Putovanja
PULS GRADA · destinacija

Bliže se veseli praznici, a kako obično u vreme proleća i ovih verskih praznika nekoliko dana imate za odmor, možda bi trebalo da napravite već sada plan i te praznike provedete na kraćem putovanju.

Najveći broj turističkih agencija već odavno nudi aranžmane za posetu većim i popularnim evropskim gradovima, a mi vam predlažemo da makar jednom pokušate i date šansu manjim gradovima sa jednako dobrom turističkom ponudom.

Ako ste do sada odlazili u Rim, Veneciju Beč ili na neko od dobro poznatih mesta poput ovih, sada je pravi trenutak da pođete u gradove o kojima ste do sada malo slušali, a pravi su biseri za kratke odmore tokom čitave godine.

1. Vroclav, Poljska

Neobičan poljski grad sa veoma zanimljivom istorijom za koji se može reći da sadrži mnogo toga – od Song of Goat pozorišta do post pank zajednice. Ove godine ovaj grad je i evropska prestonica kulture što znači da možete da se upoznate sa mnogim reprezentima savremene umetnosti, a tu su i stari mostovi i čarobni parkovi.

2. Valeta, Malta

Ostrvo Malta je lepota koja se ne može opisati, ali u gradu opasanom starim zidinama ima mnogo toga za one koji vole istoriju. Grad su podigli vitezovi St. Johna u 16. veku, i ovde se nalazi njihovo najstarije utvrđenje Fort St Angelo, i ovo su samo neke od znamenitosti. Valeta će biti grad kulture 2018. pa ako vam se ne žuri možete da sačekate i do tada.

3. Marselj, Francuska

Od kako je počeo sa radom Eurostar, brzi voz, brzo se i lako stiže do ovog grada na jugu Francuske. U starom delu grada Quartier du panier, naći ćete mnogo privatnih lokala i kafića, i zanimljive prodavničice, duž Rue Sainte i Rue Grignan ima galerija o kakvima samo sanja vaša umetnička duša, a tu su i istorijske znamenitosti, poput ogromne neovizantske crkve Notre-Dame de la Garde.

4. Bolonja, Italija

Ako je ikada postojalo mesto koje bi trebalo da posećuju oni koji uživaju u odličnoj hrani, onda je to baš ovo. Reč je o univerzitetskom gradu, prepunom lokala i restorana za svačiji džep, ali Bologna je i mesto koje okuplja mlade zbog razmene ideja i mišljenja od kreativnih radionica do programa za socijalnu politiku i psihološke savremene studije. Socijalni centar XM24, ima redovan program događaja, a tu su i dani organske hrane!

5. Brno, Češka Republika

Turizam u Češkoj se najčešće odnosi na Prag, tako da bi vi trebalo da se izmestite sa te glavne turističke trase i pođete u osvajanje nepoznatih predela. Najvažnija atrakcija je barokna katedrala Sv Petra i Pavla, a ostale znamenitosti uključuju Moravian Karst i spektakularne pećine – mrežu više od hiljadu podzemnih pećina i tesnaca. Među brojnim gradskim muzejima i galerijama je Moravska galerija, gde se nalaze zbirke likovne umetnosti i grafičkog dizajna. Ipak, nemojte propustiti da probate lokalne specijalitete u jednom od čuvenih pabova.

cover1 Pet lica Tajlanda 2889 10 najboljih filmskih studija na svetu Barovi sa pogledom na grad Kokteli sa pogledom na zemaljski raj Čarolije Holandije Zašto treba da posetite Holandiju · ·