yuki-dog-423453-unsplash
U VAZDUHU · životinje

Francusko mesto Fukjer dospelo je u žižu javnosti zbog nesvakidašnjeg zakona koji predviđa kazne za sve građane čiji psi previše laju. Konkretno, kažnjavaće se lajanje koje previše traje ili se ponavlja i to tako da ne dozvoljava drugim ljudima da se opuste i odmore.

U pitanju je kazna od 68 evra za sve pse koji pokazuju ovakvo ponašanje, a ako se situacija ponavlja, moraju biti čuvani u zatvorenim prostorijama. Vlasnici, međutim, obavezno moraju da budu u blizini kako bi ih utišali ako se to lajanje produži. Odluka je došla nakon nekoliko prijava o psima koji su lajali dan i noć bez prestanka.

Veruje se da je za to kriva samo jedna žena od 1.400 stanovnika ovog mesta, koja navodno ima nekoliko velikih pasa i do sada nije želela da sarađuje sa gradskim odborom oko problema koji oni prave. Mnogi pojedinci i organizacije za zaštitu životinjskih prava osudili su ovaj potez, rekavši da psi ne mogu da budu krivi zbog nečega što im je urođeno. Gradonačelnik je uprkos tome rekao da se odluka neće primeniti, ali da će kazne biti sprovedene samo u ekstremnim situacijama, jer cilj nije da se zabrane psi, već da se njihovi vlasnici nateraju da ih dresiraju.

Šta vi mislite o ovom potezu? Da li je gradonačelnik u pravu, ili je doneta odluka ipak previše ekstremna? Nadamo se samo da četvoronošci neće bespotrebno ispaštati zbog nemara i neposvećenosti svojih vlasnika.


2-5c5a2810ed843__700-cover Mladi Brazilac od starih guma pravi krevece za životinje this-animal-kills-the-most-humans-every-year-and-it-s-not-the-one-you-re-thinking Ovo je najsmrtonosnija životinja po ljude naslovna Psi i mačke ipak mogu zajedno naslovna Ovaj pas je pravi pozer · · ·