HJ1A1188
PULS GRADA · gastro

Zamislite hranu bez ijednog začina. Nezamislivo, zar ne? Indijska kuhinja je bogata začinima. Začini ne samo što doprinose ukusu, boji i mirisu hrane već i vašem zdravlju.

Istorija indijskih začina je duga 7000 godina. Nekad su bili luksuz, danas su jedan od glavnih sastojaka indijske kuhinje. Začini će pretvoriti obično jelo u blago ukusa. Dok uživate u indijskoj kuhinji budite sigurni da ćete okusiti čili papriku, kardamon, kumin, kurkuma, korijander, đumbir, kari, asafeotida, crnu slačicu i mnoge druge. Na zvaničnoj listi indijskih začina nalazi se čak 109 vrsta. Godišnje se proizvede 3.2 tone začina vrednosti otprilike 4 biliona dolara godišnje.

Kad pričamo o indijskoj kuhinji ključna  stvar je da razlikujemo začinjenu i ljutu hranu. Indijska hrana jeste u većini slučajeva ljuta, ali glavna karakteristika ove bogate kuhinje su začini.

Pored toga što nam začini daju boju, ukus i miris, konzumacija začina može da utiče na vaše zdravlje. Budite kreativni u korišćenju začina. Otkrićemo vam kako da iskoristite njihov maksimum. Neki od njih mogu vam biti zamena za skupu kozmetiku, a neki čak i lek. Vreme je da unesete začine u vaš život!

Ginger ima svoju dugu istoriju i pomaže kod stomačnih problema, kad imate grip i naučno je dokazano da umanjuje bolove kod artritisa. Da bi se borili protiv bakterija izuzetno anti bakterijsko dejstvo ima asafeotida. Kardamon ima svoju široku primenu u indijskoj kuhinji a pomaže kod lošeg zadaha. Ako se spremate za prolećno čišćenje organizma onda je za vas idealan antioksidant čili. On prosto sagoreva kalorije!

Cimet se dosta koristi u pripremi masala, sem što obogati svako jelo on pomaže kod holesterola. Korijander se koristi za kuvanje i svež, ima intezivan ukus ali vam može pomoći kod alergija. Ako imate manjak gvožđa kumin je savršen za vas, pomaže u podizanju imunog sistema. Mustard ulje ima široku primenu u Indiji a u nekim zemljama je zabranjeno. Odlično je za masažu, pomaže jačanju kose i daje izuzetan sjaj. Ulje mustarda je izvor zinka, magnezijuma, kalcijuma, protein i gvožđa. Šafran je idealan za vašu kožu.

Mogli bi beskonačno da navodimo benefite začina i njihove primene. Bez njih ne možemo da zamislimo život. Jednom kad unesete začine u kuću ostaju tu zauvek. Bez njih ne možemo da zamislimo život. Zato začinite život, svaki razgovor, omiljeno jelo, začinite ljubav…

PODSEĆANJE: Recept – Chicken Tikka Masala

pizza bar Pizza Bar – uvek ukusna originalna italijanska kuhinja Sauvignon Blanc Sauvignon blanc: Lepo vaspitani divljak Automatski nacrt Napravite krofne nalik onima iz filma „Grand Budapeset Hotel“ Školski obroci Šta jedu deca u školama širom sveta · ·