Galerija 1250
KULTURA · art

Beogradska dizajn-scena je od pre nekoliko meseci bogatija za još jedan show-room. Šestoro mladih akademskih dizajnera keramike (Miona Stefanović, Iva Brkić, Bojana Jokmanović, Ivana Špoljarić, Marija Seman i Igor Stangliczky) udružilo se i otvorilo mesto na kome izlažu unikatnu, ručno rađenu keramiku. Ono što je specifično za keramiku iz Galerije 1250 jeste da nije industrijska, bezlična i staromodna, već naprotiv, svaki predmet je unikatan i sadrži lični estetski pečat. Ručna izrada i lična estetika daju ovim predmetima posebnu vrednost.

Ovde nećete naći dve identične šolje, ali to je upravo i poenta. Ovo je mesto za one koji cene originalnost, veštinu, posebnost i jedinstvenost. Od materijala preovlađuje porcelan koji je ovog puta u jednom svežem i modernom izdanju, ali ume da podseti na lepe davno prošle epohe.

Asortiman galerije je vrlo širok i dinamičan. Tu je posudna keramika za sve prilike (šolje i čajnici, tanjiri, činije, ćase, setovi za kafu, rakiju…), dekorativna keramika gde spadaju skulpture, panoi i ukrasi. Poseban deo galerije namenjen je nakitu. Ako opremate stan, kupujete poklon, ili samo želite da razgledate i da se inspirišete, ovo je pravo mesto. Galerija je uređena tako da odaje utisak jedne intimne kućne atmosfere, što je takođe razlikuje od čestih sterilnih galerijskih prostora.

Umetnici su tu svakog dana i od njih možete dobiti detaljne informacije o bilo čemu iz galerije, kao i predloge ako imate neke nedoumice i dileme oko estetskih, funkcionalnih i pitanja u vezi s enterijerom.

Beograd do sada nije imamo galeriju koja je usko profilisana za keramiku. Ono što Beogradu inače fali jesu mesta na kojima mladi mogu da predstave ono što rade. Ovo mesto predstavlja malu borbu protiv uniformisanosti i podseća da postoje ljudi koji rade ono što zaista vole, a to se svakako primećuje u njihovom radu.

HSD Hubbard Street Dance otvara 11. Beogradski festival igre Joana Viznjevska Domenjska, Alhemija putovanja Crteži i grafike Joane Višnjevske Domanjske „Alhemija putovanja“ Robert Cramb Kolekcija crteža Roberta Crumba u novom izdanju Taschena Prototip galerija Izložba „GP1‟ u novoj galeriji u naselju Belvil ·