Frida Kalo slike iz detinjstva
fotografija

Veliki deo onoga što nas interesuje kada neko pomene umetnost Fride Kalo delimično spade i pod područje biografskog, jer teme invaliditeta, plodnosti, nacionalnog identiteta, pola i roda, romantike, ljubavi ili komunizma u velikoj meri prožimaju njeno privatno i javno lice. Odnosno, mogli bismo reći da sve ove teme imaju jednu zajedničku crtu, a to je Frida.

Čak i oni koji oskudno poznaju njenu biografiju znaju za bliske i složene odnose koje je imala sa svojim sestrama, a koje se ovde pojavljuju na porodičnim fotografijama čiji je autor Fridin otac Guillermo. Rođen je u Nemačkoj kao Carl Wilhelm Kahlo (iako je Frida insistirala na tome da joj je otac jevrejskog porekla, istorijske činjenice ističu njegovo luteransko versko poreklo), ali se odlaskom u Južnu Ameriku Wilhelm preobratio u Guillermoa.

Da je i sam bio vagabundo potvrđuju podaci da najpre još u Evropi bio u braku sa ženom koja je umrla na porođaju i za sobom ostavila dvoje dece, koju je Guillermo smestio u samostan kako bi se oženio Fridinom majkom. Iste noći kada mu je prva žena preminula na porođaju zaprosio je svoju drugu ženu, Fridinu majku, ali je prema njoj bio mnogo brižniji kao suprug i kao otac, prema Fridi još od najranijeg detinjstva.

Frida sa 2 godineOtvori galeriju

O životu poznate slikarke, glumica Salma Hayek je snimila film, koji je premijerno prikazan 2002. godine.

Skejtbord u kuhinji Skejtbord u kuhinji Ruske zatvorske tetovaže Ruske zatvorske tetovaže dekodirane Bliznakinje sa Islanda Bliznakinje sa Islanda Bajka na ruski način Bajka na ruski način · · · · · ·