Ginnea 011
PULS GRADA · zdravlje

Papa test predstavlja ispitivanje ćelija koje se dobiju brisom uzetim sa površine grlića i iz kanala grlića, koje se potom obrade posebnom metodom (fiksiranje i bojenje po Papanikolau – standardni Papa test) ili prebacivanjem uzetog uzorka u posebni medijum – Liquid based citologija – Thin Prep Pap test, a u cilju skrininga na karcinom grlica materice.

Ni premaligne promene, a ni pocetni karcinom grlica, ne daju nikakvu simptomatologiju i zato je jedini način da se ova bolest otkrije u ranoj fazi i na vreme leči, odlazak na redovni ginekološki pregled i Papa test, jer se njime mogu otkriti promene na ćelijama grlića materice, koje ne daju nikakve tegobe. A ukoliko je dijagnostikovan na vreme karcinom grlića materice je izleciv 100 %.

S obzirom da je ovaj karcinom jedan od vodećih uzroka oboljevanja i smrtnosti žena, potrebno je da ga svaka žena koja je seksualno aktivna radi redovno. Prvi Papa test u životu treba uraditi u periodu od najmanje 3 godine od prvog polnog odnosa ( ali uz redovne godišnje preglede, gde se prema kliničkom i kolposkopskom nalazu određuje kada se uzima Papa test), a potom redovno prema rezultatima prethodnog testiranja.

Ukoliko je Papa test uredan i upotpunjen urednim kolposkopskim nalazom, preporuke su da se test moze raditi jednom u dve do tri godine. Ukoliko su rezultati prethodnih Papa testova ukazivali na potrebu za lečenjem, tada Papa test treba raditi češće, a dinamiku kontrole Papa testa, određuje ginekolog.

Pošto je do skora, Papa test bio standard u cilju ispitivanja karcinoma grlića, u skorije vreme ispitivanja su dovela do zaključka da HPV (humani papiloma virus), igra ključnu ulogu u razvoju karcinoma grlica, te se iz tog razloga (uglavnom u razvijenim zemljama), pribegava istovremenom testiranju Papa test i HPV tipizacija, a prema dobijenim rezultatima se određuje dinamika daljeg testiranja.

Žene koje su HPV pozitivne su pod povećanim rizikom za razvoj karcinoma grlića i one bi trebalo da rade Papa test jednom godišnje ili češće (u zavisnosti od prethodnih ispitivanja). Negativan HPV daje mogućnost da se Papa test radi jednom u 3 godine, ali uz redovne godišnje ginekološke preglede.

Žene u 30-tim Zašto su žene u 30-tim lošijeg zdravlja od muških vršnjaka Avokado Nutricionisti otkrivaju: Mitovi o hrani koji ih izluđuju pexels-photo-271897-cover „Noćne ptice“ žive kraće od ranoranilaca PARADOX picture-cover Paradox: Riblje ulje koje hrani organizam punom snagom · · · ·