the-cure-6897-1000x500
KULTURA · muzika

„Friday I’m In Love“ je sigurno najpopularnija pesma benda The Cure. Snimljena je 1992. za album „Wash“, prekretnicu u karijeri benda. Odjednom više nisu bili smatrani za alternativnu grupu koja „prolazi ispod radara“ većine ljubitelja pop muzike, već su postali globalno prepoznatljivi muzički izvođači, koji su bez problema mogli da popune velike koncertne dvorane i budu hedlajneri festivala.

Iako ste Friday I’m In Love verovatno čuli već hiljadu puta, ubeđeni smo da sa nekim od ovih činjenica u vezi nje niste upoznati:

1. Pesma je snimljena u ruralnoj rezidenciji Richarda Brensona

Poznati magnat Virgin Records izdavačke kuće je 1970. pazario veliko imanje u okolini Oksforda (sat vremena daleko od Londona) i u okviru njega napravio muzički studio. Do kraja dekade kroz ovaj studio su prošla velika imena kao što su Queen, Van Morrison, John Cale i Gene Simmons. Pevač grupe The Cure, Robert Smith, je u početku bio skeptičan prema ideji snimanja albuma Wish na ovoj lokaciji, ali je ubrzo po dolasku bio impresioniran atmosferom koja je vladala u rezidenciji, i danas je smatra velikim razlogom za uspeh ovog izdanja.

2. Robert Smith je bio ubeđen da je progresiju akorda pesme već negde čuo

Slično kao Paul McCartney u slučaju pesme Yesterday, Smith prosto nije verovao da je tako lako napisao melodiju, pa je postao uveren da ju je podsvesno pozajmio od nekog drugog. Pozvao je sve svoje prijatelje iz sveta muzike kako bi proverio da li su takvu progresiju već negde čuli. Tek kada je bio siguran da je samo on autor pesme, odlučio je da je snimi sa bendom.

3. Smithu je bilo teže da piše glupe stihove nego emotivne

The Cure nisu poznati po pesmama punim radosti i vedrine, što čini Friday I’m In Love jedinstvenom u njihovoj karijeri. Smith ju je okarakterisao kao „glupu pop pesmu“, ali je tvrdio i da je „odlična, zato što je toliko apsurdna“. Budući da optimistični tekst pesme odstupa od tipičnih tema grupe, Smith se svojski namučio da ga završi. Ideju za pesmu je dobio u pabu blizu studija u kome je jednog popodneva zajedno sa članovima benda uživao u piću. Dan je, pogađate, bio petak.

4. Spot je snimljen za svega dva sata

Za MTV generaciju, ova pesma i spot su nerazdvojni. Prosto je neverovatno kako je na efektan vizuelan način uhvaćena pozitivna atmosfera pesme. Za režiju je bio zadužen Tim Pope, autor više od 35 spotova grupe. Inspiraciju je pronašao u nemim filmovima dua Stanlio i Olio, Žorža Melijea i mnogih drugih autora te ere u svetskoj kinematografiji.

5. Robert Smith ponekad prezire pesmu

Smith nije prvi hiperemotivni umetnik koji nije znao kako da se nosi sa slavom. Jednom prilikom je čak izjavio da ljudi koji vole ovu pesmu nisu pravi fanovi grupe The Cure. Naravno, svestan je da to nema veze sa samom pesmom već činjenicom da je ona kriva za njihov rast popularnosti, koji su, paradoksalno jurili celu karijeru. Kada je malo trazveniji, Smith je smatra jednim od tri najbolja singla grupe svih vremena.

BGF i Felc Beogradska filharmonija: Grandiozni koncert na otvorenom Exit_JAMC Na EXIT stižu „The Jesus and Mary Chain“ matija_dedic_cover Matija svira Arsena: Koncert Matije Dedića u Sava centru NV_PRESSPICS_Alexforge-3 Nouvelle Vague: Koncert pod vedrim nebom · · · ·