Otvaranje projekta sportom protiv dijabetesa u Beogradu
PULS GRADA · deca

Po četvrti put zaredom, u okviru projekta „Sportom protiv dijabetesa“, na stadionu „Čika Dača“ u Kragujevcu biće organizovan „Fudbal dijabetes kup“. Turnir će se održati u periodu od 26. do 28. maja 2017. godine i na njemu će učestvovati deca rođena od 2004. do 2008. godine. Do sada, učešće su prijavile 72 ekipe sa preko 1.200 igrača podeljenih u pet starosnih kategorija.

Organizator turnira je SK Vašarište iz Kragujevca, a podršku ovom događaju su dali generalni sponzor Wiener Städtische osiguranje (WSO), FK Radnički 1923 i Društva za borbu protiv šećerne bolesti. Cilj turnira jeste popularizacija dečijeg fudbala i podrška osobama obolelim od dijabetesa.

Na svečanom otvaranju, koje će tim povodom biti organizovano u petak, 26. maja u 12h, prisutnima će se obratiti:
Borko Marinković, organizator kupa i idejni tvorac projekta Sportom protiv dijabetesa;
Dragana Nerandžič, Rukovodilac službe za marketing u WSO;
Dragana Bubonja, specijalista kliničke medicine;
Dr. Gordana Damnjanović, pomoćnik gradonačelnika za sport;
Nikola Urošević, Član gradskog veća za sport.
Moderator programa biće voditelj Dejan Pantelić.

Kao i prethodne godine, u toku trajanja takmičenja posetiocima i učesnicima će na raspolaganju biti lekari u „ordinaciji na terenu“. Oni će prisutnima meriti krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Po prvi put, u toku turnira biće uživo prenošenje utakmica preko YouTube kanala sportomprotivdijabetesa.

Turnir "Fudbal dijabetes kup" okupio preko 1200 mališanaOtvori galeriju

Više o projektu

Uzimajući u obzir zabrinjavajuće statističke podatke da je Srbija vodeća zemlja u Evropi po broju dece mlađe od 14 godina koja imaju dijabetes, kompanija Wiener Städtische osiguranje je podržala projekat „Sportom protiv dijabetesa“ (TIP 1). Drugu godinu za redom, ovaj projekat će omogućiti deci oboleloj od šećerne bolesti besplatne treninge (fudbal, badminton, školicu sporta), zbog značaja fizičke aktivnosti u kontroli ove bolesti. Besplatni treninzi na raspolaganju su mališanima u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, kao i prošle godine, a od 2017. godine projektom su obuhvaćeni i Niš i Čačak.

Pored toga, u po dve osnovne škole u navedenim gradovima, kao i u 2016. godini, biće organizovane edukativne radionice za nastavnike o problemu šećerne bolesti i kako da reaguju ukoliko u razredu imaju učenike obolele od ove bolesti. Takođe, u toku časova fizičkog vaspitanja organizatori će upoznati učenike sa motoričkim vežbama, motivisati ih da redovno pohađaju časove fiskulture, ali i raditi na tome da deca sa dijabetesom ne budu diskriminisana od strane svojih vršnjaka i okoline.

Svi zainteresovani više informacija mogu pronaći na sajtu , kao i na fejsbuk stranicama  i FB WS.

Automatski nacrt Tipičan dan iz ugla majke i ćerke predstava Jagodici Predstava „Jagodići i dinosaurusi“ before-after-first-day-at-school-6-57c96be5b3b42__700_cover I deca su umorna inventions-for-children-14-5902f387b2ebc__700 (1)_cover 10 genijalnih izuma koji će olakšati život svakom roditelju · · ·