Ford My Key
PULS GRADA · auto

Moderni automobili ne mogu se ni zamisliti bez svih onih sitnica koje su navedene na popisu standardne i dodatne opreme. Svi volimo da su nam komande dostupne na dugme, na dohvat ruke, još kad bi automobili mogli samo da voze kao u brojnim futurističkim filmovima.

Ali polako, biće i toga, prvo da malo uživamo kako sami vozimo “kao po loju”.

Radar na braniku

Probajte danas da ubedite nekog da kupi skup automobil bez zadnjih senzora za parkiranje koji će pomoći da ne udarite drugi automobil, stubić, drvo ili neku drugu prepreku. Unapređena verzija ovog sistema vas upozorava na sve ovo, ali radi i tokom vožnje. Krajsler je svoj sistem u minivenovima nazvao Cross Path Detection System, dok se kod Forda zove Cross Traffic Alert.

Rade na istom principu. Radari na zadnjem braniku su upaljeni i dok vozite u gradu ili na autoput i kada primete da vam se drugo vozilo približava oglašava se zvučni signal, ali daje i svetlosni signal na spoljnim retrovizorima.

Oko kamere

Sistem radara upotpunjen je kamerama kod nekih proizvođača, recimo BMW serije 7. BMW Valeo multi camera system ima pet kamera i olakšava pregled oko vozila kada se parkirate, sa pogledom od 360 stepeni oko automobila. Kamerama se određuje precizna udaljenost kada se parkirate, a tu je i zvučni signal kada se približavate nekom objektu. Imate i pomoć bojama koje se menjaju u zavisnosti da li se približavate ili udaljavate od nekog predmeta.

Noćni vid “otkriva” pešake
Sistem za prepoznavanje prepreka i pešaka tokom noćne vožnje takođe nije novitet, ali poboljšanja su evidentna. Mercedesov Night View Assist Plus bez greške identifikuje pešake i naglašava ih na kontorlnoj tabli kako biste ih imali u vidu ako su vam promakli. Sličan sistem ima i BMW. Ako je pešak suviše blizu, na noćnom viziru se pojavljuje upozorenje koje ne možete prevideti.

Bez zaslepljivanja

Sledeći sistem takođe je namenjen noćnoj vožnji, a ako ga u budućnosti svi automobili budu imali u potpunosti će neutralisati neprijatno zaslepljivanje tuđim farovima. Leksus je u redizajniranom RX ponudio sistem koji automatski prebacuje sa dugih na kratka svetla kako se približavate drugom automobilu, ili ukoliko vam neko ide u susret. Za sve je zaslužna kamera na zadnjoj strani spoljašnjih retrovizora. Mercedes je otišao i korak dalje sa Adaptive Highbeam Assist. U novoj E klasi postepeno smanjuje vaša duga svetla, ali ih i pali kada više ne bude vozila koja možete zaslepeti.

Obuzdajte decu početnike

Roditelji više ne moraju da strahuju kada deci početnicima daju ključeve automobila. Novi Fordov MyKey sistem ogranićava brzinu automobila na 80 kilometara na čas, ali se može programirati i da limitira jačinu audio sistema. Zvučni sistem će se oglasiti i ako pojas nije vezan.

Pronađite automobil

Zahvaljujući LiveViewGPS i Live Trac PT-10 uvek možete znati gde vam se automobil nalazi. GPS sistem se osvežava svakih 10 sekundi, a može se proveravati preko računara. Možete sistem povezati i sa mobilnim telefonom tako da poruka o recimo prekoračenju brzine automatski stiže na vaš uređaj.

Stalni suvozač

Koliko puta vam se desilo da imate suvozača koji jednostavno ne može a da ne deli savete i pritom procenjuje vaše sposobnosti? Ukoliko to volite imate priliku da za “suvozača” platite. Mercedesov Attention Assist uči vozačevo uobičajeno ponašanje a potom signalizira ukoliko se od njega odstupa. Sistem beleži ukoliko se odstupi po pitanju brzine, linearnog ubrzanja, pa čak i načina držanja volana i pritiskanja papučice gasa. Ukoliko sistem primeti odstupanje, karakteristično kad vozač zaspi, oglasiće se vizuelno i zvučno.

Ništa bez interneta

Za kraj, Autonet Mobile pretvara vaš automobil u hot spot, a dalje nije potrebno objašnjavati šta to znači. Ruter se najčešće postavlja u gepek i emituje 3G signal. Krajsler nudi UConnect Web sistem, dok Ford u ponudi ima Work Solutions.

Mercedes Benz B Class Electric Drive Mercedes sa Tesla srcem Opel Astra H(1) Popularni polovnjaci: Pouzdani Nemac Opel Astra H Zimske gume Kako pripremiti automobil za zimu – guma glavu čuva bmw Premijera novog modela BMW X5 u Beogradu ·