Kontrasti (foto: Skoča)
U VAZDUHU · kolumna

Volim kontraste koji žive u harmoniji. Bez obzira na to da li su na ploči, u filmu, u gradu, ili u čoveku. Kontrasti su širina.

S tim u vezi, već godinama me fasciniraju ove dve zgrade sa fotografije. Nalaze se u Beogradu, na Slaviji. Što se tiče stare, sumnjam da je možda baš u njoj živela ona kojoj je Đorđe Marjanović zviždao u osam.

Dok je gledam, u glavi su mi kreka furune, sletovi, lenjiri zalepljeni „oho“ lepkom, foto tapete, razdrndani gramofon i onaj stan iz filma Poslednji tango u Parizu. Ova nova, zastakljena, klasičan je primer poslovne zgrade iz ovog veka. Deluje mi hladno i bez duše, i na prvi pogled nisam siguran da li u njoj ima ičeg osim brojki, kompjutera, ugovora, otkaza, znojavih dlanova, prezentacija, kreditnih kartica i toaleta u kojima se plače.

No, da li je sve to baš tako?
Zašto u ovoj staroj zgradi ne bi mogao živeti neki tupan koji u tri ujutru baca smeće kroz prozor, glasa za ove što su na vlasti i šamara svoju ženu? Kako možemo znati da u njoj ne spava snom pravednika devojka koju baš briga za tuđe emocije, koja spušta slušalicu čim kažete nešto što joj nije po volji i čije srce je hladnije od Kajevog iz one bajke Snežna kraljica? Ko može potvrditi da tu ne živi otac koji je napustio svoju porodicu, ko se deci ne javlja na telefon i ko je grlio mnogo više flaša nego žena?

To što je ova nova zgrada spolja bezlična, da li to znači da u njoj ne radi devojka koja štedi da svojoj majci za rođendan kupi novi šporet jer se na starom pokvarila rerna? Šta nam govori da se iza veštačkog osmeha direktoru banke i njenih veštačkih trepavica ne krije osoba koja je juče provela celo popodne u ribanju stana svog nepokretnog prijatelja, i kojoj danas prsti smrde na domestos iako je nosila rukavice?

A možda je baš sve tako? Ili je baš suprotno?
Osim ako ne živimo u jednoj, ne radimo u drugoj i ne poznajemo baš sve ljude iz obe zgrade, ne možemo znati ko je tačno svet koji ih pohodi. Možemo samo da pretpostavljamo. A zaključivati o životu zgrade na osnovu prozora, isto je kao zaključivati o knjizi po njenim koricama.

Kontrasti teraju da se preispitujemo i razmišljamo. I bez obzira na lični ukus, volim što postoje. Svaki put mi to prođe kroz glavu kada vidim ove dve zgrade na Slaviji. Ma koliko da žurim, uvek zastanem, ukradem par minuta od dana ili večeri, batalim sve predrasude, pustim mašti na volju i uživam u prizoru. Poslednjih godina to radim češće, jer se plašim da je pitanje dana kada će nekom ko ne voli kontraste dunuti da sruši ovu staru i na njenom mestu podigne još jednu staklenu zgradu.

Okreni nulu (foto: Jordan Cvetanović) Prozor u dvorište: Okreni nulu da te bolje čujem Draga Nadice - seksualne nedoumice Draga Nadice: Dvostruka seksualna nedoumica Knjiga (pexels photo) Gistro priče: Čist seks Zvrčke (foto: Pinterest) Žena na ivici nervnog sloma: Zvrčke · · ·