13516512_10100158375237080_117705233453180493_n cover
U VAZDUHU · trend

Međunarodno udruženje žena – Girl Gone International, deluje u gradovima širom sveta, a imaju svoj ogranak i u Beogradu. One spajaju i snaže novu digitalnu generaciju žena koje žive ili putuju van granica svoje zemlje.

Jedna od članica beogradskog ogranka, Lesmi Ramatar, poreklom iz Južne Afrike, u razgovoru za City magazine kaže:

„Mi smo pleme, udruženje, organizacija, sistem za podršku koji predstavlja, spaja i snaži novu digitalnu generaciju žena koje žive ili putuju van granica svoje zemlje. Osnovani smo kao neprofitna organizacija koja deluje i prisutna je na globalnom nivou. Imamo ogranke u više od 100 gradova i stalno se širimo. Organizujemo više od 1.000 događaja godišnje, imamo aktivnu bazu članova i 120.000 čitalaca magazina Girl Gone International.”

Globalni i lokalni nivo

Girl Gone International je 2010. godine osnovala En Skot u Hamburgu. Usledili su ogranci u Amsterdamu i Madridu, a zatim se mreža brzo raširila po mnogim zemljama sveta. Girl Gone International deluje na globalnom i lokalnom nivou, sve je na volonterskoj osnovi, a besplatni veb-magazin koji se objavljuje četiri puta godišnje, predstavlja životni stil članica kluba i bavi se mnogim interesantnim temama. www.girlgoneinternational.com

Važne aktivnosti

Lesmi Ramatar je odnedavno menadžer beogradskog ogranka GGI, zajedno s još dve članice, Adrijanom i Ivanom (svaki ogranak GGI ima svog komjuniti menadžera). One se bave organizacijom raznih događaja – popodnevnog čaja, večernjeg okupljanja uz čašu vina, izleta. U Beogradu GGI ima 336 članica, a okupljanja su jednom nedeljno u različitim restoranima, kafeima, parkovima.

„Planiramo da svakog meseca organizujemo i dodatne aktivnosti koje su od koristi za društvenu zajednicu. To su aktivnosti koje se odnose na ekološku svest, kao i na rad s decom bez roditeljskog staranja. U planu je i pružanje pomoći izbeglicama, kao i pružanje podrške ženama i deci kojima je potrebna pomoć.”

Život van zone komfora

Lesmi Ramatar navodi da su članice GGI koje žive u Beogradu, tu iz različitih razloga – neke su u Beograd došle zbog ljubavi, poput nje, druge studiraju, rade, pohađaju prakse, ili su u obilasku Beograda, ili su se vratile iz inostranstva. Za sve njih, navodi Lesmi, članstvo u Girl Gone International veoma je značajno.

„Preseljenje u novi grad, i novi život, može biti veoma usamljeničko, izolatorsko iskustvo. Možete se osetiti ranjivo i skrhano, ali čim upoznate nove prijatelje, sve postaje mnogo lakše. Na Girl Gone International sastancima mi delimo svoje poglede, pitanja i iskustva, a to našim članicama pomaže da steknu uporište u svom novom gradu i izgrade jaku mrežu.”

Lesmi navodi da je sve više žena koje putuju, iz različitih razloga, da je svako putovanje jedinstveno, ali da je ono što spaja članice GGI to što imaju slične stavove prema životu, slične identitete, širok pogled na svet, sposobnost da pronađu dom daleko od kuće. Dodaje i da su članice GGI emotivno povezane svojim životnim iskustvima, načinom života koji je brz i van zone komfora.

Beograd je nasmejan grad

Lesmi Ramatar je udata za Beograđanina. Ovde živi već tri godine, i ističe da je Beograd veoma prijatan grad u kome se veoma dobro oseća.

„Toplina ljudi koji su uvek spremni da pomognu, na svaki mogući način, uvek pozitivno radoznali da saznaju više o meni i odakle sam, slični su kao u mojoj zemlji. Veoma sam se dobro adaptirala, uz pomoć svojih prijatelja i porodice. Beograd je zaista nasmejan grad. Jednostavnost ove divne zemlje je neobjašnjiva – posmatranje mamâ s bebama u parku, divna hrana, da ne zaboravim sneg – sve to je za mene neprocenjivo!”

A na pitanje šta joj najviše nedostaje iz Južne Afrike, Lesmi kaže:

„To je sigurno plaža – živela sam blizu jedne plaže, i to je bilo jedno od mojih najomiljenijih mesta tokom odrastanja.“

Nike Pegasus 92 Nike Air Pegasus ’92 „Olympic“ – povratak u Barselonu Moda za letnje veče Večernja letnja garderoba roam  source facebook roam3 cover Freelance bez granica obuća Mokasine i cipele za leto koje će vam sačuvati noge suvima