Sladoled Skoča
U VAZDUHU · kolumna

Moj telefon je imao garanciju dve godine. Pokvario se tri nedelje nakon što mu je istekla garancija. Odneo sam ga kod majstora i ovaj mu je rekao da mu nema pomoći. Pomoslio sam da je do majstora, pa sam ga odneo kod drugog, ali i on je potvrdio njegov kraj.

Kada sam se požalio prijateljima, skapirao sam da se takva stvar dešava na dnevnom nivou. I ne samo kada su telefoni u pitanju. Mzičke linije, mp3 plejeri, fenovi, kompjuteri, veš mašine i automobili. Sve traje samo onda dok mora.

Sladoledi traju nešto duže. Ali izgleda da ni njih nije mimiošao duh vremena u kome živimo.

Pretprošlog leta sam prvi put jeo sladoled kretenskog naziva Čupavac. Mnogo je ukusniji nego što njegovo ime sugeriše. To je bio čokoladni kornet, sa kokosom posutim po vrhu (otud valjda i ovo ingeniozno ime). Skroz mi se dopao i sećam se da sam ga pretprošlog leta jeo u više prilika. Prošlog leta su mi rekli da se sladoled više ne proizvodi. Pretpostavljam da to ima veze sa prodajom koja je bila manja od projektovane ili nekom sličnom budalaštinom. Istina, postoji ono porodično pakovanje, ali kornet više nigde ne može da se kupi. Ili bar nije mogao prošlog leta.

Međutim, iako nema Čupavca, još uvek je moguće kupiti klasike kao što su Cmok, Čoko moko, Rum koktel, Sneško, Leni…Oni se prodaju već tridesetak godina. Jedan od razlog zašto su opstali je taj što su očigledno dobri, a drugi što su nastali u neko drugo vreme. Kada su oni počeli svoj frižiderski život, nije se očekivalo da se za 3 dana proda 9 miliona sladoleda. Godinu za godinom oni su dokazivali svoju vrednost. Vreme je pokazalo da imaju kvalitet i zahvaljujući tom vremenu oni su i danas u ponudi.

Čupavac je paradigma sveta u kome živimo. Vreme koje se daje nečemu da se isplati (bilo da je to novi bend na velikoj diskografskoj kući, TV/radio emisija, serija, knjiga, prodavnica ili sladoled) ne meri se više ni u godinama, ni u mesecima, ni u nedeljama – već u danima. To ima veze i sa onom pričom o garanciji s početka teksta. Svi žele sve odmah i svi bi sve sada.
Što se mene tiče, ja u takvom svetu najradije ne bih nikad ništa.
Jebo i Čupavac.

Anini tata i mama na venčanju Žena na ivici nervnog sloma: Ljubomorni na svoj brak Foto: Jordan Cvetanović Prozor u dvorište: Ljubav na prvu bol Kišni dan Ivan Tokin: Posle Trafika Skoča Gistro priče: Kod Vuka, šezdeset i neke · · · ·