cane-1-1526730691
U VAZDUHU · životinje

Po kineskom horoskopu, ovo je godina pasa. Vladavina omiljenih ljubimaca otpočela je 16. februara, a modna i filmska industrija prepoznale su trenutak, i kreirale sadržaje namenjene ljubiteljima naših vernih drugara.

Modna kuća Guči, prva je kreirala kolekciju sa motivima pasa povodom Kineske Nove godine. Prema rečima kreativnog direktora Alesandra Mišela, ideja je nastala nakon što mu je umetnica Helen Dauni poklonila jastuk na kome su verno oslikani njegovi psi Bosko i Meda. Naravno, okosnica kolekcije su psi, i oni krase svaki od ukupno 63 komada. Pored toga, oni su i glavne zvezde promotivne kampanje, koja je delo mlade i veoma perspektivne kanadske fotografkinje i modela Petre Kolins.

Kada je u pitanju film, ne možemo a da ne spomenemo poslednje remek delo Vesa Andersona, Ostrvo pasa. Deset godina nakon velikog uspeha animiranog filma Fantastičan gospodin Lisica, reditelj se vraća na velika vrata. Reč je o distopijskoj priči koja se odvija u Japanu. Jedini protagonisti su psi, koji su zatočeni na misterioznom ostrvu i izolovani od ljudi, jer pate od virusa opasnog po čovečanstvo. Anderson je vodio računa o svakom detalju, tako da je reč o ostvarenju bez greške. Bravo!

I ovogodišnjim Kanskim festivalom zavladala je pseća groznica. Italijanski sineasta Mateo Garone nominovan je za Zlatnu palmu za film Dogman, priču o negovatelju pasa u ozloglašenom rimskom kvartu Molijena, koji zapada u nevolju ne svojom krivicom. Scene nasilja su brojne, međutim, na taj način dolazi do izražaja ljubav glavnog junaka prema svojim psima, koje doživljava kao drugare, a ne odličan izvor zarade. Inače, glumac Marselo Fonte, dobitnik je Zlatne palme za najbolju mušku ulogu. Za kraj, možemo samo da vam poželimo da uživate u godini pasa, i slikama na bioskopskim platnima.

page-cover Najsmešnije slike divljih životinja u 2018. Naslovna ilustracija - Platibelodon (wallpapername.com) Pet izumrlih surlaša čiji su ostaci pronađeni u Srbiji mace u nevolji Mačke koje su same sebe dovele u nevolju baby-chameleon000 Ove slike beba kameleona će vam sigurno izmamiti osmeh · · · · ·