kolac-sa-orasima.jpg
PULS GRADA · gastro

U Srbiji je stvorena jaka zajednica blogera koji u fokus svoje pažnje stavljaju hranu. Ne samo da svakodnevno objavljuju intersantne recepte, već ih prate veoma kvalitetne fotografije koje momentalno bude glad. Predstavljamo vam naše favorite, uz kratku preporuku da u surfovanje ovim sajtovima ne krećete bez ukusnih grickalica

Online kuvar
Tekst: Jelena Karakaš

U Srbiji je stvorena jaka zajednica blogera koji u fokus svoje pažnje stavljaju hranu. Ne samo da svakodnevno objavljuju intersantne recepte, već ih prate veoma kvalitetne fotografije koje momentalno bude glad. Predstavljamo vam naše favorite, uz kratku preporuku da u surfovanje ovim sajtovima ne krećete bez ukusnih grickalica

Food blogerkeimg-kolac-sa-orasima.jpg

Ana V. Đurđević

kasicicaseceraiprstohvatsoli.blogspot.com

Food blogerkeimg-ana.jpg

Kako si se odlučila da uđeš u svet food blogova?

- Spontano, iz ljubavi prema hrani i umetnosti kuvanja. Pre nego što sam počela da pišem blog, pratila sam domaće i strane food blogere. Oduševljena njihovim radom i kupovinom prvog ozbiljnijeg aparata, odlučila sam da se upustim u blogerske vode.

Odakle ideja za zanimljiv naslov?

- Prvobitni naziv bloga je bio Kašičica šećera i prstohvat soli, imala sam na umu da su to dve osnovne merne jedinice u kuhinji. Vremenom sam uvidela nepraktičnu stranu tako dugačkog naziva i odlučila da ga skratim u Prstohvat soli, koje ima odličnu simboliku – so kao neophodan začin, a poznato je da u slatkiše obavezno ide i prstohvat soli. Kako bi ti opisala recepte koje predstavljaš, o kakvoj kuhinji i vrsti hrane se radi?- Recepti na mom blogu su fuzija tradicionalnih i modernih. Volim da eksperimentišem i konstantno isprobavam nove stvari. Isto tako, obožavam da zavirim u maminu ili bakinu sveščicu sa receptima i podsetim se ukusa detinjstva, bakinih štrudli, pita… Najčešće su to lagana jela i poslastice koje nemaju komplikovanu pripremu.

Da li je bitnije da jelo bude ukusno ili da se dobro slika?

- Naravno, najbitnije je da jelo bude ukusno, ali ukus je kategorija koju je teško preneti preko monitora. Zato se trudim da hrana koju fotografišem ispadne što bolje na slikama, kako bi čitaocu probudila sva čula. Sa druge strane, postoji hrana koja je koliko god da je ukusna, izuzetno  nefotogenična, pa tu ne pomaže ni najbolji stajling ni foto oprema, već jednostavno dobra volja čitaoca da isproba recept i moj uverljiv prateći tekst o kvalitetu. Koliko je fotografija bitna u ovakvoj vrsti blogovanja?- Nije presudna, ali je bitna, posebno esteti kakav sam, što ne znači da neću pročitati i spremiti recept sa lošom fotografijom ili bez fotografije. Volim da vidim jelo o kome je reč, volim da vidim i nečiju interpretaciju recepta, ali verujem da ima i onih koji imaju bujnu maštu pa im slika nije potrebna. Primer koliko je fotografija bitna su neki od najpoznatijih stranih food blogera čija se popularnost bazira na fotografiji, a ne na receptima koji su osrednjeg kvaliteta. Kod nas to još uvek nije trend.

Koji su tvoji planovi, imas neku ideju šta dalje s blogom?

- Plan je da u narednom periodu blog preraste u sajt, u međuvremenu se radujem novim receptima i ukusima koje planiram da podelim sa čitaocima. A sve što proistekne iz toga, rado ću prihvatiti.

Olivera Senić

1331999.blogspot.com

Food blogerkeimg-olivera.jpg

Kako si se odlučila da uđeš u svet food blogova? 

- Oduvek me je zanimalo spremanje hrane, a posebno sam se tome posvetila kada sam osnovala svoju porodicu. S pojavom digitalnih aparata počela sam da fotografišem ono što napravim i da zapisujem recepte za sebe. Prolazile  su godine, sve dok nisam skupila hrabrosti i poslala svoj prvi recept na jedan portal posvećen hrani. Ljudi su lepo reagovali pa sam osetila potrebu da imam „svoj kutak” gde ću stavljati svoje omiljene recepte. I tako sam otvorila blog iako sam u početku mislila da za njega niko nikada neće ni znati, ali eto on je ušao u petu godinu postojanja.

Šta za tebe predstavlja tvoj blog? 

- On je moj digitalni kuvar… Nekada su žene po papirićima zapisivale recepte koji su uglavnom bili vrlo šturi pa kasnije nisu znale da naprave kolač po datim uputstvima. Ja se trudim da svaki recept napišem tako da i onaj ko nikad ništa nije spremao može da se snađe, a često recept služi i meni kao podsetnik.

Kako bi opisala recepte koje predstavljaš, o kakvoj kuhinji i vrsti hrane se radi? 

- Hrana koju pripremam je uglavnom mediteranska, sa puno maslinovog ulja i svežih namirnica. Volim i da eksperimentišem sa, za nas, neobičnim kombinacijama ukusa, a isto tako trudim se i da vratim u ishranu pomalo zaboravljene namirnice kao što su proso, heljda, amarant…
Postoje li neki sastojci koje nikada ne bi kombinovala?-  Hmmm, baš teško pitanje… Vrlo često pravim neobične kombinacije namirnica: čokolada-chili, meso-voće, čokolada-meso, plavi sir-čokolada… Mada, barijera je uvek u glavi i da ste me to pitali pre 20 godina zgrozila bih se na kombinaciju mesa i voća, a danas je obožavam. Mislim da sve treba probati pa onda proceniti da li ti se nešto sviđa ili ne… a i ako vam se ne svidi sada, probajte kroz nekoliko godina opet, možda tada hoće.

Da li je bitnije da jelo bude ukusno ili da se dobro slika? 

- Sve je bitno. Naravno da je bitno da hrana bude ukusna jer u krajnjoj liniji spremam je da bi je moji najmiliji i ja pojeli. Ipak, ako mi je jelo i fantastično ukusno ali nisam zadovoljna fotografijama neće završiti na blogu sve dok ne budem zadovoljna i njegovim ukusom i izgledom.
Koji su tvoji planovi, imaš neku ideju šta dalje s blogom?- Kako to već često biva u životu se stvari  dešavaju spontano i neplanirano… Želja mi je da nastavim da se usavršavam u oblasti fotografije hrane i svega što ide uz to pa kako budem „rasla” ja, tako će, nadam se, i blog sasvim prirodno prerasti u nešto više od onoga što je danas.

Zorica Lakonić

mypansandpots.blogspot.com

Food blogerkeimg-zorica_img_0727.jpg

Kako si se odlučila da uđeš u svet food blogova?

- Kuvanje mi je oduvek bilo zabavno, omogućavalo mi je da eksperimentišem,a ima i terapeutski efekat. Svaki put posle napornog dana mi igranje sa šećerom, brašnom i puterom omogućava da se opustim i stvari sagledam iz nekog drugog, pozitivnijeg ugla. 

Kako bi opisala recepte koje predstavljaš, o kakvoj kuhinji i vrsti hrane se radi?

- Volim nove ukuse, nove začine, volim da isprobavam recepte stranih kuhinja tako da ćete kod mene naći raznovrsne recepte sa svih strana zemljine kugle. I recept za japanski slatkiš mochi sa crvenim pasuljom i kinesku supu sa nudlama i poljsku supu sa lišćem cvekle ali i italijanski torrone. Domaća kuhinja za sada nije toliko zastupljena. Takođe ćete naći i neka dijetalna jela poput lažne lazanje ili lažnih kanelona koji imaju znatno manje kalorija, ali po ukusu ne zaostaju za orginalnim jelima.

Postoje li neki sastojci koje nikada ne bi kombinovala?

- Mislim da nikada ne bih kombinovala vanilu i beli luk.
Koliko je fotografija bitna u ovakvoj vrsti blogovanja?- Mislim da je fotografija i te kako bitna. Fotografija hrane koja izgleda ukusno svakako će pre privući vašu pažnju i dosta uticati na odluku da li da isprobate recept ili ne. Da fotografija hrane ima svoje zasebno mesto u svetu fotografija govori i velika popularnost sajtova tipa www.foodgawker.com koji svakodnevno objavi oko 100 najboljih fotografija food blogova iz celog sveta.
Stvorila se snažna zajednica food blogerki u Srbiji. Kako je došlo do toga?- Food blogeri u Srbiji, a i u svetu su jedna velika porodica koja se međusobno podržava, druži i nesebično deli svoje znanje i iskustvo. S obzirom na to da svakog dana komunicirate sa tim ljudima online, vrlo brzo steknete utisak da ih i lično poznajete. Takođe kod nas postoje već tradicionalne blogerijade na Adi koje se organizuju dva puta godišnje i gde se svake godine okuplja sve veći i veći broj food blogera. 

Koji su tvoji planovi, imaš li neku ideju šta dalje s blogom?

- Moj blog postoji tek osam meseci, a omogućio mi je da upoznam i povežem se s mnogo dragih ljudi. Volela bih da jednog dana otvorim poslastičarnicu ili počnem da radim kao gastro novinar. Što se tiče bloga, pre nekog vremena na njemu sam pokrenula rubriku „Fit and Yummy” gde predstavljam recepte s ciljem da pokažem da zdrava hrana nije ni neukusna, niti dosadna. I naravno, volela bih da jednog dana moj blog pretočim u kuvar. 

MEZZE

www.mezze.rs

 

Magazin “MEZZE” je projekat istaknutih food blogerki i postoji već šest meseci. Koncept besplatnog online magazina u inostranstvu postoji već neko vreme, ali je ovo prvi takav u Srbiji, sa hranom kao tematikom. Ideja je da se pored recepata, čitaocima ponudi štivo koje će ih naučiti novim tehnikama u pripremi hrane, povesti na put do egzotičnih gastro destinacija, preporučiti kvalitetne restorane i upoznti sa zvezdama domaće gastronomske scene. Časopis hranu predstavlja u novom svetlu i nudi pouzdane recepte, uz odličnu fotografiju, ali upakovano u elektronski oblik i besplatno. 


tribeca.jpg Gastro: Tribeca tokin_spreman_za_akciju.jpg Ivan Tokin: Kako sam počeo da kuvam i dokle je to stiglo… dish.jpg Dani Kine u Hajatu leteniza.jpg Gastro: Le Teniza