Food truck
PULS GRADA · gastro

Brza hrana ne mora da bude jednolična: masna, preslana i kupljena na kiosku. Čak i ako ste lojalni konzument ove vrste hrane, ne znači da ne umete da cenite raznolikost

Ljudi odrasli u SFRJ sećaju se s nostalgijom crvenih kockastih kioska na kojima su se kupovale viršle, dok sličan osećaj u Americi oni stariji imaju u vezi s kamionima koji su prolazili kroz predgrađa i prodavali sladoled.

Danas su mnogi od njih pohrlili da probaju hranu koja se sprema i servira u kamionima parkiranim na užurbanim ulicama američkih gradova. Najviše kamiona koji služe hranu može se naći u Los Anđelesu, Portlandu, Ostinu, Njujorku, ali i u evropskim metropolama: Parizu, Londonu, Berlinu i Amsterdamu.

Poreklo kamiona koji služi hranu vodi od polovine 19. veka, kada je Čarls Gudnajt, gonič stoke iz Teksasa, shvatio da tokom premeštaja grla s jedne farme na drugu, nije jednostavno spremati hranu na putu (a govorimo o vremenu kad je suva hrana bila retkost), pa se setio da je rešenje kuvati u kolicima s konjskom vučom koja su predstavljala improvizovanu mobilnu kuhinju.

Danas su kolica za kuvanje evoluirala u prave male restorane na točkovima. U vremenu ekonomske recesije, kad su troškovi otvaranja restorana visoki, a zbog velike konkurencije opstanak na tržištu neizvestan, pokretanje food-truck biznisa je ekvivalent start-up kompanijama u IT industriji. Kuvanje u kamionu, pod pritiskom kratkih vremenskih rokova, direktno ispred mušterija predstavlja odličan trening za mlade kuvare željne dokazivanja. Mnogi od njih su kasnije uspeli da otvore svoje restorane.

Kamioni se najčešće nalaze u centru grada, blizu zgrada s puno kancelarija ili u kvartovima, gde ima puno mesta za večernji izlazak, kao i na muzičkim festivalima i drugim događajima na otvorenom. Spektar hrane koja se služi u ovim mini-restoranima je zapanjujući, najčešće baziran na kuhinjama različitih etničkih grupa, pa se u kamionima spremaju falafeli, takosi, hamburgeri, meksički roštilj, jela azijske kuhinje, najrazličitije vrste sendviča, ali i supe, čorbe i salate.

Na prvi pogled, food-truck kultura je još jedna manifestacija hipsterskog načina života, mogućnost da se različiti ukusi isprobaju po niskoj ceni. Međutim, vođenje ovakvog posla je izuzetno naporno, kuva se na otvorenom bez obzira na vremenske uslove, za šta se koristi agregat koji nije najpouzdanije sredstvo za rad.

Vlasnici kamiona su suočeni s velikom konkurencijom, jer u gradovima u kojima je ovaj vid restorana popularan, vlasti dodeljuju dozvole za parkiranje kamiona putem javne lutrije. S druge strane, popularnost društvenih mreža ide u prilog ovoj vrsti restorana – objave lokacije za taj dan na tviteru često donesu i po više hiljada novih mušterija.

O popularnosti ove vrste brze hrane govori činjenica da u Americi postoje festivali posvećeni kamionima s hranom, stručni seminari za ljude koji žele da uđu u ovaj posao, kao i serije na specijalizovanim kanalima kao što su takmičarski nastrojen šou Great Food Truck Race i dokumentarna emisija Eat St.

Baštino Baštino – ukus Mediterana na Banovom brdu Automatski nacrt Masterchef Junior: Najsimpatičniji reality show svih vremena Coffee Room Novi Coffee Room: Novo mesto za uživanje Kolačići Oni crtaju i kuvaju – najbolja kolekcija ilustrovanih recepata