BeFunky-collage
KULTURA · knjige

Džon Ronald Rejel Tolkin jedan je od najvoljenijih književnih autora svih vremena i mnogi ga smatraju najboljim piscem epske fantastike. I danas je veoma popularan u raznim krajevima sveta zahvaljujući kultnom statusu svojih dela i njihovih filmskih adaptacija.

Tu se pre svega misli na Gospodara prstenova koji se smatra nezaobilaznim štivom za svakog ko ima makar malo simpatije prema žanru fantastike. Naravno, nikako ne treba zanemariti Hobita, roman koji služi kao neka vrsta prednastavka dešavanjima iz Gospodara prstenova i koji prati doživljaje Bilba Baginsa i prvo pojavljivanje čuvenog prstena.

Ova knjiga je takođe doživela popularnost širom sveta nakon svog objavljivanja 1937. godine, što se može videti iz više od 40 jezika na koje je prevedena. Kako je po izlasku smatrana isključivo dečjom knjigom, mnoga od ovih izdanja praćena su prelepim ilustracijama likova i dešavanja. Možda i jedna od najzanimljivijih verzija je ona sovjetska iz 1976. godine sa radovima M. Belomlinskog. Ovaj karakterističan šmek pogledajte u našoj galeriji.

Bilbo Bagins iza gvozdene zaveseOtvori galeriju
58377895_2009970332446028_2707622283333074944_n 5. Čumić Book Fest: Festival knjige i urbane kulture BeFunky-collage (7) Slovenska i srpska književna fantastika u Univerzitetskoj biblioteci BeFunky-collage Dvojni prikaz: Romani „U vrtu ljudoždera“ i „Snaga“ Le-prochain-roman-de-Michel-Houellebecq-aura-pour-titre-Serotonine „U susret Mišelu Uelbeku“ u UK Stari grad · · · ·