11-summer-romance-split.w710.h473
KULTURA · film/TV

Da li se sećate romantičnih scena iz filmova „Ja u ljubav verujem”, „Venčanje mog najboljeg druga” ili „Odbegla mlada”? Svi ovi filmovi bili su pravi letnji hitovi u biskopima, a sa ove liste ne treba izostaviti ni „Zgodnu ženu” i ulogu Džulije Roberts kojoj se i danas rado vraćamo. Kada se malo osvrnemo u prošlost, zaključićemo da su omiljene romantične komedije snimljene ili emitovane na velikim ekranima baš u leto.

Krenimo redom… Kad je Hari sreo Sali i Besani u Sijetlu, iznedrili su pravu zvezdu, a to je glumica Megan Rajan. Oba filma puštena su u bioskope tokom vrelih letnjih meseci. Isto važi i za klasike Oficir i džentlmen, Duh, i Beležnicu. Brojke govore da je čak 5 od 10 najvećih romantičnih komedija ikada, osvanulo na bioskopskim platnima u leto, a to su sledeći naslovi: Svi su ludi za Meri, Veridba, Seks i grad, Odbegla mlada i Zalomilo se. Filmovi Moja velika mrsna pravoslavna svadba, i gorepomenuta Zgodna žena, pušteni su u bioskope tokom proleća, ali su najveću zaradu ostvarili tokom leta.

Čini se da filmski stvaraoci nisu naučili koja je tajna uspeha i velike zarade, te ne idu na sigurnu kartu. Izgleda da su zaboravni, pa nije ni čudo što će leto 2018. proteći bez velike romantične komedije. Dovoljno je samo pogledati kalendar najavljenih filmova, i jasno je da nas do kraja leta, ne očekuje nijedna prava ljubavna priča u bioskopima. Za sada smo jedino mogli da uživamo u filmu Klub zadovoljnih žena, čija je okosnica život četiri ostvarene žene, predvođene Oskarovkama Dajanom Kiton i Džejn Fondom. Uspeh ovog ostvarenja je veliki, posebno ukoliko se pogledaju cifre. Sa druge strane, iako je u bioskope privukao nešto stariju publiku, šalje poruku da nam nedostaju ljubav i lakoća postojanja sa velikih ekrana. Pažnju nam u međuvremenu odvlače brojni drugi žanrovi, koji slave superheroje.

Razlozi za izostanak romantičnih komedija iz letnje ponude su brojni. Producenti A produkcije retko se opredeljuju za taj žanr, koji je proslavio glumice Sandru Bulok i Riz Viterspun. Manje produkcije su okrenute snimanju skupih blokbastera i jeftinih horor priča. Međutim, publici nedostaju lepi parovi koji se zavole na filmu, a dobro znamo da su takvi scenariji nekad krasili Holivud. Zamislite samo Dvejna Džonsona, miljenika kako ženske, tako i muške publike, u ulozi zavodnika… Ili Dženifer Lorens u romantičnom ostvarenju, za promenu…

Sva sreća, za razliku od producenata u Holivudu, ima i onih koji su prepoznali trenutak, i šansu za veliku novčanu dobit. Tu pre svih mislimo na Netfliks, koji je nedavno izdao dva romantična naslova. Do kraja leta nas očekuju još dva, od kojih jedan već privlači veliku pažnju filmofila širom sveta, zbog glavnih uloga koje su poverene Vinoni Rajder i Kijanu Rivsu. Ostaje pitanje da li će se druge kuće vratiti oprobanom receptu i slediti Netfliks.

Da nije sve tako crno na velikim ekranima, dokazuje povratak velikog hita Mamma Mia, na koji smo čekali punih 10 godina. Simbolično ili ne, napravljena je duga pauza u snimanju, i prioritet su dobila druga ostvarenja. Interesovanje publike za nastavak je veliko, a očekuje se i veliki komercijalni uspeh. Postoje i svetli primeri koji nam dolaze iz produkcije Vorner bros, gde je snimljena prva velika romantična priča sa glumcima sa prostora Azije. Ne postavlja se pitanje da li će ovaj film dostići veliku gledanost, već samo kolika će ona tačno biti u brojkama, kao i koliko dugo ćemo čekati na novu romantičnu komediju iz Holivuda.

Screen-Shot-2018-07-17-at-11.09.05-AM Zvezde serije „Breaking Bad“ ponovo kuvaju! Capital pictures (?????-?????) 10 činjenica o filmu „Titanik“ koje možda niste znali TCDDOAB_EC044 Glumci serije „Downton Abbey” snimaju istoimeni film PRE_301_AB_0221_0028_RT Večeras počinje nova sezona serije „Preacher“ na AMC kanalu · · · · ·