cover
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Dinamika gradskog života ide sve više ka tome da kvalitetan obrok nije nešto što se usled nedostatka vremena žrtvuje, već naprotiv, što se sve više ceni. Kuhinje postaju mesto slučajnih i namernih susreta, okupljanja i zajedničkih aktivnosti i kvalitetno provedenog vremena s bližnjima

Prodor malih ekrana u naše domove podrazumevao je, polako ali sigurno, da se dnevne zone orijentišu ka tim magičnim kutijicama i da vreme uživanja i opuštanja u sopstvenom domu bude vreme provedeno ispred ekrana. Tehnologija je prodrla u sve pore i kvalitetno vreme koje se danas zaista ceni jeste ono kad imamo vremena jedni za druge, a to nije ispred ekrana. Srce doma, tamo gde se sve krčka jeste kuhinja.

Da dobro funkcioniše

Prijatan prostor čini niz faktora, od estetike i uređenja, preko dimenzija samog prostora, do količine svetla, provetrenosti i tako dalje. Ipak, kuhinja je aktivno, radno mesto, i stoga je primarno da bude funkcionalna kako bi oživela kao prijatna. Uređenje kuhinje zavisi i od ličnih afiniteta, ali postoji nekoliko utvrđenih normi koje mogu svima olakšati rad i boravak.

Kuhinjski trougao

Tri osnovna elementa kuhinje su frižider, sudopera i šporet. Ta tri elementa nazivaju se i trougao rada, i njihovi međuodnosi su ono što direktno utiče na dobro funkcionisanje. U ovom trouglu se rađa čitava čarolija i zato je veoma važno da se neometano krećete njegovim stranicama, kao i da rastojanje između krajnjih tačaka nije predugo. Postoje i konkretne mere koje se primenjuju za izračunavanje funkcionalnog trougla, i nepisano pravilo je da je on najfunkcionalniji kad su mu stranice jednake, ali u zavisnosti od prostora i mogućnosti važno je da se on isplanira tako da se njime neometano i brzo kreće, po sopstvenom osećaju.

Radna površina

Radna površina je „prazan“ prostor slobodan da se na njemu secka, odlaže i priprema. Idealno je kad postoji između svake komponente radnog trougla – sudopere, šporeta i frižidera. Upravo je problem malih kuhinja što nema dovoljno prostora za obezbeđivanje potrebnih radnih površina, i tada je zgodno služiti se malim trikovima, kao što su radne površine na izvlačenje i korišćenje modernih kuhinjskih aparata koji su praktični, višefunkcionalni i lako se odlažu i vade po potrebi. Za sve za šta prostor i mogućnosti zakažu moguće je potražiti spas u tehnici i upravo tome nam i služi razvoj tehnologije, da olakša život i učini ga prijatnijim.

I ostrvo

Kad prostor to dozvoljava, kuhinjsko ostrvo je idealan element koji krasi srce doma u svakom pogledu. Praktično je jer se na njega mogu smestiti elementi radnog trougla – najčešće šporet. Oni s kulinarskim veštinama i iskrenim uživanjem u procesu često se odlučuju za ovu varijantu jer se na taj način zaista sprema u društvu, okrenuto sagovorniku i čitavom prostoru, a ne zidu kako je to najčešće slučaj u klasičnim kuhinjama. Ostrvo je takođe vizuelno veoma prijatno, svojim gabaritima slobodno u prostoru obogaćuje ambijent, a moguće ga je urediti na najrazličitije načine i tako dizajnerski akcentirati čitav dom. Kuhinjsko ostrvo daje više radnog prostora, kao i prostor za ručavanje, i stoga po pravilu postaje mesto okupljanja i čini da kuhinja zaista živi kao centar doma. Na njemu se zajedno sprema, obeduje i neobavezno ćaska, a ideje za njegovo uređenje su beskrajne.

Higijena

Pored funkcionalnosti, osnovni činilac svake kuhinje je higijena. Izuzetno je važno da svi kuhinjski elementi budu tako raspoređeni i dizajnirani da ih je lako održavati. U tome mnogo pomažu i savremeni kuhinjski aparati, dizajnirani baš s tim na umu, da se lako čiste i održavaju. Ugradni elementi kao što su rerne i ploče dizajnirani su za jednostavnu upotrebu, lako čišćenje i održavanje, a njihova automatizacija čini da spremanje hrane zaista nikad nije bilo jednostavnije.

Različitih oblika

Kuhinje mogu biti različitih oblika, a najčešće su oblika slova U ili L. U oblik omogućava tri strane za funkcionalni radni trougao, gde šef kuhinje može maksimalno da iskoristi svoje vreme bez ikakvih prepreka u kretanju. Ipak, ovakav oblik nije pogodan za zajednički rad više ljudi istovremeno. Prednost L oblika je u tome što omogućuje dodatnu uštedu prostora, jer se dve funkcije radnog trougla nalaze na istom zidu, ali potreban je veći radni prostor za pripremu. Kuhinja s ostrvom naspram radnog zida je, opet, veoma funkcionalna, pogodna za druženje i interakciju, ali zahteva i više prostora.

Razmeštaj

Ako kuhinja ima prozor, preporučuje se da ispred njega bude sudopera (ukoliko to mesto nije rezervisano za sto za ručavanje, odnosno trpezarijski deo) jer je prirodna svetlost tu najpoželjnija. Pored sudopere je zgodno smestiti mašinu za pranje sudova kako bi se odmah punila. Između sudopere i frižidera poželjno je da postoji radna ploča za odlaganje namirnica, dok je za frižider bitno da se nalazi dalje od izvora toplote. Njegovo idealno mesto je blizu vrata kako bi se obezbedio što kraći put od nabavke namirnica do njihovog odlaganja. Možda deluje nevažno, ali pri planiranju kuhinje važno je obratiti pažnju i na razne male detalje, kao što je to da je kantu za smeće poželjno smestiti u neposrednoj blizini sudopere, da je na radnoj ploči neophodno ostaviti mesta za skladištenje hleba i tako dalje.

Neobične građevine sveta 17 najboljih neobičnih građevina na svetu Najlepše opere sveta Najlepše opere na svetu image Građivine koje su poslužile kao inspiracija za film „The Grand Budapest Hotel“ Ikeini praznični ukrasi Ikeina praznična kolekcija za 2015. je tu!