Knjiga (pexels photo)
U VAZDUHU · kolumna

Petak pre podne. Zraci sunca se probijaju kroz rupu na pocepanoj tendi. Na pijaci preko puta je stigao prvi ovogodišnji paradajz. Sigurno ima plastični ukus čim ga prodaju u aprilu, misli u sebi. Autobus gradskog prevoza stoji na semaforu. Malo je nakrivljen na jednu stranu, poput tornja u Pizi. Niko ne slika selfije pridržavajući autobus.

U njemu se guraju ljudi koji inače nigde ne umeju da se guraju osim u prevozu. Ka autobusu trči čovek sa novinama u ruci. Kuca majstoru na staklo. Ovaj se savije da pritisne ono dugme za otvaranje, ali kada spazi koje novine čovek nosi, odustaje. Ona se osmehne pakosno dok srče produženi espreso sa mlekom. Vraća se knjizi.

Čita kroz naočare za sunce. Izgledaju kao da ih je nosila njena baba dok je Mile Lojpur svirao na Kalemegdanu. Uvlači dim tanke cigarete. Osmehuje se dok čita. Ako je neko krišom gleda, ne može znati da li je pročitala nešto smešno ili se nečeg setila. Na ulici je sve više sveta. Momak sa tegla naočarima i lap topom na ramenu, pretrčava ulicu na crveno. Izgleda kao neki haker. Crni pežo naglo koči, vozač pritiska sirenu i pominje hakerovu majku. Ona prekida čitanje. Sumnja da vozač zaista poznaje njegovu majku. U suprotnom , verovatno ne bi to izgovorio. Osim ako se ne loži na invalide. Haker prolazi pored nje i kaže: „Dobro jutro, komšinice“. Ona mu uzvrati pozdrav uz veštački osmeh.

Prekršta noge i pali još jednu cigaretu. Nosi farmerke, belu košulju, crne cipele, srebrnu narukvicu koja zvecka, a pramen kose joj pada preko levog oka. Usne su joj identične debljine. Garderoba joj ne otkriva kožu, te prolaznicima nije upadljiva. Nastavlja da čita. Vrti glavom. Onaj lik iz knjige što je malopre zasmejavao, sad očigledno radi nešto što ona ne odobarava.

Tada joj zazvoni telefon. Umesto zvona čuje se pesma Super Sex grupe Morphine. Gleda na displej. Kada vidi od koga dolazi poziv, smeška se nevaljalo. Jezik joj na tren dodiruje levu ivicu gornje usne. Pušta da zvoni dok se u pesmu ne uključi saksofon. Diže glavu i traži nebo, ali umesto njega vidi samo onu pocepanu tendu sa reklamom za pivo. Vraća jezik u usta i javlja se.
– Jel’ otišla? Evo, samo da završim pasus. Jebote, ova knjiga je čist seks. Ma da. Da, bolja, je. I duža. E, ‘ajd zdravo.
Spušta telefon dok se glasno smeje. Vraća se knjizi. Ispija kafu. Češe se po obrazu. To radi sporo i nežno. Kao da je ne svrbi, nego kao da želi da se češe. Ima kratke nokte i crveni lak. Konobar joj prazni pikslu i pita je da li želi još nešto. Zatvara knjigu i kaže mu:
-Samo račun.

Zvrčke (foto: Pinterest) Žena na ivici nervnog sloma: Zvrčke Tišina (Foto: Jordan Cvetanović) Prozor u dvorište: Tišina ubija Belini, plakat povodom 100 godina od rođenja Pouke iz prošlosti: Dive, neporočne grešnice Iz filma "La Dolce Vita" Gistro priče: Osmeh · ·