ju
U VAZDUHU · flešbek

Kurt Hielscher je nemački fotograf koji je putovao Evropom u periodu od 1910. do 1930. godine. Autor je nekoliko uspešnih knjiga koje sadrže fotografije predela i arhitekture Italije, Nemačke i Španije. A 1920. godine je poslom pozvan u prestonicu tadašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Beograd.

Zahvaljujući Kurtu Hielscheru mi i danas imamo uvid u život u nekadašnjoj Jugoslaviji (tada se zvala Kraljevina SHS) iz 1920. godine, što je skoro pre jednog veka. Fotograf je putovao državom i fotografisao predele, stanovnike, arhitekturu i od toga je nastala knjiga fotografija. Od 1200 fotografija koje je napravio tokom svog puta od slovenskih Alpa do bugarske granice, Kurt Hielscher je odabrao 191 fotografiju kao reprezentativnu. Sam je rekao da je hteo da pokaže atraktivan, raznlolik život Jugoslovena a ne da pravi razglednice. Ova zapanjujuća kolekcija fotografija objavljena je u Berlinu 1926. godine. U našoj galeriji pogledajte neke od njih.

SlovenijaOtvori galeriju
gluma Poznati glumci na audicijama za uloge koje nisu dobili Rene Magritte "The Treachery of Images" MM fajl: Jedno popodne u Parizu kompjuteri Jugoslovenke na naslovnicama časopisa o kompjuterima Zduhaći (art: Tijana Jevtić) Zaboravljena srpska verovanja: Znate li ko su bili zduhaći? · ·