sekspir (shakespeare.org.uk)
KULTURA

Ove godine obeležava se 400 godina od Šekspirove smrti, u Velikoj Britaniji i celom svetu, brojnim izvođenjima Šekspirovih tragedija, komedija i istorijskih drama, gostovanjima, izložbama, predavanjima… Najrazličitija podsećanja na delo velikog i nedosegnutog dramskog pisca, na njegov život i vreme u kome je stvarao, odvijaće se tokom čitave godine.

U Velikoj Britaniji su najavljeni mnogi događaji, omaž slavnom piscu i prilika da se njegovo delo sagleda iz više uglova. U proslavi su se ujedinile mnoge kulturne i obrazovne institucije, na njihovom čelu je Kings College iz Londona, a detalji se mogu videti na sajtu Shakespeare400.org.

Izložbe

U Britanskoj biblioteci u Londonu, od 15. aprila, moći će da se pogleda postavka Šekspir u 10 činova. Ova izložba se bavi najznačajnijim Šekspirovim komadima i njihovim transformacijama kroz istoriju, u poslednja četiri veka. Dakle, od prvih izvođenja Hamleta i Bure do postavki novijih datuma. Izložba će podsetiti i na neke prelomne momente u istoriji izvođenja Šekspirovih komada, poput prvog pojavljivanja žene na sceni, 1660. godine, ili prvog pojavljivanja crnog glumca, u Otelu, 1825. godine. Posetioci će takođe moći da se podsete i mnogih slavnih glumaca koji su tumačili Šekspirove likove (Vivijan Li kao Ledi Magbet, na primer) i iznenađujućih i radikalnih osavremenjivanja Šekspirovih dela, poput Sna letnje noći reditelja Pitera Bruka iz 1970. godine. Izložba će predstaviti i zanimljive raritete – jedini sačuvani Šekspirov originalni rukopis, njegov potpis, štampano izdanje Hamleta iz 1603. i Prvi folio – zbirku Šekspirovih dela, koja je objavljena sedam godina nakon njegove smrti. 

Predstave

Engleski Globe theater je na velikoj dvogodišnjoj svetskoj turneji s predstavom Hamlet. Turneja po čitavom svetu, na svih sedam kontinenata, počela je pre dve godine, kada se obeležavalo 450 godina od Šekspirovog rođenja. (Hamlet je u junu 2014. gostovao i u Srbiji, na prvom ovdašnjem Šekspirovom festivalu održanom u vili Stanković u Inđiji, koji je pokrenuo i osmislio reditelj Nikita Milivojević). Nakon gostovanja u 186 zemalja, turneja se završava ovog proleća – 23. i 24. aprila Hamlet će biti izveden na sceni matičnog pozorišta u Londonu.

U danima kada se obeležavaju Šekspirov rođendan i godišnjica smrti (slavni pisac je rođen 23. aprila 1564. i umro 23. aprila 1616) pozorište Globe organizuje događaj nazvan „Complete Walk” – duž šetališta od Vestminstera do mosta Tauer biće postavljeni video-bimovi na kojima će se prikazivati posebno snimljeni kratki filmovi koji će dočaravati mesta na kojima se odvijaju slavni Šekspirovi komadi, a velika glumačka imena uživo će govoriti delove iz njih.

U Šekspirovom rodnom Stratfordu se tradicionalno, svakog 23. aprila, organizuje niz događaja kojima se slave Šekspirov život i delo. Ove godine, kada se obeležava 400 godina od smrti, tradicionalno će se održati velika parada – šetnja ulicama grada tokom koje se obilaze svi toponimi u vezi sa Šekspirom – njegova kuća, škola, groblje na kome je sahranjen. U paradi će učestvovati glumci iz velikih pozorišta, gosti iz sveta pozorišta i književnosti, ambasadori i važne zvanice…

U Srbiji

Britanski savet, organizacija koja se bavi edukacijom i kulturom, i deluje u svim zemljama sveta, 400 godina od smrti najvećeg engleskog dramskog pisca obeležava posebno osmišljenim programom „Šekspir živi” (Shakespeare lives).

Milan Lučić, menadžer za projekte u oblasti umetnosti Britanskog saveta u Beogradu, kaže da je 2016. godina veoma značajna za britansku kulturu, kao i za Britanski savet koji priprema brojne aktivnosti koje će podsetiti na Šekspirov talenat i inspiraciju kojom je nadahnuo milione ljudi širom sveta.

– Deo programa kojim će se obeležiti ovaj jubilej biće „emitovan‟ iz naše centrale u Londonu, a to se pre svega odnosi na seriju kampanja na društvenim mrežama koja se zove „Play your Part”. Takođe, tokom aprila, u saradnji s BBC-jem, kroz poseban dvadesetčetvorosatni kanal emitovaćemo celodnevni program koji će moći da se prati na svim meridijanima sveta. Što se tiče programa u Srbiji, proslavu ćemo započeti gostovanjem Juana Fernija, jednog od najznačajnijih šekspirologa, koji će održati predavanje i masterklas u Sava Centru 16. aprila. Pored ovog gostovanja, British Council će sarađivati sa svim ključnim institucijama kulture u zemlji, ali i manjim inicijativama kojima se obeležava ovaj jubilej – te će pomoći u njihovoj promociji.

Milan Lučić najavljuje i konkurs koji će Britanski savet raspisati u martu, za projekte koji na najbolji način obeležavaju Šekspirov jubilej i njegovo delo u javnim prostorima (fizičkim ili virtuelnim). Najbolji projekat s ovog konkursa činiće centralni deo glavnog ovdašnjeg obeležavanja godišnjice smrti velikog dramskog pisca, i odigraće se krajem leta. U Britanskom savetu najavljuju i filmski program – filmovi s temom Šekspira, u izboru Britanskog filmskog instituta (BFI) biće prikazani u nekoliko gradova Srbije do kraja ove godine.

U beogradskim pozorištima

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu na repertoaru je Otelo, u režiji Miloša Lolića, velika Šekspirova tragedija, vanvremenska priča o ljubomori, strasti, zavisti, mržnji, naivnosti, manipulativnosti, zlu… Otela tumači Vojin Ćetković, verni i pritvorni sluga Jago je Nikola Đuričko, a Dezdemonu igra Milena Živanović. Na repertoaru JDP je i Mletački trgovac u režiji Egona Savina, tamna komedija o strastvenom, slepom prijateljstvu i strastvenoj slepoj mržnji, o privilegejima, o poniženju, te o žudnji za novcem, ljubavlju i pravdom. U beogradskom Narodnom pozorištu je od 2007. na repertoaru komedija Vesele žene Vindzorske, koju je režirao slavni češki reditelj Jirži Mencl, kao i istorijska drama Henri VI, koju je adaptirao i režirao Nikita Milivojević. Zanimljivo je da je Šekspir pisac koji je najviše igran na sceni Narodnog pozorišta u 20. veku. Odnosno, prikazana su 23 Šekspirova dela, što je skoro dve trećine njegovog čitavog opusa.

Krajem januara ove godine u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu premijerno je izveden Šekspirov Hamlet, u režiji Nikole Zavišića. Hamleta tumači Jovana Mišković, a u ostalim ulogama su Igor Pavlović, Gordana Jošić, Zoran Bogdanov, Marija Medenica…

Mikser festival MIKSER FESTIVAL 2016: Osetljivo društvo Create in Residence Udruženje Krokodil i Nova Iskra predstavljaju program CREATE IN RESIDENCE u UK Parobrod Kulturni centri Istina ili izazov: Kulturna samoorganizacija u Srbiji cover2 Debata: Liderstvo u kulturi · ·