret s Miilanom Blagojevićem ovekovečila u lepoti jednostavnosti. Njene daske za servire, prigodno nazvane TAPA, sastoje se iz tri jednostavna reza koja im omogućavaju da deluju zasebno ili u saglasju. Kao trodelni set za serviranje hrane, ove daske plene jednostavnošću oblika gde je uz male, ali kreativne intervencije, postignut efekat. Njihova posebnost ogleda se i u egzotičnosti drveta kruške čije prirodne šare predstavljaju pravo umetničko delo. Svi FOLKK drveni proizvodi premazani su najkvalitetnijim priorodnim uljima koja su pouzdana iz ugla bezbednosti hrane.

Tim Dizajn Inkubatora Nova Iskra, koji stoji iza koncepta i razvoja ovog brenda, najavljuje istraživanja drugih zanata i materijala karakterističnih za područje Balkana tako da sa nestpljenjem iščekujemo nove ideje i njihova ostvarenja. FOLKK radi na širenju distribucije na celi svet, a ukoliko se poruči više od dva ili tri proizvoda, besplatno ih i dostavljaju na bilo koji kraj sveta.

Dizajn potpisuje novosadski Peter Gregson Studio, koji je takođe radio na celokupnom vizuelnom identitetu i dizajnu pakovanja.

Nova ambalaža za makarone Zanimljiva pakovanja testa – kosa umesto makarona Lampe i biljke Sasvim ekološke lampe Blandito jastuk Blandito: Udoban jastuk koji vas pretvara u burito Starbucks kuce Ove kuce vole kafu · ·