shutterstock_529372534cover
PULS GRADA · gastro

Kako tradicija nalaže, u jesenjem City Gourmet izdanju osvrćemo se unazad i sagledavamo šta se sve dešavalo na ovdašnjim putevima, stazama i stranputicama. Dinamike ne nedostaje, deluje da ima nikad više novih mesta, ali isto tako i konstatacija da su neka mesta (pre)brzo i zauvek nestala s gastro scene.

Ipak, čini se da je publika sve brojnija i edukovanija, da je fokus s pravom pomeren na kvalitet i izgled onoga što se servira, a da je manje važno koja su mesta i lokacije „in“. Dodajmo tome da se priča o vinima i dalje širi, da su domaće craft pivare našle svoje mesto i publiku, čini se da imamo više razigravanja i smelosti nego ikada.

Sve to stavlja osmeh na lice kad presabiramo utiske iz godine na izmaku i daje nadu da ćemo na istom mestu sledeće godine (po)hvaliti imena iz ovog izbora i obradovati se nekim novim gastro momentima. Do tada… nastavite da istražujete, nadamo se da će vam naši redovi biti pouzdan vodič

Principe di Sicilia

Neveliki restoran originalne kuhinje i neobično toplog i neposrednog pristupa kakve bismo poželeli na svakom koraku, predstavlja autentične, tradicionalne ukuse samog juga Italije. Enterijer je korektan, pozicija nadomak Cvetnog trga i Slavije, ali je ono što je u fokusu sjajna kuhinja Sicilije, prezentovana od Italijana, od kuhinje do domaćina vas dočekuje s osmehom i na šarmantnom srpskom vodi kroz sicilijansku gastro tradiciju. Bez eksperimenta, ali s puno ljubavi, stižu jela koja će vam otkriti kako i zašto je ova kuhinja tako skladno ukrstila razne uticaje.

Osteria mozzarella

Kad u nekom restoranu koji je još relativno nov, prijatan žamor i zveckanje čaša i pribora za jelo biva utisak koji izmami osmeh i klimanje glavom, onda je to znak da je neko mesto uspelo da svoj koncept i zadrži i unapredi. Dodajmo svemu tome i lokaciju na gastronomski nepredvidljivom Novom Beogradu, u novom i prestižnom A bloku, Osteria Mozzarella je i dalje sjajno polazište za magično putovanje italijanskim regijama. Istražujući nijanse ukusa i fino se poigravajući kvalitetnim i raznovrsnim namirnicama, ovaj restoran pravi savršen balans modernog i tradicije, začinjen osobljem koje ume i zna da preporuči, te vrlo korektnim cenama. Njihov slogan „fine italian food“ i te kako ima potvrdu i na tanjirima i na nepcima.

Japan

Prvenstveno misleći na suši kao prvu asocijaciju na japansku kuhinju, možemo reći da su pozicije manje-više iste u odnosu na prošlogodišnji pregled. Ebisu i dalje svojom lokacijom (poslednji sprat hotela Square Nine) i modernom elegancijom, suvereno vodi na putovanje Japanom. U Beton Hali za to je zadužena Sakura sa svojom vizijom moderne kuhinje Dalekog istoka, na Senjaku Bizu, a na Novom Beogradu Sushidream.

U domenu delivery-ja je najprepoznatljiviji i sasvim korektan Go Sushi, dok se Marukoshi, lociran na donjem Dorćolu, drži menija bez sušija, a na kome dominiraju ramen supe i varijacije mesa s panko prezlama i različitim sosovima. Naš omiljeni mali i vrlo dopadljivi restoran japanske kuhinje Fine Sushi, u Hadži Đerinoj, hrabro je iskoračio i u veći prostor i u oblast originalnih toplih jela japanske kuhinje, te možemo konstatovati da japanska kuhinja ide u širinu i otvara nam neke nove horizonte.

Thai & Vijetnam & još Azije

Magične i uzbudljive, dve kuhinje koje su prilično malo bile prisutne na ovim prostorima konačno dobijaju mesto i pažnju kakvu i te kako zaslužuju. Istok se u međuvremenu etablirao kao neformalno prijatno gradsko mesto gde se jede autentični Pho i niz prepoznatljivih vijetnamskih specijaliteta, i gde čekamo na neke nove kreacije. Novootvoreni Wok Republik na samom početku Francuske ulice donosi vrlo uzbudljivu verziju thai-vijetnam street food-a, moderno upakovanu u svakom pogledu, s efektnim kombinacijama ukusa.

Indo food je i dalje na novom, sad već starom mestu u Igmanskoj ulici, gde i dalje pruža priliku da se upu(s)tite u ukuse Indonezije, a za degustaciju nas čeka nedavno otvoreni Thai Zone u Belvilu. Najprisutnija, a slobodno možemo reći i najodomaćenija, kineska se kuhinja pojavljuje na raznim lokacijama i pozicijama, ali se čini da je sve u jednom sličnom, korektnom (i ništa više od toga) domenu i dometu, te se i dalje prava uzbuđenja, u bukvalno svakom pogledu, od higijene, preko usluge, do kvaliteta jela, mogu doživeti u kineskom tržnom centru u bloku 70.

Pizza kao inspiracija

Iako se čini da će svaki grad premrežiti lanci i samostalci u trci ko će ponuditi veće parče pice po što nižoj ceni, a onda vam sve to i za najkraće moguće vreme isporučiti, ipak ima onih kojima je pica ljubav i inspiracija za zaista poseban gastro doživljaj. Pod neobičnim imenom koje asocira na Ameriku, 42nd street pica donosi zaista američke verzije popularnog jela i one su i testom i izborom sastojaka drugačiji gastro doživaljaj. Pizzagram pak poseže do Rima i u pravougaonoj formi, s nešto debljim, vazdušastim i veoma ukusnim testom, isporučuje vrlo kreativne kombinacije, svakodnevno i smelo se poigravajući novim ukrštanjima ukusa. „Pizza al taglio“ servira se na drvenim daskama, a izbor sastojaka, poput taleđo sira i breasola salame, buffalo mocarele i smokava, i te kako golica nepca. U svakom slučaju, oba mesta su dokaz kako i koliko se može napraviti pomak i na poznatom terenu.

Pizza Bar na Vračaru

Moderan i neobično prijatan ambijent, bašta koja oduševljava i izgledom i udobnošću, nasmejano i ljubazno osoblje, te sve ono što smo voleli u prvom objektu na Novom Beogradu, od ovog proleća je i na novoj, vračarskoj lokaciji. U kuhinji dodatno pojačani Josper pećnicom, kreativni gastro tim nastavlja da nas iznenađuje na svakom novom meniju. Volšebne kombinacije pica na kojima su svoje mesto našli i listići badema i nežni krem-sir s limunom i svinjska rebarca, preko raskošnih verzija za doručak, senzacionalne meet street u koji se umešao i famozni umami, do moćne selekcije poslastica, lako su i brzo i od novog lokala stvorili restoran gde se traži „mesto više“. Naravno, novobeogradska lokacija je i dalje tu, a Pizza Bar jednako sinonim za osmeh i kvalitet gde god da su.

Nacionalni ponos: ćevapčići

Nevažno jesu li ili nisu „naši“, za mnoge „malo starije“ ćevapčići, s lukom naravno, bili su i ostali simbol detinjstva, zapravo nekih mirnijih i srećnijih vremena. Onda su nekako nestali pred raznim picama i hamburgerima, povukli se u jelovnike, u odeljak s nacionalnim specijalitetima, a onda su, isprva s predznakom sarajevski i banjalučki, a onda i bez njega, došli na svoje mesto. Dakle, ćevapi su ponovo u modi, naravno uz prateće elemente i specijalitete, ali u centru pažnje. Ćevap kod Dekija zaslužuje svaku pohvalu i potvrđuje kvalitet stalnom popunjenošću svih kapaciteta u svako doba godine u Strahinjića bana. Malo iznad, tik ispod Narodnog pozorišta, smestila se Drama koja takođe ima zavidan kvalitet i poželjnu sočnost. Valter se razigrao na nekoliko prominentnih gradskih lokacija, Čevap je novo ime koje privlači panžju, a Cica i dalje ponosno brani ukuse Sarajeva u Đure Jakšića.

Crepes & more

Slično kao i ćevapčići, čini se da i palačinke doživljavaju „renesansu“. Konačno i zasluženo postepeno napuštaju „kiosk-verziju“, sve više ih nazivaju krepe/crepes, pridružuju im se i sve bolje vafle, kao i american pancakes. Galaxy creperia na Vračaru definitivno osvaja i izborom i maštovitim miksom sastojaka i oblika, s naglaskom na potpuno fenomenalne vafle koji se prave u originalnim francuskim kalupima. Harris na poziciji u 27. marta, a odskora na Obilićevom vencu, takođe se široko i vrlo bogato razigrao, vešto varirajući ukuse od slanih do slatkih u pozamašnim porcijama. Nikako na kraju, ali na već proslavljenoj poziciji, Sugar & Spice nastavlja svoju priču s ekstatičnim ambijentom, devojkama na rolšuama, te spice & sugar varijacijama na temu palačinki.

Jednostavno knedle: Ferdinand

Još jedan od gastro trenutaka iz ovdašnje, naročito vojvođanske tradicije, zalogaj koji takođe vreme vraća unazad i priziva toplu i domaćinsku atmosferu baka i tetaka. Poigravajući se ukusima, a zadržavajući poznatu formu, kreativni tim Ferdinanda krenuo je više nego hrabro s pomalo skrajnute lokacije. A sada, s novom pozicijom u samom srcu grada, nastavlja da se razigrava i u slatkom i u slanom delu. Na sve to, poigravanje se nastavlja atraktivnim čokoladnim kockama za toplu čokoladu, prirodnim džemovima…

Slatke tajne grada

Nakon svih slanih, slasnih i masnih otkrića, konačno je došlo vreme da slatke stvari dođu na svoje mesto. Otvaranje nekoliko nevelikih, ali jasno profilisanih i vrlo originalnih mesta koja se bave savršenim slatkim kreacijama zaslužuju svu pažnju, svu podršku i degustaciju u svako doba dana i svakom godišnjem dobu. Mandarina je postavila visoke standarde kad su u pitanju kolači i torte koji osvajaju i izgledom i ukusima i finim prožimanjem ukusa. Gospođa Mirkov je krenula svojim intrigantnim i interesantnim putem praveći magične kolače od šu testa, kao i čuveni Paris brest, stvarajući neodoljiv slatki kutak u Zemunu. S druge strane reke, na Dorćolu, filosofija „Ispeci pa reci“ pretočila se u fenomenalne cookies forme, začinjene magičnim tartovima i bredovima pod istoimenim brendom u šarmantnom lokalu.

Sladoledi

Ako je neki proizvod doživeo totalnu ekspanziju tokom prošle godine, to su svakako sladoledi koji su postali istinska senzacija, kao i vrlo zanimljiva podloga za domaštavanje ukusa i njihovo bezgranično kombinovanje. Kod Crne ovce u Kralja Petra čekanje u redu zaljubljenika gotovo je redovna pojava, a nabrajanje ukusa u rasponu ide od nemogućeg do neverovatnog. Homemade je napravio sjajne sladolede koji su apsolutno home-made ukusa, mango je nezaobilazan, a poigravanje s alkoholom efektno u Mohito ukusu. Tradiciju Italije donosi Sapore na novoj lokaciji u Cara Lazara, te Flor na početku Cvetnog trga, a kao novo ime pojavljuje se Duff na uglu Prote Mateje i Njegoševe. Šarmantno otkriće na samom kraju godine dolazi nam u vidu Gelato Fredo sladoleda i poslastičarnice kafeterije nedavno otvorene u Čika Ljubinoj, koji donosi sjajne ukuse sladoleda uz vrlo zanimljivu i zavodljivu selekciju kolača.

Dve sasvim posebne bašte: Baštino i Dvorište

Iako ovaj vodič nastaje u jesenje-zimskim uslovima, sećanje na proleće i leto i divne trenutke u ovim baštama nikako ne bledi, naprotiv. Uz to, u bašti Baština možete uživati i u zimskim danima i fino se prošetati ovdašnjim menijem koji nudi pravi izbor za svaki trenutak i svako doba dana, od moćnih rebaraca do efektno serviranih poslastica, a sve to u jedinstvenom ambijentu koji celokupnom utisku dodaje i filmski doživljaj. Iz samog centra grada, iz sada već čuvenog Dvorišta, direktno izmeštanje na Mediteran je sasvim izvesno i neobično zanimljivo. Koje god jelo da izaberete, njegova lakoća i šarm jednostavnih i jedinstvenih aroma i začina garancija su nezaboravnog gastro putovanja obalama i ostrvima Sredozemlja.

Iskorak i pomak: Miamiam i Enso

Na mnogo načina „drugačiji od drugih“, ova dva restorana, različita konceptom, prostorom i pozicijom, izmamila su uzdahe i uskovitlala čula. Smešten u samom srcu starog Vračara, Miamiam je maleno mesto velikih gastro doživljaja, pripremljenih i prezentovanih tako da svaki sastojak ima i smisao i mesto i savršen spoj i sklad s okruženjem. S druge strane, Enso je vrlo smelo, vrlo moderno i vrlo eksperimentalno pristupio modernom kulinarstvu, servirajući nove forme, nove teksture i sasvim nove ugođaje. I to jeste pomeranje granica koje raduje, svim srcem i svakim novim zalogajem.

Inovativni Novi Sad

Da nije sve i samo koncentrisano u Beogradu, više nego ubedljivo i šarmantno dokazuju tri mesta u Novom Sadu kojima se uvek rado vraćamo. Svako od njih na svoj način i u svom prepoznatljivom stilu fino se nadovezuje na vojvođansku tradiciju, ali unosi i mnogo toga sasvim ličnog i sasvim novog. Cubo je i dalje idealna destinacija za dugačku i široku šetnju gastro meridijanima, a za tu širinu i taj izbor posebno je zadužen čuveni Bane Zakić kao šef kuhinje. Nepretenciozan a vrlo simpatičan, nekonvencionalan i posvećen autentičnim receptima, očigledno s puno entuzijazma i ljubavi, mladi tim koji je osmislio i napravio restoran Vida uradio je to na jedan vrlo prijatan i neobično ukusan način, pobravši sve simpatije od slanog do slatkog dela. Projekat 72 ostao je pak dosledan preispitivanju nacionalne tradicije, ali uz efektno iščitavanje modernih trendova i tehnika, stvarajući uzbudljive male forme koje se savršeno nadovezuju na lucidno razigran enterijer.

Vegetarijanska kuhinja: Mandala

Iako je pojava vegetarijanskih jela na jelovnicima u ovoj zemlji u drugoj deceniji dvadeset prvog veka i dalje pre izuzetak nego pravilo, neki pomaci i koraci se ipak dešavaju. Jedna od najinteresantnijih, i to na nekoliko nivoa, svakako je Mandala, mesto koje osvaja celokupnim izgledom i konceptom, a potpuno vas pridobija sjajnim ukusima vegetarijanske kuhinje. Osvajajući neke sasvim nove prostore i vešto i umešno kombinujući namirnice tako da vam meso nijednog trenutka nimalo ne nedostaje, Mandala je mesto sasvim osobenog gastro putovanja koje otvara sasvim nove horizonte.

Nova priča: Credo

S puno energije i posvećenosti, mašte i hrabrosti, mlad i kreativan tim koji stoji iza restorana Credo u okviru hotela Marriott, stvorio je jednu sasvim novu gastro, i nikako samo gastro priču. Atraktivno i avangardno kombinujući svetske trendove i tehnike s lokalnim namirnicama i tradicijom, novi Credo donosi vatromet ukusa u svakom segmentu menija, a prate ga interesantan izbor koktela i promišljena vinska karta bazirana na domaćim vinima. Idealna prilika za odbacivanje predrasuda o hotelskim restoranima i sjajna prilika za otkrivanje novih ukusa.

New Balkan Cuisine: Iris

Jednako smelo i radikalno, ništa manje inspirativno i inspirišuće, Iris nastavlja putem koji je sam odabrao i kreirao, hrabro se probijajući kroz gastro prostore Balkana i tražeći nove uglove za pripremu i degustaciju lokalnih namirinica i začina. Dosledni u vrlo neobičnom konceptu, od radnog vremena samo od srede do petka, praktično imajući u ponudi samo set-meni, ali kakav!, Iris je nesvakidašnji gastro i ne samo gastro doživljaj. Ovo je jedno mnogo šire, dublje, više i neobičnije iskustvo koje svaki gastronaut iz ovog dela svemira mora (p)osetiti.

Organski krekeri Granum Organski krekeri Granum: Zdrave grickalice Masline punjene sirom Mali novogodišnji zalogaji u velikom stilu Ile De France Novi francuski sirevi na domaćem tržištu Paradajz Kako se priprema budvanska kuserva? · · · · · · ·