Indijska kuhinja
PULS GRADA · gastro

Lista termina u indijskoj kuhinji može biti iscrpljujuća, kako Indija ima 15 zvaničnih jezika i 1568 dijalekata. Podelićemo sa vama listu termina koji se najviše koriste koji će vam pomoći da razumete indijsku kuhinju, a svakako će vam olakšati naručivanje u restoranu i probudiće apetit i želju za egzotičnom hranom.

Aloo: Krompir

Gosht: Jagnjetina

Korma: Prah ili aromatični začin sa belim biberom umesto čili prahom i koristi se za karije koji su po kategorizaciji srednje ljuti.

Biryani: Jelo koje je od safran pirinča koji je kuvan sa komadićima jagnjetine, piletine ili povrća. Za pripremu birjanija je potrebno vreme kako je potrebno da meso ili povrće stoji u marinade više od jednog dana.

Chapati/Roti: Tanki hleb koji je pečen na plotni.

Curry: Za Indijce, kari znači preliv ili sos. Kari je napravio indijsku kuhinju poznatom u celom svetu. Najpoznatiji kari je pileći kari.

Daal:  Indijska reč koja podrazumeva grašak, pasulj i sočivo. Daal je primarni izvor proteina u vegeterijanskoj ishrani.

Kheer: Pirinčani puding koji se pravi sa pirinčem, mlekom šećerom koji je začinjen kardamonom.

Kulcha: Pita hleb pečen u tanduri peći

Lassi: Osvežavajući kremasti jogurt koji može biti slan ili sladak.

Kulfi: Mlečni sladoled sa mangom, pistaćima i bademima.

Malai:  Indijski sastojak za kuvanje, koji se pravi zagrevanjem mleka na 80 stepeni celzijusa u trajanju od sat vremena  i onda ostavimo da se ohladi.

Masala: Mešavina začina

Naan: Tortilja hleb koji se priprema u tanduri peći, postoji više vrsta u zavisnosti koji začini se koriste.

Pakora:  Duboko pohovano u začinjenom buteru od leblebija, može biti od mesa, morskih plodova ili povrća.

Meetha: Dezert

Murgh: Piletina

Saag: Spanać

Mughlai: Način kuvanja u kom se koristi pavlaka, jogurt, bademi I pistaći.

Puri: Duboko prženi indijski hleb koji se obično jede za doručak ili kao užina

Raita: Salata sa povrćem i jogurtom .

Samosa: Hrskavi snek piramidalnog oblika napravljen sa krompirom ili mesom.

Seekh kabab: Kebab na ražnjiću koji se priprema u tanduri peći. Kebab je inače od jagnjetine bez kostiju sa mešavinom začina.

Tikka: Mali komadi piletine ili jagnjetine koji se služe kao apetajzer.

Bogatstvo indijske kuhinje je nemerljivo, verujemo das mo probudili avanturistu u vama koji želi da putuje kroz ukuse Indije sa nama.

Kafa Coffee Dream: Novo x 3! Najpoznatije vrste hleba na svetu Najpoznatije vrste hleba na svetu Crvena vina Vino & Fino top 2014: Najbolja crvena vina u Srbiji HJ1A1188 Ginger: Začini me! · ·