Startapkidz
PULS GRADA · deca

Nikada kao sada nije bilo važno učiti nove generacije o značaju preduzetništva i preduzetničkog duha kao u eri ekstremne nesigurnosti posla. Nove generacije umesto sigurnih poslova u korporacijama koje su se nekad obezbeđivele dobrim ocenama čekaju drugačiji izazovi. Njihova uspešnost zavisiće od inovativnih ideja i umeća da se te ideje sprovedu u delo. Biće važna sposobnost da se prilagode i sami izgrade svoj put.

Preduzetnički duh se sve više vrednuje i u korporaciji. Traže se pojedinci koji će svojim idejama i umećem da pokrenu sve oko sebe i doprinesu brzom razvoju i diversifikaciji na tržištu.

Upravo su od ove pretpostavke krenule četiri mame koje su tragale za načinima da svojoj deci pruže mogućnst drugog ugla posmatranja. Osnovale su Startapkidz inovativno preduzetnišvo za decu po svetskoj licenci Bizworld, jednog od najvećih svetskih pokreta iz oblasti dečjeg preduzetništva.

“Pošle smo od sistema učenja u školama kojim nismo zadovoljne, kaže mama Ivana, dakle od vlastitih potreba. Umesto učenja činjenica želele smo da deca nauče da donose zaključke na osnovu činjenica. Da logički razmišljaju, nalaze odgovore i zaključuju. Nismo videle svrhu u izdavanju zadataka koje treba rešiti jer to je upravo temelj našeg školstva, već učimo decu da sama pronađu načine da dođu do rešenja. Da se osvrću oko sebe, da prepoznaju potrebe, nauče kako da testiraju svoje ideje, procene da li su održive i kako da ih sprovedu u delo.“

Metodologija koju promenjujemo kroz Bizworld bazirana je na 13 modula u kojima kroz igru osnovci dobijaju priliku da učestvuju u vođenju malog biznisa: od osnivanja firme, vođenja finansija, do kreiranja, promocije i prodaje proizvoda. Najvrednije na tom putu je što kod dece podstičemo dragocene veštine kao sto su timski rad, kritičko razmišljanje, kreativnost i liderstvo. Svako dete dobija ulogu u timu prema ličnim afinitetima, pa će neko biti direktor firme, neko drugo dete će pokazati više interesovanja za računanje, neko za umetnost, neko zna da okupi tim oko iste ideje a sve to ima primenu u stvarnom poslovnom svetu. Svaka pozicija podrazumeva i odgovornost i istrajnost tokom celog programa. Gosti na modulima su nam preduzetnici iz različitih delatnosti koji sa decom razgovaraju o vrednostima koje su ih vodile u ostvarivanju svojih snova kao i izazovima sa kojima su se sretali na svom preduzetničkom putu.

naslovna Upoznajte jetije u novom animiranom filmu „Stopalići” Nickelodeon Nickelodeon Play i omiljeni dečiji junaci u Telenoru Noc istrazivaca 2017_082 13. Evropska noć istraživača – Istraži kroz noć, u znanju je moć! Planum KC Kako da pomognete detetu da se bolje organizuje · ·