Johannes_Vermeer_(1632-1675)_-_The_Girl_With_The_Pearl_Earring_(1665)
KULTURA · art

Google je sarađivao sa 18 međunarodnih umetničkih institucija kako bi razvio svoju virtuelnu galeriju „Upoznajte Vermera“ u kojoj ćete na jednom mestu moći da vidite sva sačuvana dela poznatog holandskog slikara. Aplikacija koristi koncept proširene stvarnosti tako da ćete biti u prilici da se prošetate virtuelnom galerijom, ali i informišete o starom majstoru budući da će vam svi resursi Google odeljenja za umetnost i kulturu biti na raspolaganju.

Johanes Vermer je bio holandski barokni slikar koji je živeo od 1632. do 1675. Rođen je u Delft i pripadao je srednjoj klasi tadašnjeg društva. Ovaj grad i njegovo stanovništvo su Vermeru bili neiscrpan izvor umetničke inspiracije. Na njegovih 36 sačuvanih slika možemo da vidimo svakodnevni život buržoazije tog vremena, prikazan najčešće u zatvorenim prostorijama. I pored njihove relativne nedramatičnosti, one su prepune simbolike i otkrivaju dosta toga o životu srednje klase u Holandiji 17. veka.

Vermerove slike se danas nalaze u 17 različitih muzeja u sedam zemalja sveta. Šanse da će ikada biti izložene na jednoj lokaciji su minimalne. Iz tog razloga Google je spremio drugo najbolje rešenje, projekat Upoznajte Vermera, koju uključuje slike visoke rezolucije sa informacijama o detaljima na koje treba da obratimo pažnju, šetnju virtuelnom galerijom preko Google Arts & Culture aplikacije (iOS i Android), kao i virtuelnu bojanku koja vam omogućava napravite svoje remek-delo u stilu Vermera.

Iskoristite ovu priliku da besplatno upoznate stvaralaštvo jednog od najslavnijih slikara svih vremena, Johanesa Vermera. Život će vam sigurno biti obogaćen nakon toga.

Callum Morton's Monument # 32: Helter Shelter 2018 - Sydney Cont Javna umetnost koja je ostavila najviše utisaka u godini za nama Naslovna fotografija - Olja Ivanjicki (foto Krzysytof Barański, Fond Olge Olje Ivanjicki) Olja Ivanjicki: 10 fotografija i citata poznate umetnice 20180923_150701 Lemon Berry Studio: Vesele i kreativne proslave dečjih rođendana naslovna Otvaranje izložbe „Veseli svet“ Dragana Petrovića · · · ·