www.latimes.com
PULS GRADA · gastro

Sada kada je dodela 89. Oskara završena svi možemo da odahnemo. “La La Land” nije postao novi “Titanic”, “Moonlight” je odneo statuu za najbolji film, a glamurozne modne egzibicije kao i uvek nisu nas izneverile. Posle toliko stresa i neophodnog gladovanja kako bi se zvezde uvukle u haljine i odela, usledilo je logično prepuštanje hrani i piću. Saznajte kako je izgledao meni na proslavi nakon dodele, ali upozoravamo vas da to ne činite praznog stomaka.

Ove godine, kao i neverovatne dvadeset tri godine pre toga, kalifornijska kulinarska zvezda Wolfgang Puck bio je zadužen za kreiranje raskošne hrane na Governors Ball-u, koji se održava odmah nakon dodele Oskara.

Svaki put Wolfgang pokušava da prevaziđe samog sebe, kreirajući inovativna i luksuzna jela koja ni jedno nepce ne ostavljaju ravnodušnim. Ipak, on vrlo vodi računa o kulinarskim trendovima i gastronomskim tendencijama koje prati filmska elita, pa tako uključi ribu, morske plodove i povrće za one koji neprestano vode računa o liniji.

Ponuda mora da bude šarenolika i da zadovolji želje svih 1.500 zvanica. Wolfgang je zato pre dodele Oskara na konfernciji za štampu jasno izjavio: “Ako želite da pojedete pet krompira sa kavijarom, dobićete ih. Ako želite rebarca, pileću pitu, neku od naših pizza, ili bilo šta drugo što vam padne na pamet, sve ćemo to imati za vas.”

Od preko 50 jela koja su bila u ponudi izdvajamo samo neka, čisto da vam malo zagolicamo maštu i nepca: kokice posute zlatnim prahom, vrsta raviola punjena kremom od paškanata, corn dog od jastoga, takosi sa škampima, rebarca sa slanim kolačićima od parmezana, ljuti francuski biskviti gougères sa prahom od crnih tartufa, maces u obliku statue Oskara sa dimljenom lososom, pečeni krompir sa kavijarom, suši po narudžbini, hamburgeri od posebne govedine… Kada su deserti u pitanju tu je bio neizostavni lava kolač, vafli, i čitav čokoladni buffet. Ali ono što se posebno izdvaja jeste 7.000 čokoladnih mini Oskara, prekrivenih 24 karatnim zlatom.

Ko je ožedneo, mogao je da zalije svu ukusnu hranu vrhunskim šampanjcem, belim i crnim vinom iz vinarije čuvenog reditelja Francisa Forda Coppole, koji je lično dizajnirao izgled boce specijalno za ovu priliku. Tu su bili i kokteli od prestižnog Hilhaven Lodge viskija.

Kada su brojke u pitanju, zanimljivo je reći da je iskorišćeno neverovatnih 10 kilograma kavijara, 250 jastoga, 4.250 komada ručno pravljenih njoka, 13 kilograma jestivog zlatnog praha, 38 vrsta slatkiša, 2.550 makarunsa, 12.000 čaša šampanjca…

Ovogodišnja tema glamurozne trpeze bila je “magična transformacija”. Crvena i zlatna bile su dominantne boje, a iskorišćena je neverovatna metraža belog satena kako bi se prekrila svečana sala. Oko 10.000 cvetova krasili su prostoriju, a 900 ljudi služilo je uvažene goste.

Sve u svemu, meni je bio pametna kombinacija sofisticirane hrane i klasičnog fast fooda. A da je sve i dalje u vrlo jasnom i licemernom tonu “hleba i igara” govori i to da je preostala hrana donirana u svratišta. Tako je neki anonimni beskućnik mogao da gricka čokoladnu zlatnu statuu koju je neka od poznatih glumica zaobišla da se ne bi ugojila koji gram. Hmm.., mi više nismo gladni. A vi?

Amaretti poslastičarnica Amaretti Pasticceria Italiana: Italijanski kutak na Vračaru coverlaboratorijakafe Laboratorija kafe: Magija čarobnih ukusa coverzonaind Zona Industriale: Caffe-bar u kom ćete postati redovni gosti lego Lego burger: Šta je sad to? · · · · · · ·