naslovna
U VAZDUHU · tech/web

U poslednje vreme svedoci smo trenda da se u filmovima pojavljuju pokojni glumci u digitalnom obliku kako bi se nastavio serijal filmova ili završila priča u kojoj su oni učestvovali. To se sve radi pomoću računarske animacije koja sve više i više napreduje.

Napredak kompjuterske animacije je i više nego očigledan, tako da smo već videli kako to izgleda kada se neko od pokojnih umetnika vrati na filmsko platno ili muzičku scenu. Takvi primeri u filmovima prisutni su u serijalu Ratovi zvezda, gde smo videli mladu Keri Fišer i povratak Pitera Kušinga, kao i u serijalu Paklene ulice gde se pojavio Pol Voker. A u muzičkom svetu je već obavljen nastup holograma čuvenog repera Tupaka Šakura, plus je najavljena turneja holograma Ejmi Vajnhaus za narednu godinu.

Mnogi su svesni činjenica da digitalno očuvanje glumaca i muzičara postaje neizbežno i da će to u budućnosti biti svakodnevica. Najčešći razlog za tako nešto je novac, jer studio koji stoji iza svega neće želeti da izgubi potencijalnu zaradu zato što im je jedna od zvezda preminula. Oni naknadno mogu da puste njihove digitalne verzije da izazovu nostalgiju i privuku publiku da potroše novac da ih vide.

I sami umetnici imaju lični interes u ovoj priči. Za njih, digitalno očuvanje postaje način da obezbede svoju porodicu i u slučaju iznenadne smrti jer bi oni zadržali pravo na korišćenje lika i dela i samim tim bi njima išle sve tantijeme od istog. Takođe bi na neki način mogli da ostanu večno mladi i nastave da budu ikone pop kulture i za nove generacije.

Sam proces digitalizacije je komplikovan i zahteva dosta novca i prostora za skladištenje podataka. Oni se dobijaju skeniranje lica poznatih glumaca iz niza različitih uglova zarad jednostavnije rekreacije u budućnosti. Za to su neophodna posebna LED svetla različitih boja, koja simuliraju različite spoljašnje uslove u kojima bi digitalna varijanta ovih ličnosti mogla da se nađe. Potrebno je načiniti da koža deluje upečatljivo, a poseban fokus je na izrazima lica i pokretu svakog od mišića na licu.

Ovakve rekreacije za sada ne deluju sasvim ubedljivo, što je i jedan od razloga za nezadovoljstvo fanova. Kako se stalno radi na njihovom usavršavanju, budući rezultati će biti sve upečatljiviji. Dokaz tome je da su već sada daleko bolji od korišćenja prostetičke maske ili starog snimka osoba koje treba da se digitalizuju.


mag Preporučujemo: Sigurna zaštita za vaš gedžet Who am AI Ko je AI? Galaxy_A9_Bubblegum_Pink Uživajte u svakom trenutku uz Samsung Galaxy A9 naslovna Prva svetska kolekcija visoke mode stvorena na mobilnom telefonu · · · · ·