122
PULS GRADA · gastro

Da je doručak najvažniji obrok u toku dana i da nikako ne bi trebalo da se preskoči, učile su nas još mame i nastavnice dok smo bili mali. Danas istu politiku vode blogovi i sajtovi posvećeni zdravlju i ishrani. Ako vam je dosadilo da čim otvorite oči krećete nešto da prčkate i prljate sudove, i ako biste za promenu zaobišli neku od pekara, mada, ruku na srce, ima izvrsnih u Beogradu, evo nekoliko sjajnih mesta u glavnom gradu gde možete započeti ovaj, očigledno, veoma bitan ritual. Ponesite dnevne novine, knjigu, povedite dragu osobu ili sami započnite dan lepo, lagano i zdravo kako bi se u istom duhu i nastavio.

Supermarket Deli

Ušuškan među tihim kaldrmisanim ulicama stare beogradske četvrti prema Savi, Supermarket Deli je moderan gradski restoran gde možete naručiti najbolje specijalitete domaće i internacionalne kuhinje. Pored toga, na policama se nude i proizvodi originalnih gastro predstavnika Srbije i sveta. Spektar gostiju je zaista šarolik, jer ljudi svih profila uživaju u atmosferi i bašti, a posebno turisti. Meni je skrojen po principu najbolje iz Srbije i sveta, te se ponuda, bar što se sveta tiče, kreće od pikantnog jela iz meksičke kuhinje, pa sve do ukusnih i začinjenih nudli Indonezije.

Možete doručkovati prema engleskom ili kontinentalnom maniru. Jaja i sendviči spremaju se na više načina, a ako želite da vratite sećanja na detinjstvo, u ponudi su domaće prženice i uštipci po bakinom receptu. Za zdraviju varijantu tu je musli. Posebno se izdvaja engleski doručak, koji zadovoljava sva tri pravila dobrog doručka: raznovrstan je, toplo serviran i od svežih namirnica. Kod gostiju su omiljena jaja koja se pripremaju i maštovito i hranljivo: sa šunkom, slaninom, pečurkama, povrćem… Take away opcija takođe postoji. Doručak se služi od 8 do 12 časova. Gosti će sigurno uživati u vrhunskom zalogaju, laganoj i prijateljskoj atmosferi.

Adresa: Topličin venac 19

Mala Fabrika Ukusa

Ovaj šarmantni restoran dizajniran je kao topla domaćinska kuća. Efektna crno-bela kombinacija dominira enterijerom, a lepi i funkcionalni ukrasi poput vinskih flaša i tegli sa začinima unose i moderan duh. Ispred restorana nalazi se zelena bašta s parkićem i fontanom, idealna za decu i porodice. Za doručak služe kačamak, poparu, hrskave prženice, razne omlete, jaja na oko sa slaninom, paprikom i sirom… Iako je sve što je u ponudi za doručak jednako traženo, doručak MFU koji je sačinjen od sira, kajmaka, proje, pršute i pohovane paprike, posebna je preporuka koju možete naći samo ovde. Opcija „za poneti“ takođe postoji, a doručak se služi tokom čitavog dana. Ovo je idealno mesto u kome možete naći oazu mira za sebe i svoje bližnje.

Adresa: Nebojšina 49 a

Red Bread

Nastao je nakon Juice Bara u Budvi, jer su vlasnici želeli i Beograđanima da ponude slično gastroiskustvo. Naziv potiče od crvenog hleba sa sušenim paradajzom, koji se ovde pravi po originalnoj recepturi. Prostor je odlično iskorišćen i ima dosta mesta za sedenje. Tu je i mini dečji kutak, a jarke boje čine ovaj prostor veselim i primamljivim. Za doručak služe musli s voćem, kroasan s džemom, omlete, kuvana jaja, porridge i kanadske palačinke. Palačinke možete dobiti u slanoj varijanti, sa šunkom i sirom, ili u mnogim slatkim verzijama, na primer sa šumskim voćem i domaćim sosom od jagoda. Tu su i kolači od šargarepe, bundeve, čokolade s pomorandžom, jabuka i urmi s limunom i đumbirom, tart od malina i badema…

Štošta se dâ izdvojiti i preporučiti iz menija, recimo: rolnica sa cimetom, sendvič s domaćim humusom i cveklom ili s bri sirom i sosom od brusnica. Od pića, tu su razni ceđeni sokovi i šejkovi. Domaće sode sa đumbirom ili svežim krastavcem i nanom, izvrsno su osveženje. Da vas ugreju, tu su predivne mešavine čajeva, poput koprive-zove, smokve-bosiljka, goji-acai bobica… Doručak služe čitavog dana; take away i delivery (preko Donesi.com) takođe su opcija. Bogatom meniju nema kraja, a prijatna usluga garantovana je u ovom preslatkom mestu u samom centru grada.

Adresa: Dositejeva 22

Jump Inn Hotel

Jump Inn Hotel nalazi se u srcu starog Beograda, kvartu Savamala. Dizajn prostora u kome je smešten restoran hotela je prijatan i pun svetla, s modernim ali nenametljivim komadima nameštaja i s upečatljivim belim lusterom. Osim gostiju koji odsedaju u hotelu, na doručku se mogu videti poslovni ljudi, komšije iz kraja i studenti. Ovde i vi možete započeti dan, uživajući u omletu po želji, jajima na oko, raznim kajganama, poširanim jajima, musliju s mlekom, voću, soku od pomorandže… Posebno su traženi i kod gostiju popularni slatki doručak, omlet s povrćem i mini pileće viršle, a specijalitet u vidu belgijskih vafla je nešto što ne smete propustiti. Postoji i take away opcija, a buffet se služi od 6:30 do 10 časova, dok je à la carte od 10 do 12 časova. Sjajna usluga, sveži proizvodi i inovativna jela čine da doručak skoro svaki dan izgleda drugačije.

Adresa: Koče Popovića 2 a (bivša Zagrebačka)

Deli57

Još jedno lepo mesto u Savamali koje treba obavezno posetiti jeste i Deli57. Naziv dolazi od nemačke reči delicatessen i odnosi se na nešto specijalno i ukusno. Prostor nije preterano veliki, ali dugačak drveni šank, veliki sto, zajedno s prijatnim sivim zidovima i tablom na kojoj je ispisan meni, pokazuju pametno i estetski lepo enterijersko rešenje. Druželjubivi kelneri i komunikativni gosti čine atmosferu zabavnom i opuštenom. Meni je koncipiran kao prefinjena varijanta američkog fast-fooda i drugih internacionalnih specijaliteta. Tu su burgeri, sendviči, salate, paste, potaž dana…

Za doručak služe bagels, koji mogu biti s krem-sirom, paradajzom, dimljenim lososom, slaninom i jajima. Zatim, tu su razni sendviči i američke palačinke propraćene javorovim sirupom i svežim sezonskim voćem. Philly cheese steak sendvič i sjajni čokoladni brownie uparen s kafom iz Pržionice, posebno se ističu. Što se tiče služenja doručka, ne postoji striktno radno vreme jer kuhinja radi dok je lokal otvoren, te ako želite američke palačinke u jedan uveče – dobićete ih. Postoji i take away opcija, kao i besplatna dostava za Savski venac, Stari grad, Slaviju i Novi Beograd.

Adresa: Karađorđeva 57

Intergalactic Diner

Na dve lokacije u Beogradu ovo mesto posebno je po mnogo čemu. Duhovita inspiracija svemirom provlači se kroz dizajn prostora i nazive u meniju. Prisutan je i retro rockabilly vibe, koji se ogleda u crno-belom kockastom podu, kožnim crvenim foteljama i jukeboxom za svakim stolom. Zbog njega sačuvajte kovanice od pet dinara, jer toliko košta puštanje pesme, a sav prikupljeni novac ide u dobrotvorne svrhe. Meni pre svega čine razne varijante hamburgera, čizburgera i hot-dogova od najkvalitetnijeg junećeg mesa, i uvek posluženi s pomfritom i prženim kolutićima luka.

Ponuda za doručak je bogata i obilna. Izbor i kombinacije omleta su odlični, a posebno su dobri oni s dimljenim lososom i vlašcem, ili krompirom i crnim tartufima. Mix and match je za sve ekstremno gladne koji žele da iskombinuju dimljenu pršutu, kobasice, prženu slaninu, ćufte, krokete od pečuraka, mocarela-štapiće i još kojekakve đakonije. Za one koji bi ipak laganije da započnu svoj dan, tu su ceđeni sokovi, na primer Star zest s limunom, zelenom jabukom i đumbirom; i smoothies, od kojih je Dark matter sa cveklom, borovnicom i kupinom posebno zdrav. Poranite, jer se doručak služi od 6 do 11 časova.

Adresa: Internacionalnih brigada 22 i Bulevar Nikole Tesle 3, a uskoro i u centru grada na novoj lokaciji

Kozmetičar

Neobičan naziv u vezi je s porodicom vlasnika, čiji su roditelji upravo na ovoj lokaciji nekada vodili poznati beogradski kozmetički salon. Ambijent je inspirisan dizajnom sedamdesetih godina i zamišljen je po uzoru na današnje trendove sličnih mesta iz drugih svetskih metropola. Oko velikog stola nalaze se češke stolice iz šezdesetih godina, a prostor krase poljske fabričke lampe iz sedamdesetih. Pastelne i jarke boje koje dominiraju prostorom nikako ne stvaraju vizuelni šareniš jer su dobro izbalansirane i uklopljene. Kozmetičar je jedino mesto ovog tipa u Beogradu koje svoj odličan izbor muzike pušta isključivo s ploča.

Od hrane je u ponudi zanimljiv izbor doručka. Tu su benedikt jaja, marakeš kajgana, humus, palačinke i musli granola s jogurtom i svežim voćem. Obavezno probajte trospratni doručak sačinjen od sireva, šunki, namaza, sezonskog voća i povrća, idealan da se podeli s nekim. Vrhunska kafa birana je s manjih plantaža širom sveta, a samo ovde možete piti, i na meru kupiti, neprevaziđene Kusmi čajeve. Pored ovih specifičnih kafa i čajeva, u ponudi su i šejkovi i voćni kokteli. Kozmetičar je idealno mesto za sve one koji ne moraju rano da se bude, i koji vole svoj vikend lagano da započnu, jer se doručak služi od 9 do 21:30 časova.

Adresa: Radoslava Grujića 25

cover1 Slatka preporuka za posetu Coffee Room-u Sushi Dream Sushi Dream: Originalna šetnja panazijskom kuhinjom Japanske poslastice Neverovatne japanske poslastice 11864863_1639114026356620_8032913785570803547_o Bar Shootiranje: Radost na iskap ·