Keanu Reeves
U VAZDUHU · pop trash

Internet gori. Mudrost holivudskog lepotana Kijanua Rivsa nikada nije plamtela takvom snagom. Na svojoj Facebook stranici Kijanu je napisao nekoliko redova i, između ostalog, poručio da ne može da bude deo sveta „u kom muškarci oblače svoje supruge kao prostitutke, pokazujući sve ono što bi trebalo da bude dragoceno“.

Glumac veruje da više ne postoje čast i dostojanstvo, da je razočaravajuće što se muškarci i žene već godinama ne razlikuju i što „žene ne žele decu, a muškarci ne žele porodicu“. Kijanu je iz naše zemlje za ove reči dobio na hiljade lajkova. Meni se, onako frojdovski i ničim izazvan, kao adekvatan odgovor na Kijanuovo laprdanje, u glavi pojavio naslov filma „I ja tebi kevu“.

Dok se na internetu tvrdi da je Kijanuova vest oduševila svet, teško se mirim s njom iz više razloga. Najbanalniji (i najironičniji) je što Kijanu Rivs nikada nije napisao ništa slično. On nema ni Facebook stranicu, ni Twitter nalog. Štaviše, veoma je poznat po tome što, kad god može, ignoriše medije i privatan život drži daleko od očiju javnosti. Poruka, koja se toliko dopala mnogima, pojavila se na internetu pre nego što mu je nečasno dodeljena i bila je, potpuno očekivano, popularna na arapskim sajtovima i stranicama koje se bave islamom.

Meni je zbog toga teško da živim u svetu u kom se iznova prave iste greške. U kom na hiljade muškaraca i žena aplaudira pasusu teksta koji poručuje da bi muškarci trebalo da se pitaju kako će supruga da im bude obučena, kao da ona sama ne može da donese takvu odluku. Teško mi je da se pomirim s tim da se na telo žene gleda kao na dragocenost u smislu svojine.

S mukom živim ovde gde se duh svake žene i muškarca, koji su se nekada borili za slobodu jecajući vratio u grob zbog izgubljene bitke. Gde tastaturu uvek izližu oni koji smatraju da postoje propisi po kojim muškarci ne smeju da liče na žene, a žene na muškarce. Gde postoji želja da se u kalup uguraju osobe koje u njega ne mogu da stanu, da bi tu, stisnute konvencijama, pronašle spas od osude ako osnuju porodicu i vaspitavaju decu, ne ostavljajući sebi prostora i hrabrosti da se zapitaju da li su za tako nešto spremni i sposobni.

Ovo je svet gde budale veruju da su uspešne i inteligentne dok iza točkova uskogrudih normi podržavaju poruke čiji je podtekst takav da se može zaključiti kako su pojedini sugrađani, ni krivi ni dužni, niko i ništa. Svet u kom smo srećni što će neko drugi doneti odluku o tome šta je najbolje za nas, samo da bi sutra opet mogli da bodrimo floskule na društvenim mrežama,  perući se od odgovornosti posle čašice rakije u ruci i verujući u Boga kog smo stvorili da bismo mogli da ga koristimo za neopravdano, jeftino moralisanje kad nam za to zatreba.

Istina je zaista da među nasilnicima postaje sve teže pronaći ne idealnog, već prosečno obrazovanog partnera za bilo šta, i da nema tog bogatstva koje može da sakrije površnost koja je unakazila moć istine i validnog argumenta. Sve dok olako budemo podizali palčeve na propagiranje zatucanosti, a zbog sopstvene koristi budemo ćutali na svaki događaj u stvarnom životu koji zaslužuje osudu, biće ovo svet u kom će i Kijanu, pravi ili lažan, imati razloga da bude nesrećan uprkos milionskom iznosu na bankovnom računu.

Sa biološke tačke gledišta, bili su potrebni milioni godina da razvijemo moć govora, što nam je omogućilo da pronađemo put sa manje jada, bede i površnosti. Ali, nešto je u nama još uvek krajnje primitivno i neartikulisano ako smo zarad lažne poruke, uz koju nam je sevirana slika privlačnog glumca, spremni da poželimo svet koji, eto, tu i tamo napada slobodu izbora.

Tačno je da svi biramo put kojim koračamo i već nekoliko decenija nam se zid na kraju jedne iste putanje obija o glavu, jer van Facebook domena nismo gadljivi na mnoge loše stvari koje kritikujemo. Ako još uvek želite poruku od koje bi svet mogao da bude bolje mesto, evo jedne koju nam je u nasleđe ostavio nimalo seksepilan ali veoma lucidan Kristofer Hičens – „Nikada nemojte biti posmatrači nepravde ili gluposti. Grob će vam pružiti mnogo vremena za tišinu.“

S.A.R.S Uvod u srpski normcore Taste of Streep Taste of Streep: Ako ste gladni Meryl Streep, pratite ovaj Instagram nalog Najgore haljine na dodeli Oskara 12 haljina sa dodele Oskara za koje mnogi kažu da su bezveze, ali… Andy Milonakis 6 odabranih WTF YouTube klipova iz spavaće sobe