sena (1)cover
PULS GRADA · destinacija

Pariz je grad koji na svojim plećima nosi nekoliko epiteta: grad svetlosti, ljubavi, umetnosti, parfema, mode, hrane i pića… ali za svakog putnika i veoma važan epitet – epitet skupog grada. Prema podacima iz 2017. Pariz je najskuplji grad za život u Evropskoj uniji, i sedmi u svetu. Od smeštaja do hrane i prevoza, izazov je napraviti budžet koji neće ostaviti gorak ukus u ustima, kao preskupi sir koji nije original. Evo nekoliko predloga i saveta kako da ne ostanete gladni u Parizu.

Tekst: Jelena Popović Đorđević
Fotografije: Aleksandar Đorđević

Istočni Pariz

Kao i svuda, postoji razlika između istočnog i zapadnog dela grada, i u izgledu ulica i u cenovnoj politici. Istočni deo grada obuhvata Bastille, République, Oberkampf, Ménilmontant… i prepun je malih, živopisnih bistroa i restorana gde su cene niže u odnosu na centralni i zapadni deo grada. Većina lokala kreira posebne dnevne ponude koje su pristupačnije od klasičnog a la carte menija. Atmosfera u ovom delu grada je opuštenija, multikulturalna, a stanovnici su umetnici, hipsteri, studenti i pripadnici radničke klase. Ovaj deo grada je šarmantan, sa dosta knjižara, galerija, i ulične umetnosti.

Pijace

Pijace su savršen način da upoznate ne samo lokalnu kuhinju i namirnice, već i kuhinju generacija imigranata koji žive u Parizu a čuvari su autentične blisko istočne, azijske, afričke kuhinje. Pijace se pojavljuju preko noći na trgovima blizu metro stanica- uglavnom četvrtkom, petkom i vikendom. U špaliru između tezgi ćete uživati u velikom izboru svežeg voća i povrća, morskih plodova i mesa, ali i sveže ispečenog hleba, poslastica i raznog peciva. Kupovina na pijaci je jeftinija, kako gotove hrane tako i namirnica koje možete da nabavite za užinu. Jedno od najpopularnijih jela koje možete da kupite na ulici je pečeno pile, na pijacama i u radnjama na ulici se pilići okreću, peku i prodaju neverovatnom brzinom. Pečeno pile srednje veličine se prodaje po ceni od oko pet evra. Pijace, festivali hrane i plutajuće pijace su takođe česta pojava, i odlična prilika da se uživa u raznim ukusima na jednom mestu a po pristupačnim cenama.

Parkovi i mostovi – mesta za piknik

Prelepi Luksemburg park se nalazi na granici između Saint-Germain-des-Prés i Latinskog kvarta. Inspirisan je Boboli vrtom u Firenci, a nastao je na zahtev kraljice Marie Mediči 1612. godine. Između engleskog i francuskog vrta nalazi se šuma i jezero, ružičnjak, voćnjak i staklenik sa orhidejama. U parku je i preko 100 statua, monumentalna Mediči fontana i paviljoni. Za najmlađe su na raspolaganju igralište i lutkarske predstave a odrasli mogu da igraju šah, tenis i da uživaju u koncertima na otvorenom. Savršeno mesto za piknik, fotografisanje, čitanje i upijanje pariskog načina života.

Kompleks La Villette je neobično mesto, gde se zeleni prostori i kultura ukrštaju. U okviru ovog kompleksa se nalaze muzeji, koncertna hala, pozorište i bioskop, ali i park od 55 hektara koji je ujedno i postmoderni prostor za rekreaciju. Sa 3.000 m² ekoloških vrtova koji promovišu biodiverzitet, Parc de la Villette je jedna od najvećih i najlepših zelenih površina u Parizu. Multidisciplinarna umetnost i kultura ovog prostora privlači više od 10 miliona posetilaca svake godine. To je mesto za uživanje u mnogim oblicima umetnosti i kulture, naučnim i obrazovnim aktivnostima ali i savršeno mesto za rekreaciju, šetnju, piknik i istraživanje. U okviru parka se nalazi 26 svetlo crvenih ‘follija’ – arhitektonskih struktura koje je dizajnirao Bernard Tschumi – dodirujući pejzaž (svaki posvećen različitim kulturnim ili zabavnim aktivnostima), u okviru parka se nalaze muzičke staze i skulpture.

Pariz ima 37 mostova preko čuvene reke Sene, a od 1993. godine čak 33 mosta su osvetljena, kako bi prolaznici mogli da uživaju u igri senki na kamenu, skulpturama i metalnim ili drvenim strukturama. Osvetljenje je prilagođeno svakom mostu, što večernju šetnju pored Sene čini nezaboravnom. Na šetalištima pored reke se okupljaju Parižani koji uz vino i večernji piknik provode vreme u priči, smehu i druženju. Sedeti u kafiću je lepo, ali sedeti na obali Sene je posebno iskustvo!


Kuba Neobična putovanja: Zemlja mohita i salse hands-600497_960_7201 Najopasnije zemlje za putovanje Hotel Avala sa Starim gradom_cover Budva: Grad koji vas zove hiker-travel-trip-wander-163688 Otkriveno je idealno trajanje putovanja · ·