collage
KULTURA · knjige

Čarls Ru je evropski fotograf koji je diplomirao fotografiju, ali i engleski i španski jezik i književnost. Njegov umetnički izraz u velikoj meri je inspirisan književnošću, slikarstvom i kinematografijom. Pod uticajem različitih umetničkih pravaca i ličnog iskustva, on kroz svoje radove vrlo vešto dočarava najrazličitije emocije i postavlja razna pitanja.

Dok je odrastao, bio je pod snažnim uticajem bajkovitih prizora čajanki, večera i slasnih poslastica iz romana Alisa u zemlji čuda, Ka svetioniku, Metamorfoze i drugih. Kao fotograf mrtve prirode, on se danas u velikoj meri oslanja na te čarobne scene koje su obeležile njegovo detinjstvo i uticale na njegovo formiranje.

Njegova serija fotografija pod nazivom Fictitious Feasts, na vrlo kreativan i uverljiv način ilustruju vezu između hrane i književnosti. Bez hrane nema života, te ona simbolizuje okupljanje, druženje, ali i sam opstanak. Zbog toga je većina književnih junaka u nekom delu romana zauzeta pripremom hrane, aranžiranjem stola i dočekivanjem gostiju, a hrana je često povod zanimljivih razgovora, uzbudljiv začin žučnih polemika, nezaobilazni deo slavlja i verskih obreda.

U galeriji koja sledi pogledajte poznata književna dela očima ovog umetnika i uživajte u divnim prizorima. Da li se poklapaju sa slikama iz vaše mašte?

Za više fotografija proverite Čarlsov Instagram profil.

„ Alisa u zemlji čuda”, Luis KerolOtvori galeriju
Misija Muzej vizual 2 U susret otvaranju Narodnog muzeja u Beogradu krenite u Misiju: Muzej! collage Najčitanije knjige u proteklih 500 godina 7. Beogradski festival evropske književnosti logo 7. Beogradski festival evropske književnosti u Domu omladine neverovatna-prica Knjige za one koji menjaju svet: Neverovatna priča o džinovskoj krušci · · · · · ·