Neobične veze između glumaca i pevača
U VAZDUHU · pop trash

Na stranu neizbežbna rasprava da li Severina i Sajsi MC zajedno moraju bolje, pojava Jelisavete Seke Sablić u spotu za pesmu Silikoni, združeni poduvat dve gorepomenute vedete, poslužiće nam kao izgovor da vas podsetimo na slične manje ili više čudne spojeve srpskog glumišta i ovdašnjih notnih udarnika.

Seka Sablić i Ivan Bekjarev u spotu za pesmu Rođena si da mi budeš devojka Saše Popovića

Ljudski je zaboraviti (pa i sebi oprostiti), te je sasvim na mestu što je Seka Sablić, navela da joj je, u slučaju Silikona, to prvi takav angažman, ali, s druge strane, ima i zaludnih koji pamte na više decimale. Stoga u ovom pregledu krećemo od podsećanja na Seku Sablić i Ivana Bekjareva u ulogama roditelja vragolastog i zaljubljivog Saše Popovića negde sredinom devedesetih godina prošlog veka, kada su pomenute glumačke veličine istom prilikom podelile ekran i mizanscen sa Lelom Andrić, Bubom Miranović i Vesnom Vukelić Vendi.

Sonja Savić u Devojci iz grada Miroslava Ilića

Daleko smislenije i dostojanstvenije deluje pojava Sonje Savić u video-ilustraciji veličanstvene pesme Devojka iz grada, koju je za Miroslava Ilića sročio legendarni Obren Pjejović. Posebnu pažnju vredi obratiti na genijalni kadar ovog spota damske noge obavijene oko muške u opanku, kadar koji u par sekundi govori tako mnogo o svoj složenosti ovdašnjih društvenih prilika.

Branislav Lečić u Bubamari Nenada Kneževića Kneza

Ako ćemo iskreno, vazda pretenciozni kasnije i ministar Branislav Lečić sa svojim recitovanjem u epizodi Bubamara zapravo glumi/glumata Šerbedžiju iz dana onog njegovog masivnog hita sa pločom i audio-kasetom sa snimcima recitovanja popularne poezije za PGP RTB. Mimo toga, mora se primetiti da je i u tom periodu Knez na muzičkom planu umeo znatno bolje (Srce od meda, Vjeruj, Tina Bambina…).

Viktor Savić u To mi se sviđa Beat Street

Slično Lečiću, glumac Viktor Savić očito je dao oduška svojim ličnim fascinacijama gostujući ne samo u spotu nego i u samoj pesmi ostataka nekada mnogoljudnije trupe Beat Steet. Nevolja je što je taj spoj poranio i zbio se pre naleta talasa Volim devedesete, a i sama pesma vidno zaostaje za brojnim Beat Street klasicima iz zlatnog dela karijere.

Svi mogući i živi u slučaju filma Slatko od snova (The Dream Jam), a pokraj Dragane Mirković

Film Slatko od snova i do dana današnjeg ostaje jedan od najbizarnijih i najzačudnijih (pa samim tim i najprivlačnijih, zar ne?) artefakata šarene pop-kulturne završnice srpskog dvadesetog veka. U toj sveopštoj pometnji našli su kuća ZAM, Srđan Dragojević, te Aleksandar Barišić, scenarista Crnog bombardera, Branka Katić, Milorad Mandić Manda kao srpska ispostava duha Elvisa Presleyja, V.B. Živojinović, Gioganny Fantastico… te Rambo Amadeus (koji je tih godina uknjižio i saradnju sa Vesnom Zmijanac pa i Miodragom Brzakovićem Brzim). Teško je tu razaznati šta je ljuta tezga, šta kemp, šta su megalomanske ambicije i prateća obnevidelost, a šta je nenamerni treš. Na muzičkom planu najsklikovitija je Rambova Pica Švabica.

Srđan Todorović u Zločinu i kazni grupe Galija

Ovaj spoj, premda imajući Todorovićev prestoničko urbani karkter i reputaciju koja s kraja dvaesetog veka prati nišku Galiju, možda neke i jeste iznenadio, ali ostavio je krajnje bled utisak, brzo pobegavši iz pamćenja i onih koje memorija ljudski dobro služi.

Nikola Đuričko u Ljubav ovde više ne stanuje Riblje čorbe

Imajući u vidu naknadna, ponajpre ideološka razvrstavanja sada čudno izgleda pojava Nikole Đurička u spotu za ne baš potpuni hit Riblje čorbe, pa još i u zagrljaju Mirjane Bobić Mojsilović. No, kako se docnije pokazalo, Đuričko se potvrdio (ili su ga život i fatum jednostavno nagnali na tako nešto?) kao prilično neselektivan tezgaroš. Da citiramo B. Đorđevića, za ideale (ionako) ginu budale…

2000 Pop-trash dvehiljaditih Evroskepticizam (foto izvor: thepolicyspace.com.au) Evroskepticizam u ovdašnjem folku, popu i roku Hello Kitty Njihov roze život: Hello Kitty je za ove žene više od proizvoda Istraživač (foto izvor: www.tekrevue.com) Potraži me u beznađu: Najnevidljivije inostrane karijere ovdašnjih muzičkih zvezda · ·