Performans Uroša Šanjevića
KULTURA · art

Svaka promena je eksperiment po sebi, a za eksperimentisanje je potrebna hrabrost. U galeriji Transformart promene čine sastavni deo programa i one su suštinske za nove ideje i koncepciju galerije. U pitanju su česte promene postavki i autora, a njihove izložbe svaki dan imaju dodatne sadržaje, a pored otvaranja, značajni događaji su i zatvaranja izložbi. Neobična pojava u Beogradu? Apsolutno, a za umetnike prostor gde je svaka zamisao moguća.

Transformart je vrlo mlada galerija u Beogradu i počela je sa radom u januaru ove godine. Iza ovog brenda stoje Ana Zarubica i njena asistentkinja Ava Bojović. Namerno sam pomenula termin brend, pošto se filozofija galerije krije u njenom imenu. Kapaciteti galerije prostorno nisu veliki, ali je u stvari ona vrlo praktična. Kako Ana navodi bilo im je važno da prostor ima dobar pod i plafon, a zidovi i ostatak prostora bi bili spremni za svaku vrstu manipulacije i transformacije. I tu je ključ. Pronaći i prizvati autore koji su spremni na svaku vrstu pomeranja granica. Da umetnik može biti sasvim u svom svetu i da nema ograničenja. Zvuči kao raj za umetnike, ali i izazov. Ko sme, dobrodošao je.

Kako je sama galerija nastala kao spontan i prirodan sled Aninog prethodnog iskustva i rada sa umetnicima, tako se stvarao i krug umetnika koji su izlagali, a galerija je postala jedinstveno mesto za art razmenu i nastanak novih ideja i projekata. Neka od imena su: Ivan Gračner, Aleksandar Gligorijević, Dejan Milićević, Milan Ćuk, Timor, Nataša Čiča, Uroš Šanjević, Danka Dimitrijević, Sonja Helena Lundin, Nevena Maksimović, Atelje Artam, kao i jedan stranac Klaus Merteus.  U toku je izložba skulptura i predmeta „Vatra i oblaci“ Tijane Đorđević.

Pored aktuelnih autora mlađe generacije umetnika, ako prođete pored galerije, možete videti akrobacije na svili u okviru galerije. Iz saradnje sa Inex Teatrom i instruktorom Tanjom Milanović u galeriji je nastala „Škola vazdušnih akrobacija“. Galerija takođe ima kurs glume i režije „ArtoNaut“, koju vodi glumica Mila Manojlović i rediteljka Jelena Marković i u njihovoj saradnji nastalo je par veoma zanimljivih performansa tokom godine. Da trasformaciji nema kraja kada je u pitanju umetnost najavljuju i dalji planovi galerije. Zapravo, plan organizatora je da za kraj godne priredi jedinstven katalog odabranih umetnika sa istom online bazom i na novom sajtu galerije.

U najavi je izložba Mine Piščević „Daljine“ za subotu 2. decembar, a novogodišnje iznenađenje je  „VI Grupna prodajna izložba malog formata“ u organizaciji Kulturforuma od 28. decembra ove godine do 5. januara 2018.

I uvek se pitamo: odakle entuzijazam za otvaranje galerije u Beogradu i da li je moguće stvoriti kreativnu atmosferu u našim uslovima? Ova galerija svojim projektima odgovara potvrdno, a priređuje retko gde viđenu atmosferu i van granica naše zemlje.

BURAU35FEOm-1 Skulpture za koje ćete pomisliti da su stvarne pagecover Psi i mačke kao velike istorijske ličnosti Izložba „Vatre i oblaci“ Otvorena izložba „Vatre i oblaci“ u galeriji TransformArt This-Artist-Makes-Incredible-Cover Neverovatne skulpture od starih knjiga i kataloga ·