DSCF8978-cover
PULS GRADA · gastro

Škole za kulinarstvo su mesta koja su iznedrila svetski poznate šefove i ugostitelje, ali su i velika inspiracija za knjige i filmove. Jedna od najpoznatijih škola na svetu – Le Cordon Bleu, zauzela je svoje mesto u gastronomskoj istoriji upravo na osnovu uticaja koji je imala na kreiranje standarda i trendova u pripremi hrane širom sveta.

Tekst: Jelena Popović Đorđević

Ime Le Cordon Bleu, u prevodu „plava traka“, prvi put se koristi u kontekstu kulinarstva u 16. veku kad je kralj Henri III stvorio jednu od najvažnijih uredbi u Francuskoj – L’Ordre du Saint-Esprit. Krst Svetog Duha koji je visio na plavoj traci (le cordon bleu). Zbog prestižne prirode ovog reda i dekadentnih jela koja su pratila njihove ceremonije, ime Le Cordon Bleu postalo je veoma poznato i proslavljeno i danas neodvojivo od kulinarstva.

Kulinarsku školu Le Cordon Bleu u Parizu je 1895. godine osnovao Marthe Distel, novinar i izdavač časopisa La Cuisiniere Cordon Bleu. Kako bi se promovisao časopis i početak rada škole, 15. oktobra 1895. godine u Le Cordon Bleu je održana prva ikada pokazna vežba na električnoj peći. Od tog trenutka pa dalje međunarodna reputacija škole Le Cordon Bleu brzo se širila. Veliki kuvari i poznate ličnosti koje su postajali profesori ili studenti dodatno su podizali ugled školi, a kao rezultat studenti iz celog sveta su počeli da pohađaju kurseve.

Škola Le Cordon Bleu danas je jedan od najvećih lanaca kulinarskih škola u svetu s preko 35 instituta u 20 zemalja i 20.000 studenata godišnje. Le Cordon Bleu kroz programe sertifikovanja, diploma i osnovnih i master studija kombinuje inovaciju i kreativnost s tradicijom, uključujući i onlajn kurs gastronomskog turizma. Dve specijalnosti ovog instituta su kulinarstvo i menadžment u ugostiteljstvu, pa studenti iz celog sveta pohađaju programe škole. Reputacija se zasniva na jakoj francuskoj kulinarskoj tradiciji, ali program škole je internacionalan i relevantan u modernom dobu gastronomije.

Škola je u modernoj zgradi, učionice su opremljene najsavremenijom opremom, a na vrhu se nalaze bašta i pčelinjak o kojima studenti svakodnevno brinu. Učenike podučavaju Master kuvari koji su nagrađeni Mišlen zvezdicama, pobednici prestižnih takmičenja ili dobitnici titula kao što je Meilleur Ouvrier de France. Ova škola, koja postoji više od sto godina, od prvobitne skromne škole kuvanja u Parizu prerasla je u internacionalni institut prisutan i priznat u celom svetu.

POPULARNA KULTURA

– Američka autorka mnogobrojnih knjiga i TV emisija Džulija Čajld (Julia Child), inspirisana školovanjem u Le Cordon Bleu, napisala je kuvar Mastering the Art of French Cooking koji je veoma brzo postao bestseler. Takođe je godinama bila autorka i voditeljka izuzetno popularne emisije The French Chef. Njena karijera je inspirisala film Julie & Julia, za koji je Meril Strip dobila nominaciju za Oskara. Njeni recepti i emisije približili su osnove, tehnike i sastojke francuske gastronomije ogromnom američkom tržištu i suštinski izmenile pristup kuvanju u američkim domovima krajem 20. veka.

– Izuzetan uspeh holivudskog filma Sabrina iz 1954. godine, u kome Odri Hepbern glumi mladu Sabrinu koja se školuje za poslastičara u poznatoj kulinarskoj školi u Parizu, izazvala je veliko interesovanje za Le Cordon Bleu školu i profesiju poslastičara.

page-fat-boys Fat boys: Obavezno odredište za sve gastronome Istok 104 EDIT cover Istok: Popularni restoran vijetnamske kuhinje ima novi meni city-magazine jul-1 Bistro Distribucija.381: Autentična letnja bašta Baileys Macarons Novo iz Home Made-a: Baileys Cake i Baileys Macarons · · ·