normandy-wwii-archive-flickr-10_cover1
U VAZDUHU · flešbek

Bitka za Normandiju je započela 7. juna 1944. godine, zapamćenog u istoriji kao Dan D, kada su se britanske, američke i i kanadske snage iskrcale na obale ove francuske regije. Do kraja leta oni su uspeli da oslobode severni deo zemlje, pa su Nemci bili prinuđeni da povuku svoju vojsku. To je u suštini označilo početak kraja nacističke agresije na teritoriji Evrope, i bilo je samo pitanje vremena kada će u potpunosti biti poraženi. Sigurni smo da možete pronaći još mnogo informacija o bici za Normandiju na drugim mestima, a mi ćemo se ovaj put koncentrisati na fotografije koje su nastale pre, za vreme i posle ove vojne operacije.

Slike su kompilirane na flickr nalogu PhotosNormandie, kome možete pristupiti OVDE. Među njima se nalaze fotografije iz američke i kanadske arhive, kao i one koje su dostupne u lokalnim bibliotekama oslobođenih gradova u Normandiji.

Rat je definitivno pakao, kao što su momci napisali svojim frizurama na jednoj od fotografija, ali u kolekciji se mogu primetiti i momenti ljudskosti, kao na fotografiji na kojoj američki vojnici neguju ranjenog Nemca. Pogledajte deo ove sjajne kolekcije u našoj galeriji, a ako vas zanima ovo istorijsko doba, nemojte da propustite novi film Dunkirk o evakuaciji britanskih vojnika iz ovog mesta 1940. godine.

Jedan od brodova koji se iskrcao na plažu OmahaOtvori galeriju
Australopithecusa u šetnji (umetnički rad: John Gurche) Prvi koraci: Kako su hodali naši daleki preci? pagecover Odeća koja definitivno bode oči početak Izum koji je promenio svet: Prvi telefon sa kamerom koji je omogućio trenutno slanje fotografija -1491929760_cover 5 opšteprihvaćenih činjenica o Vikinzima koje su pogrešne · · ·