mvrdv-tianjin-binhai-library-8cover
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Niko ne voli da bude posmatran dok čita knjigu, ali smo spremni da napravimo izuzetak u slučaju ove neverovante biblioteke u Kini u čijem središtu se nalazi džinovska kugla koja podseća na oko.

Locirana u gradu Tiandžin, ova petospratna građevina se prostire na 34.000 kvadratnih metara, a kapacitet njenih polica je neverovatnih 1,2 miliona knjiga.

Dizajn futurističke biblioteke je nastao kao plod kolaboracije između holandske firme MVRDV i Tianžinskog insituta za urbano planiranje i dizajn. Izgradnja objekta je trajala tri godine.

Letimičnim pogledom na biblioteku primetićete da je ona gotovo od poda do plafona prekrivena talasima knjiga. U centru glavne dvorane se nalazi veliko oko koje smo već pominjali, a sam dizajn enterijera podseća na pećinu.

Police sa knjigama su istovremeno i stepenište, ali i klupe za sedenje na kojima možete da se odmorite i pogledate detaljnije izabrane knjige. Na prva dva sprata se nalaze prostorije za čitanje, dok su poslednji spratovi rezervisani za sale za konferencije, kancelarije i sobe sa kompjuterima.

U našoj galeriji možete pogledati još neke fotografije ovog zaista impresivnog modernog hrama knjiga.,

Futuristička biblioteka u TiandžinuOtvori galeriju
Tiffanys restoran Konačno možete da doručkujete kod Tifanija Matis mebl Posetite Matis Group na Sajmu nameštaja u Beogradu pagegitare Gitare pronašle novi život kao police i vitrine modernaarhit Neverovatni primeri futurističke arhitekture 21. veka · · · ·