roam  source facebook roam3 cover
U VAZDUHU · trend

Sve brojnije se upisujemo na svetsku listu freelancer-a, s tim se razvijaju i co-working prostori, prilagođeni takvom vidu radnog odnosa. Takav koncept deljenja prostora, u kome je moguće zajedničku infrastukturu jednostavno prilagoditi sopstvenom ritmu i potrebama, proširio se i na druge sfere – na mesto za život.

U slobodnom prevodu s engleskog roam znači lutati, kretati se ili putovati nesistematski, slobodno, pa i bez cilja, a naročito po širem prostoru. Iza tog pojma krije se i prostranstvo modernog načina života, prilagođenog potrebama freelancer-a i svih onih čiji radni angažman podrazumeva često menjanje lokacije. Roam je međunarodna mreža zajedničkih prostora za život, pod jednim virtuelnim krovom.

Jedan ugovor, više lokacija

Roam međunarodna mreža daje mogućnost čestog preseljenja iz grada u grad, države u državu, pa i s jednog kontinenta na drugi, ali bez stresa i frustracije koja prati čestu potragu za onim osnovnim što nas pokreće – udobnom bazom koju zovemo dom. Umesto cikličnog traženja novog stana ili sobe, i sveg maltretiranja koji ide uz to, počinjanja ispočetka, naročito kad se za koju nedelju ili mesec sve iznova zavrti negde na drugom mestu na planeti, Roam nudi mogućnost jednog ugovora za zakup stana ili sobe koji pokriva 8-10 lokacija sveta. Na taj način sigurnost doma dolazi uz njegovu fleksibilnost.

Nova baza za korak bliža

Za ljude čija je priroda posla takva da se često sele, ili im pak freelance angažman to dopušta i u tome uživaju, veliki zamor predstavlja stalno traženje i novo skućavanje. Ta dinamika i promene mnogima predstavljaju izazov i pokreću ih u životu. Svi bi se složili da listanje oglasa, zalaženje po sobama i stanovima koje uopšte nisu nalik predstavljenima i neplodonosni intrevjui potencijalnih cimera rado mogu da se preskoče. Roam mreža pruža fleksibilnost i mogućnost života i rada od Majamija do Balija, sigurnost gde se bez puno buke i angažmana lako iznova skući, i što je mnogima visoko na listi prioriteta, na taj način se može odmah započeti i s radom.

U osnovi je zajednica

U osnovi ideje Roam mreže jeste suživot i tako je međunarodna mreža zapravo više od iznajmljivanja prostora. U pitanju je rasprostranjena zajednica, ekipa koja je tu za pridošlice onog trenutka kad kroče u novu sredinu. To je još jedan od razloga zašto je Roam sve popularniji među digitalnim nomadima – pored sigurnog i bezbednog prostora, lakše i brže pruža i ono što je potrebno da neko mesto prihvatimo kao svoje − poznanstva i osećaj pripadnosti. Svaka Roam lokacija prevazilazi dimenzije standardnih kuća i može da ugosti veliku i raznovrsnu zajednicu, a na raspolaganje pruža i prateću infrastrukturu – prostore za susrete, sastanke i časove, kako za članove tako i za susede.

I privatnost

Uz sve pogodnosti zajednice i brzog uključivanja u zapravo mala naselja, Roam objekti su namenjeni radnom svetu koji putuje, tako da su osmišljeni i opremljeni i da pruže preko potrebnu privatnost i komfor. Svaka soba, u svakom kutku sveta, poseduje privatno kupatilo, u potpunosti je opremljena, uključuje i bračni krevet i sva sredstva za higijenu. Iako se s nomadskim životom povezuje prvenstveno jedinka a ne par, Roam objekti su ipak opremljeni da mogu s istom lakoćom da skuće i dvoje, tako da je sasvim komotno putovati, odnosno menjati lokacije za život i u paru. Negde između luksuznih hostela i co-working prostora, svi objekti su opremljeni i veoma dobrom wi-fi konekcijom, a tu je i zajednička kuhinja. Prostorije je moguće iznajmiti na nedelju dana, na mesec ili na duže.

 

Prve lokacije

Roam tek počinje s radom, tako da su za prve lokacije na kojima su osnovane zajednice one koje tokom godine imaju povoljne klimatske prilike i blizu su ekonomskih centara. Za sada su to Ubud na Baliju i Mala Havana u Majamiju. Prvog juna je otvoren objekat u Malasani u Madridu, a slede i San Telmo u Buenos Airesu i londonska Zona 2. Prvi stanari dolaze iz raznih sfera i polja interesovanja, među kojima su scenaristi, borci za ženska prava na Bliskom istoku, osnivač prvog berlinskog co-working prostora i tako dalje. I godine prvih stanara su u veoma širokom rasponu. Za sada je najviše osporavana činjenica ipak cena iznajmljivanja, koja i dalje spada u nešto viši rang. Jedinstvenost ponude je može opravdati, ili pak razvijanje ovakvog modela učiniti da u budućnosti bude ipak pristupačniji.

Bali

Ubud na Baliju je odabrano kao mesto na koje putnici dolaze već duže od jednog veka. Savremeni hotel prestrukturiran je u co-living prostor, kulturno i umetničko srce ostrva. Ukupno 24 sobe opkružuju centralni bazen, dok je co-working prostor smešten na krovu, naspram koga su otvoreni prostori za druženja, jogu, kapueru i tako dalje. Ceo kompleks je najsavremenije opremljen i pruža predivan pogled na čitavo ostrvo. Drugim rečima, rad je lakši kad se obavlja u raju.

Majami

Najstariji pansion grada iz viktorijanske ere restauriran je u moderni zajednički prostor za život i rad. Majami je takođe popularna destinacija putnika, ali Roam otkriva njegovu sasvim drugačiju stranu. Na korak od Wynwood distrikta bogatog galerijama i umetničkim instalacijama, uz Majami reku, i na biciklističkoj distanci od centra i biznis-dikstrikta grada, Roam se smestio u predivno područje reke, prirode i svežih morskih namirnica. Iako na korak od svih dešavanja, Roam kompleks je tako formiran da pruža mir i preko potreban odmor.

Madrid

U Madridu se Roam smestio takođe u jedan od starih objekata, Vilu Manju iz sedamdesetih godina devetnaestog veka, i kako sami navode, ova Roam lokacija je više palata nego dom – što sigurno gostima neće smetati. Nalazi se u srcu Madrida, i do prošle godine Vila je bila pod vlašću Vatikana. Iako je sačuvano dosta od šarma iz devetnaestog veka, modernizovana je tako da pruži sve što je modernom životu potrebno. Pruža prostrane i svetle sobe koje su u potpunosti opremljene za život i rad, a van objekata prostire se predivno dvorište.

Suživot i nomadizam

Prva iskustva Roam gostiju veoma su pozitivna. Pored reakcija na divne lokacije, objekte i njihovu opremljenost, ističu kao vrlo korisno i što Roam predstavlja male zajednice. Oni koji su navikli na takav nomadski život najveću prednost vide u tome da mogu brzo da se skuće i imaju sve što je potrebno za život i rad, ali i kako im je ranije bilo potrebno više nedelja da se prilagode novoj sredini, upoznaju nekoga i snađu se u novoj kulturi i prostoru, a sada je to praktično preskočeno. Zahvaljujući formiranim zajednicama, umesto više nedelja prikavanja na lokaciji već čeka ekipa koja je tu duže vreme i ima sve informacije kako se snaći u lokalnoj zajednici.

sunčane Kreatori su birali sunčane naočare za leto cover Nakit kojim bi trebalo da se ukrasite ovog proleća Objekat C 01 Mokrin House: Oaza za digitalne nomade Neobične frizure uz pomoć šablona Frizure: Od ulične umetnosti do modnog trenda