Self in a Jackson Pollock painting. Tamara Viskovic
KULTURA · fotografija

Digitalna tehnologija, danas neverovatno napredna, menja se bukvalno iz dana u dan, iz sata u sat, iz minuta u minut. Možda se baš u ovom trenutku dešava nešto revolucionarno u toj oblasti, nešto što će nam izmeniti tek stečene navike u odnosu na nove tehničke uređaje. Kao da ovim novitetima nema kraja, da smo svi tu da im se prilagođavamo, prihvatamo ih i mislimo da to tako jednostavno mora.

Kada je reč o fotografiji, činjenica je da smo potpuno prešli na njenu digitalnu formu, da se aparati stalno usavršavaju, da se podrazumevaju uz svaki novi model mobilnog telefona ili tableta i da je samo pitanje vremena kada ćemo ih videti u sklopu nekog novog uređaja. Sve je to zanimljivo i dešava se izuzetno brzo. Sve se podredilo kvantitetu, brzini i lakoći samog postupka beleženja fotografije; i ko zna, vremenom će možda fotoaparati moći skoro sasvim sami da funkcionišu bez prevelike ljudske asistencije. Ali gde smo tu mi, gde je ljudski faktor? On skoro da nestaje, a samim tim nestaje naš skroman doprinos kompoziciji, osećaju za prostor, perspektivi, artističkom momentu i na kraju nestajemo mi kao autentični stvraoci. Sa druge strane, zamislite da vam se pokvari računar. U tom slučaju, u koliko niste sačuvali fotografije, vaše uspomene na njima su zauvek izgubljene.

Neke od radova srpskih analognih fotografa možete pogledati i u našoj galeriji:

Hajde zato da malo zastanemo, da usporimo na sekund i uživamo u trenutku. Hajde da uživamo u procesu nastanka jedne fotografije, da se malo više potrudimo i naučimo da cenimo kvalitet nekoliko dobrih snimaka. Hajde da zavolimo nesavršenosti koje su na njima zabeležene, da ne insistiramo na beskonačnom ponavljanju kadrova. Zašto ne bi smo taj naš trud imali u svojim rukama, možemo ga uramiti i okačiti na zid, a ne samo da kliknemo na “save”. Digitalizacija je revolucionarna, ali ipak moramo da se borimo da nas ta revolucija ne proguta.

Analogna fotografija, koja je potpuno potisnuta digitalnom, ostala je poznata u krugu profesionalaca i dobila isključivo umetnički karakter, iako smo do pre nekoliko decenija razvijali filmove i puni iskrenog entuzijazma čekali na rezultate u obliku gotovih slika. Danas je za avanturu analognog fotografisanja možda potrebno malo više truda radi pronalaženja adekvatne opreme, ali to uopšte ne mora da bude nemoguća misija.

Moj susret sa analognom fotografijom nije bio preko starog kvalitetnog aparata, već putem svima poznatog “idiota”, ali mnogi prijatelji ga imaju kao nasledje od roditelja, baka ili deka. Osim toga, ovih dana postoje berze sa fotografskom opremom, kako uživo na sajmovima, tako i na internetu. U svakom  slučaju, poziv za ovu vrstu uživanja postoji i tu nam je nadohvat ruke, samo treba nešto volje da se u to upustimo.  Svojevrsni susret sa kvalitetnom analognom fotografijom predstavljam ličnim otkrićem u obliku grupe autora pod nazivom Srpski analogni fotografi na mreži Flickr. Pozivam vas da se opustite i uživajte u njima. A posle…ko zna,  možda kupite i svoju analognu “igračku”.

untitled by MиlosOtvori galeriju
Dennis Hopper Dennis Hopper: Fotografije koje prikazuju novu stranu poznatog glumca Putovanje teretnim vozom Petogodišnji put tovarnim vozom Izložba "Beo Šik" Beo Chic / Beo Šik – Izložba povodom šestog rođendana Kc Grad svetlana_jovanovic_3 Izložba fotografija Svetlane Jovanović u Opservatorijumu