cover
PULS GRADA · destinacija

Svaka srednjovekovna tvrđava liči na dvojnice čiji se temelji mogu pronaći u mnogim gradovima. Uprkos tome, nijedna od njih nije identična. Ljudi vole da se dive bitkama koje ove kamene ratnice vode protiv zuba vremena, pri čemu im obavezno dodaju mrvicu jedinstvene, izmaštane dramaturgije.

Dve legende

Prelepa Golubačka tvrđava spominje se u nekoliko legendi. Prema jednoj, dobila je ime zahvaljujući vizantijskoj princezi Jeleni, koja je bila zatočena u kuli utvrđenja. Usamljenoj i tužnoj, Jeleni nije mogao da pomogne ni prelepi pogled na Dunav. Utehu su joj pružali samo golubovi, pa otuda i naziv Golubački grad.

Druga priča nije tako setna. Stara legenda tvrdi da se u lepu devojku po imenu Golubana zaljubio turski paša, koji je pokušao da osvoji njeno srce raskošnim poklonima. Devojka ih je sve odbila, i za kaznu, po pašinom naređenju, vezana je za dunavsku stenu ne bi li se pokajala. Golubana je tu izgubila život, tako da je stena nazvana Baba kaj, što znači „pokaj se, ženo“.

Naučna istraživanja realističnija su od usmenih predanja i nisu otkrila tragove o Jeleni i Golubani. Umesto toga, potvrdila su drugačije, ali ne i manje dramatične događaje iz prošlosti.

Burna istorija utvrđenja

Golubački grad se prvi put spominje u istorijskim spisima 1335. godine, kada je Dunav predstavljao granicu između Ugarske i Srbije. Oko njega su se gotovo neprestano vodile bitke i često je menjao vlasnike. Smešten je na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, na mestu gde je Dunav najširi i gde neodoljivo podseća na more.

Pre nego što će postati poznata po srednjovekovnom utvrđenju, koje će Osmanlije gotovo neprekidno držati od 1458. godine do XIX veka, ova strateški značajna oblast bila je primamljiva mnogim ljudima iz daleke prošlosti. Predmeti iz bronzanog i gvozdenog doba i perioda rimske, ugarske i turske vladavine, mogu se videti u novoj zgradi Centra za posetioce tvrđave Golubački grad.

Kompleks tvrđave rekonstruiše se od 2014. godine, ali, iako radovi još nisu završeni, pronicljivo je i pažljivo uređen. Posmatrajući sadašnje stanje teško je poverovati da je izmešteni auto-put donedavno prolazio kroz samo utvrđenje, dok se ispred njega nalazila benzinska pumpa.

Rekonstrukcija Golubačkog grada

Do najviših kula tvrđave turisti će ponovo moći da se popnu početkom aprila 2018. godine. Rekonstrukcija se sprovodi sporije nego što je planirano, između ostalog i zbog toga što je zdanje konačno rešilo da otkrije dugo skrivane tajne.

„Tvrđava je još zatvorena, ali posetioci mogu da vide izložbu o predmetima koji su otkriveni tokom izgradnje novog tunela i obilaznice, obiđu ostatke turskog kupatila i rimske kuće, za koje smo saznali 2015. godine, i uživaju u panoramskom pogledu na tvrđavu“, kaže za City Magazine Iskra Maksimović, direktorka kompleksa Golubački grad. Dok govori, iza nje se može videti gotovo završen travnati plato, pešačka staza koja vijuga obalom Dunava i utvrđenje čiju rekonstrukciju nadgleda Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

„Jedan deo tvrđave ostaće zatvoren za posetioce do kraja naredne godine, i on se nalazi ispod poznate šešir-kule. To je veliki prostor koji je bio prekriven naslagama šuta debljine od četiri do osam metara, ispod kojih su se krila nova arheološka i arhitektonska otkrića. Zbog toga će na prostoru, koji je prvi put očišćen posle mnogo vekova, morati da se urade dodatna konzervacija, drugačije staze i priprema za turiste“, kaže direktorka kompleksa.

Nemerljiv značaj za nauku

Teško je ne zapitati se koliko se tajni može otkriti na prostoru koji nam se do juče činio poznatim. Protiv revitalizacije neočekivano se pobunio i prostor između tvrđave i Centra za posetioce. Umesto travnjaka, koji je prema planovima trebalo da obuhvati celokupnu površinu ispred Golubačkog grada, jedan deo ograđen je posle arheoloških ispitivanja. Na njemu su pronađeni ostaci dva antička i šest turskih objekata, kao i ostaci mosta iz 1921. godine. Za nastavak iskopavanja neophodno je dodatnih nekoliko stotina hiljada evra, koji još uvek nedostaju.

Niko nije očekivao da je tvrđava, koju je despot Stefan Lazarević dobio na doživotnu upravu od ugarskog kralja Žigmunda u XV veku, toliko kompleksna. Rekonstrukcija zbog toga traje dve godine duže nego što je planirano. Arheološko nalazište se sada može podeliti na dve celine – civilnu i vojnu, a o svakoj od njih svedoče novootkriveni objekti i predmeti kao što su urne ili oružje.

„Biće mnogo stvari koje će moći da se pokažu turistima i biće zanimljivo“, kaže Iskra Maksimović o novom licu Golubačke tvrđave, pored kog je teško ostati ravnodušan. Kad se gigantsko zdanje naredne godine predstavi u punom sjaju, magične legende će prvi put biti ugrožene realnošću i nećemo biti sigurni koja je priča zanimljivija – ona izmaštana, ili naučna.

Plaže Montenegro Budva: Top 5 plaža za uživanje u septembru i oktobru Rafailovići Rafailovići – ukoliko želite savršen primorski odmor Stari grad Ulcinj Stari grad Ulcinj: Najromantičnije mesto na jugu Jadrana coverduplikati 5 „duplikata“ poznatih znamenitosti vrednih pažnje ·