Sean Connery
PULS GRADA · auto

Kada pričamo o čuvenim filmskim ostvarenjima najpre zapamtimo ko su glavni glumac i glumica, radnju pa i režisera koji je na tom spektaklu stekao ime. Ali u istoriju svetske kinematografije upisalo se i više desetina automobila koji su postali besmrtni, iako se većina njih danas više ne proizvodi.

Svakako najčuveniji automobil sa velikog platna je Aston Martin DB5 iz 1963. koji je slavu stekao u serijalu filmova o Džejmsu Bondu, a prvo pojavljivanje je imao 1964. u Goldfingeru.

Nesvakidašnji dizajn za to, ali i za moderno doba svrstao ga je u legendu, kao i brojni gedžeti koji su napravljeni samo za agenta 007. Teško smo mogli da zaboravimo automobil koji je otporan na metke, bombe, može da puca i izbacuje prepreke, a pritom juri krivudavim putevima brže od 200 na sat sa Šonom Konerijem za upravljačem.

Malo je verovatno da su ljubitelji akcionih filmova zaboravili Dodge Monaco iz 1974. koji je obučen u policijsku „uniformu“ bio najveća uzdanica Džejka i Elvuda Bluza, poznatijih kao Braća Bluz.

Još uvek se pamte scene kako Bluzmobil juri putevima, pravi salto kroz vazduh i umiče poteri, ali malo je poznato da je za ono vreme to stvarno bilo moguće jer je policija SAD sebi napravila najbolji automobil sa gigantskim motorol od čak 7,2 litara.

Neuhvatljiva za glavnog glumca bila je Elenor, Fordov sportski dvosed koji se pojavio u dva filma, Nestali za 60 sekundi (Gone in 60 Seconds) iz 1974. i rimejku iz 2000.

U prvom izdanju to je Ford Mustang Sportsroof, a u drugom Ford Mustang GT500 Shelby koji Nikolas Kejdž uspeva da uhvati tek na kraju filma, ali ne i da pobegne u njemu. Kolika je ikona filmske industrije Elenor iz rimejka je pokazala maja prošle godine kada je na aukciji prodata za milion dolara.

Film Italijanska posla (The Italian Job) donosi dva modela i stavlja ih u legende. Mini Cooper je sa obe svoje generacije junak filma, prvi Mini onog iz 1969. a aktuelni Mini filma iz 2003.

Ali mališan koji se pojavljuje u oba dela u više boja sa ciljem da se ukradeno zlato što brže i lakše preveze uskim ulicama nije jedina zvezda filma. Prva verzija je proslavila i Lamborghini Muiru koja je „letela“ pogonjena 3.9 litarskim V12 motorom, čudom tehnike za svoje vreme.

Još jedan Ford, model XB Falcon, se proizvodio samo za australijsko tržište ali je preko svih meridijana prešao sa Melom Gibsonom za upravljačem. Holivudski glumac je vozio „presretač“ sa dodatnom oznakom Pursuit Special GT351 koji je napravljen 1973. u limitiranoj seriji a proslavio se u nastavcima filma Pobesneli Maks (Mad Max).

Ali nisu samo brzi sportski automobili prirasli srcu filmskoj publici. Jedan od najčuvenijih automobila u istoriji je Folksvagenova „buba“, kreirana pre Drugog svetskog rata, a potom postala ikona druge polovine 20. veka.

Ona je odigrala mnogo filmskih uloga, a glavnu je imala kao Herbi (Herbie) u istoimenom filmu iz 1968. i rimejka iz 2005. I zaista, Herbi je živeo samostalno u filmu, a ostao kao ikona i van njega, duboko u sećanju svih ljubitelja „sedme umetnosti“ a glumaca retko ko se i seća.

Kosačica Honda Mean Mower: Kosačica koja juri 200 na sat Mitsubishi Rođendanski primerak – Mitsubishi Lancer Evolution X FQ-440 MR Carplay Apple CarPlay: Gedžet koji vožnju čini lakšom i bezbednijom Hyndai i30 Auto za svačiji džep ·