Kondilomi
PULS GRADA · zdravlje

Kondilomi ili polne bradavice spadaju u grupu virusnih, polno prenosivih bolesti, a izaziva ih humani papiloma virus (HPV). Postoji jako veliki broj tipova HPV (preko 150 tipova), koji su podeljeni u grupu niskorizičnih tipova, grupu potencijalno visokorizičnih tipova i grupu visokoričnih tipova HPV.

Razliciti tipovi virusa – prouzrokuju različite tipove kondiloma. Tipovi HPV-a se razlikuju po brzini rasta kondiloma, po agresivnosti, brzini širenja na zdrave delove kože/sluzokože, po izgledu samih kondiloma, kao i po onkogenom potencijalu.

Grupa niskorizičnih tipova, usloviće uglavnom pojavu šiljatih kondiloma, dok će tipovi iz grupe visokoričnih tipova, dovesti do promena na epitelu grlića materice (displazije različitog stepena). Hronična infekcija HPV-om, jako povećava mogucnost za razvoj karcinoma grlića materice.

Statistički podaci ukazuju na veliku incidencu ovog virusa među seksualno aktivnom populacijom. Najčesće obolevaju žene u periodu od 18 do 40 godina. Smatra se da je preko 85% seksualno aktivne populacije zaraženo ovim virusom, ali da će se simptomi razviti samo kod oko 25-30% populacije. Na učestalost pojave simptoma utiče opšte zdravstveno stanje, stanje imuniteta, kao i sklonost lošim navikama: cigarete, promiskuitet, nezaštićeni odnosi, loša ishrana, nedovoljno sna i hronični stres.

KOJI SU SIMPTOMI GENITALNIH KONDILOMA?

Od trenutka kada se neka osoba inficira HPV-om, do pojave prvih simptoma može da prođe od nekoliko nedelja, pa do nekoliko meseci ili čak i godinu dana. U velikom broju slučajeva, simptomi uglavnom izostaju. Žene tek na redovnom pregledu saznaju da imaju kondilome. Izraštaji su uglavnom meki i tanki i ne mogu se uvek napipati. Ponekad se i kod muškaraca i kod žena, posebno na koži perianalne regije ili na koži velikih usana ili na pubisu pojavljuju nekad manji, a nekad i veći, čvrsti i oštri izrastaji, koje osoba sama može da napipa. Kod nekoga će se pojaviti osecaj peckanja, nekad i blage iritacije,povremeno svrab, ali su to simptomi koji se uglavnom ignorišu i nisu specifični za HPV, jer se slični simptomi javljaju i kod drugih bolesti i stanja genitalne regije.

Simptomatologija zavisi od tipa virusa kojim je osoba inficirana. Kod muškaraca jedan od simptoma može biti i otežano mokrenje ili peckanje tokom mokrenja. Kod infekcija sa visokorizičnim tipovima virusa (koji imaju veliki onkogeni potencijal), simptomi uglavnom izostaju, i  žena može i mesecima biti inficirana virusom, a kada se pojave prve tegobe u smislu pojave krvarenja posle odnosa, tada već  postoji i klinički nalaz.

GDE SE JAVLJAJU KODILOMI I KOLIKO ČESTO?

Kondilomi se mogu javiti i kod muškaraca i kod žena. Smatra se da je preko 85% seksualno aktivne populacije zaraženo ovim virusom, ali da će se simptomi razviti samo kod oko 25 – 30% populacije.

Kondilomi kod žena mogu da se pojave na:

 • ulazu u vaginu, i na sluznici vagine
 • malim velikim polnim usnama,
 • grliću materice
 • oko izlaza mokraćnog kanala
 • na koži pubisa, perianalno i u unutrašnjosti anusa

Kondilomi kod muškaraca mogu da se pojave na:

 • penisu, uretri
 • mošnicama, preponama ili butinama
 • perianalno i u unutrašnjosti anusa

KAKO SE PRENOSE I KOJE ANALIZE TREBA URADITI?

Bolest se prenosi uglavnom polnim putem, ali postoje (u jako malom procentu) i druge mogućnosti prenošenja ove infekcije, kao što su: korišćenje zajedničih peškira, zajedničkih brijača, preko ruku, depilacija…). Virus se lako prenosi direktnim kontaktom, posebno ukoliko na koži ili sluznici genitalne regije postoje mikrotraume (nevidljive golim okom, a koje mogu nastati kako u toku samog odnosa, tako i tokom brijanja ili depilacije genitalne regije).

Pošto virus HPV pokazuje veliku sklonost ka određenoj vrsti epitela, on se može naći i na drugim mestima, kao što je sluznica usne duplje, anus…

Prenošenju infekcije pogoduju loš imunitet, promiskuitet, nezaštićeni odnosi. Treba napomenuti da je zaštita tokom odnosa u smislu korišćenja kondoma obavezujuća, ali da kondom ne predstavlja sigurnu zaštitu od HPV-a.

Od analiza neophodno je pre svega uraditi:

Kod žena:

 • klinički pregled, Papa test
 • kolposkopiju, nekad i anoskopiju

Kod muškaraca

 •  penoskopiju

Postoje i specifične analize koje se mogu uraditi uzimanjem materijala sa zaražene regije i slanjem istog na analizu. To su:

 • HPV tipizacija (analiza koja potvrđuje da li je HPV i koji tip)
 • Biopsija – uzimanje isečka tkiva i histološka potvrda promene.

KAKO SE LEČE KONDILOMI?

Postoji nekoliko različitih metoda lečenja kondiloma, a koja će se metoda primeniti, zavisi kako od lokalizacije, tako i od rasprostranjenosti promena.

Uglavnom su u upotrebi:

Fizičke metode (uklanjanje kondilomatoznih promena) i to:

 • Krioterapija (zamrzavanje)
 • Koagulacione tehnike (termo, elektro, radio)
 • Laser vaporizacije
 • Hirurške ekscizije

Hemijske metode

 • 5% rastvor podophilotoxina (podomin), tečnosti koja se stavlja na bradavicu.
 • Rastvori trihlorsirćetne kiseline kao i 5-fluoracil (uz veliki oprez !)

Pokazalo se u praksi, da se najveći uspeh postiže kombinacijom neke od fizičkih metoda, a zatim i primenom sredstava koja služe za podizanje imuniteta.

Sam proces lečenja kondiloma može nekada biti lak i kratkotrajan, a nekada vrlo uporan i dugotrajan (što zavisi od rasprostranjenosti kondilomatoznih promena, kao i od tipa virusa, koji je doveo do nastanka tih promena). Bitno je da se oba seksualna partnera pregledaju i leče istovremeno.

Iako se, bilo kojom metodom da se radi, stvara destrukcija tkiva, ta destrukcija je minimalna i ne utiče na reproduktivnu sposobnost pojedinca.

ezgif.com-webp-to-jpg 4 vrste vežbanja koje svako može da praktikuje cheers-839865_960_720 Konzumiranje alkoholnih pića povećava mušku plodnost morska hrana Riba i morska hrana povećavaju plodnost human-skeleton-163715_1280 Gde vas boli kazuje šta vas muči · · ·